Ghid turistic Kutaisi

Recomandat pentru: pestera, manastire, cultura, catedrala, biserici, natura, gastronomie

Despre Kutaisi

Kutaisi este al doilea oras ca marime din Georgia, cu o populatie de aproximativ 195.000 de persoane si este capitala legislativa a acestei tari. In trecut, Kutaisi nu era foarte sigur ca oras, dar, din cauza ca guvernul a decis sa isi mute parlamentul aici, au fost efectuate diferite operatii de restaurare a cladirilor, monumentelor, strazilor, si asa mai departe. Asadar, in ziua de azi, este recomandat sa vizitati Kutaisi daca va aflati in Georgia, deoarece, din punctul de vedere al sigurantei, este pe locul doi, dupa capitala Tbilisi.

Fara nici o indoiala, doua dintre cele mai deosebite si interesante cladiri din Georgia se afla in Kutaisi. Catedrala Bagati si Manastirea Gelati sunt doua constructii ce apartin Patrimoniului Mondial Unesco si sunt dintre cele mai vizitate obiective turistice din aceasta tara.

Catedrala Bagrati este o biserica ce a fost construita in secolul al XI-lea, dar care a fost distrusa, aproape in intregime, de-a lungul secolelor. Din fericire, ea a fost reconsolidata in anul 2012, pe 16 Septembrie, deoarece ea reprezinta o opera de arta in istoria arhitecturii georgiene. Chiar daca UNESCO a recomandat ca biserica sa nu fie reconsolidata, pentru a nu ii strica imaginea, Guvernul din Georgia a decis sa nu respecte dorintele acestei organizatii si sa o restaureze.

Manastirea Gelati este, de fapt, un complex monastic, care detine, pe teritoriul ei, cladiri importante, din punct de vedere istoric, cum ar fi „Churge of the Virgin”, o biserca ce a fost construita de catre regele Georgiei de la inceputul secolului al XII-lea, si alte biserici superbe, din punct de vedere arhitectural, care dateaza din secolul al XIII-lea. Din punct de vedere cultural, dar si intelectual, Manastirea Gelati a fost, pentru o perioada lunga de timp, un centru principal din Georgia, deoarece detinea o Academie, care angaja cei mai buni oameni de stiinta, teologi, filozosfi, etc., din Georgia. In interiorul Manasterii Gelati se gasesc diferite picturi murale, ce incanta privirile tuturor celor care o viziteaza, si manuscrise, unele dintre ele datand inca din secolul al XII-lea. Din pacate, de-a lungul anilor, au fost furate diferite artefacte importante, din cauza lipsei securitatii din Manastirea Gelati, dar acest lucru a fost remediat acum cateva decenii.

In Manastirea Gelati se afla ingropat unul dintre cei mai importanti regi pe care i-a avut Georgia, si anume Dave the Builder. Acesta a trait intre anii 1073 si 1125 si este recunoscut, in principal, pentru a ca a reusit sa ii invinga pe turci, reusind sa iasa de sub dominatia lor, castigand Batalia de la Didgori din 1121. In perioada cat el a fost rege, Georgia a cunoscut o crestere semnificativa, din punctul de vedere al nivelul de trai. Manastirea Gelati se afla, din pacate, intr-o continua deteriorare, dar, incepand cu acest an, se doreste inceperea reconsolidarii lui, deoarece reprezinta, pe langa un centru cultural si intelectual, un punct turistic important pentru Kutaisi.

Mai mult decat atat, daca va aflati in Kutaisi, este recomandat sa vizitati Muzeul de Istorie, unde se efectueaza si cercetari stiintifice, fiind considerat cel mai important din acest aspect din tara. Un alt obiectiv turistic important este Galeria de Arta David Kakabadze, care contine colectii istorice importante ce dateaza din secolul al XIX-lea si al XX-lea. Aici se pot gasi opere de arta ale unor artisti celebri, precum Niko Pirosmani, Gigo Gabashvili, K. Sanadze, si multi altii.

Daca doriti sa ajungeti in Kutaisi, puteti sa o faceti prin Aeroportul International David the Builder sau cu trenul, gara avand o legatura direct cu capitala tarii, Tbilisi. 

Kutaisi reprezinta un centru istoric si cultural din Georgia, al doilea ca importanta dupa Tbilisi. Indiferent de motivul pentru care va aflati in Georgia, este recomandat sa vizitati acest oras, deoarece nu veti duce lipsa de nici o metoda de petrece a timpului liber.

Kutaisi