Ghid turistic Poti

Recomandat pentru: plaja, shopping, istorie, lac

Despre Poti

Oras port din Samegrelo, Georgia, Poti este situat la malul Marii Negre. Aici sosesc saptamanal cateva feriboturi venite de la Varna, care trec prin Ilyichevsk. Plecarile sunt de 1-2 ori pe saptamana, pretul unei astfel de calatorii ajungand pana la un maximum de 320 de euro. Exista si feriboturi zilnice de la Sochi, cu exceptia zilelor de Duminica. Din pacate, insa, aceasta ruta este inchisa pentru unele tari din fosta Republica Sovietica, din cauza unor conflicte politice intre Rusia si Georgia. O astfel de calatorie costa aproximativ 3000 de ruble.

De la colapsul Uniunii Sovietice, aeroportul din Poti a fost inchis, turistii putand ajunge aici daca il folosesc pe cel din Batumi, la care se organizeaza zboruri din si spre Istanbul, Kiev, Moscova, Tel Aviv si Baku. Exista si trenuri care ajung aici de 2 ori pe zi, din capitala Georgiei, Tbilisi, drumul durand aproximativ 5 ore si jumatate.

Se poate ajunge in Poti si cu masina, din Spania, daca veti merge pe drumul european E70, care se termina in acest oras. Din Tbilisi, trebuie sa mergeti pe M27 si, langa orasul Senaki, sa intrati pe A305, autostrada care merge pana in Batumi. Din Batumi, mai aveti o singura ora de mers pana in Poti.

Poti este un oras al premierelor. Prima atestare a unui oras georgian a fost Poti, ins ecolul al XVI-lea i.Chr., atunci cand aici exista o scoala de oratorie si filosofie, unde au fost educati filozofii bizantini Themistios si Eugenius. Prima cale ferata din aceasta tara facea legatura, in anul 1871, intre Soraphani si Poti. In 1906, in Poti a fost fondat primul club de fotbal din Georgia. Germania a fost primul stat care a recunoscut independenta georgiei, acest acord fiind semnat la Poti, in anul 1918. primul campion olimpic al Georgiei a fost nascut in acest oras.

Daca vreti sa gustati din mancarurile specifice orasului Poti, recomandarea noastra se indreapta spre ceea ce se numeste Satsivi, carne de pui facuta cu scortisoara, usturoi, ceapa si sefron.

Pe viitor, guvernul Georgiei a restaurat, de curand, Catedrala din Poti, care dateaza inca din anul 1906. Imaginea sa a creat mare valva in Georgia, atunci cand a fost construita, guvernul incercand sa mentina cat mai multe dintre accesoriile si detaliile originale. Astazi, Catedrala serveste drept lco de desfasurare a spectacolelor pentru Teatrul Valerian Gunia.

De curand, portul Poti a fost concesionat pentru 49 de ani, urmand a fi modernizat. Aici se planuieste dezvoltarea unei zone pentru comert, dar si turistica, care se doreste a creste economia micutului oras Poti.

Poti