Ghid turistic Supsa

Despre Supsa

Pe langa calitatea de port la Marea Neagra, Supsa este un oras din Georgia ce are un renume construit printre turisti deoarece aici se termina coducta de petrol care vine din Azerbaijan si Marea Caspica.

Linia Baku – Supsa, cunoscuta si ca Ruta Vestica de Export a Petrolului, are o lungime de aproximativ 830 de kilometri, mergand de la Campul Chirag, din Marea Caspica, prin terminalul Sangachal si pana la Supsa, in vestul Georgiei. Doar jumatate din conducta este localizata in aceasta tara, aceasta devenind pe deplin operationala in anul 1999.

In timpul conflictului dintre Rusia si Georgia, din anul 2008, conducta a fost temporar oprita, din motive de siguranta, desi nu au fost raportate defectiuni ale ei ca urmare a luptelor. Astfel, portul Poti a ramas singura modalitate de export a petrolului, din acest punct, ceea ce a condus la o dezvoltare uluitoare a sa, in ultimii ani.

De aceea, cel mai important obiectiv turistic din Supsa devine, astfel, Terminalul Supsa. La 4 kilometri distanta de portul Poti, in apropiere de Supsa, veti putea vedea cum vasele sunt incarcate cu petrol printr-o conducta.

Un alt obiectiv este raul cu acelasi nume, care se varsa aici in Marea Neagra, creand o delta in acest punct, unde turistul poate vedea animale si plante deosebite, in habitatul lor natural.

Supsa nu este una dintre cele mai deosebite locatii din punct de vedere turistic, din georgia, insa, cu siguranta, veti gasi ceva de facut. Pe langa vizitarea terminalului conductei de petrol, puteti face plaja, pe nisipul de langa port si in zonele amenajate, puteti cumpara suveniruri de la vanzatorii ambulanti si puteti degusta felurile traditionale de mancare, majoritatea facute din peste, in trecut acesta fiind un sat preponderent format din pescari.

Poate ca nu acum, insa in cativa ani, Supsa va avea si alte obiective turistice atractive de oferit, avand in vedere dezvoltarea sa foarte rapida, insa, in acest moment, el este o destinatie ideala pentru turistii care doresc sa fuga de agitatie si sa beneficieze de facilitatile moderne de cazare, in acelasi timp. Imaginea portului este una foarte frumoasa si se cere admirata la fiecare rasarit de soare, iar apele Marii Negre au o temperatura ridicata, de aproximativ 18 grade Celsius, aceasta fiind o trasatura caracteristica a Georgiei.

Apropierea orasului Supsa de alte zone turistice, mult mai avansate din acest punct de vedere, asa cum este Poti, un oras vestit pentru petrecerile sale de pe plaja, il face destinatia ideala, deoarece ofera cazare foarte ieftina aproape de obiective turistice importante.

Daca va aflati in calatorie de-a lungul porturilor Georgiei, recomandarea noastra este sa va opriti pentru o zi si in orasul Supsa, pentru a vizita terminalul si a gusta din delicioasele mancaruri de peste preparate aici.

Supsa