Ghid turistic Bayreuth

Recomandat pentru: centrul istoric, cultura, alte atractii

Despre Bayreuth

Bayreuth este un orasel in partea de nord a landului Bavaria, aflat in apropierea raului Mainul Rosu, intr-o vale intre Jura Franceza si Muntii Fichtelhebirge. Inceputurile orasului dateaza inca din 1194 si astazi este capitala Franconiei de Sus, cu o populatie putin peste 72.000 de locuitori.

Orasul a devenit cunoscut mai ales prin intermediul festivalului de muzica Bayreuth gazduit in fiecare an, unde sunt puse in spectacol opere compuse de germanul Richard Wagner, opere din secolul XIX. Chiar Wagner in persoana a promovat idea unul festival special pentru a-si expune operele de arta, in special „Der Ring des Nibelungen” (Inelul Nibelungilor) si „Parsifal”.

Operele sunt cantate intr-un teatru creat special pentru aceasta ocazie, numit Bayreuth Festspielhaus. Wagner a fost cel care a proiectat cladirea si a supravegheat construirea acesteia. Ea a suferit foarte multe adaptari arhitecturale, pentru a putea sustine imensele orchestre pentru care Wagner a scris si de asemenea pentru a satisface viziunile compozitorului in legatura cu modul in care orchestra trebuie asezata pe scena. Festivalul a devenit un fel de pelerinaj pentru iubitorii muzicii lui Wagner, care de multe ori trebuie sa astepte ani de zile pentru a obtine un bilet la festival. Se aproximeaza ca timpul de asteptare este intre 5 si 10 ani, de multe ori mai mult.

Orasul, in ciuda marimii sale nu tocmai mari (vedeti harta Bayreuth), este impanzit de muzee pline de opere si obiecte valoroase. Acestea acopera teme foarte diverse, de la compozitori ca Wagner, pana la muzee de istorie in general. Cele mai cunoscute muzee din oras sunt Muzeul Jean Paul, Muzeul Richard Wagner, Muzeul Franz Liszt, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, si altele. Muzeul Richard Wagner se afla la casa Wahnfried, care a folosit drept rezidenta marelui compozitor si familiei sale pana in anul 1966. Din 1976 acesta a devenit muzeu, aici gasindu-se arhivele nationale si o zona de cercetare pentru Centrul Richard Wagner din Bayreuth.

Muzeul Franz Liszt este casa unde cel amintit in numele muzeului si-a trait ultimele clipe de viata si unde a murit. Acesta ofera peste 300 de fotografii, manuscrise si foi printate din colectia pianistului din Munchen, Ernst Burger, care au fost ulterior cumparate de Bayreuth. In plus, aici exista o „Stummklavier”, o aripa ibacheza, scrisori si primele editii ale cartilor lui Franz Liszt.

Muzeul de Arta din Bayreuth contine Fundatia de Arta Helmut si Constanze, o colectie a operelor lui Georg Tappert si arhivele si colectia lui Caspar Walter Rauch. De asemenea, exista colectii care contin opere cheie ale secolului XX.

Orasul Bayreuth este, prin urmare, un loc cultural prin excelenta. Poate fi inclus intr-un circuit turistic in Germania, laolalta cu celelalte orase de referinta din zona Bavariei, precum Munchen sau Nuremberg.

Bayreuth