Preturi in Berlin

Este bine sa stiti ca Berlinul este, in comparatie cu alte orase germane, un oras destul de scump. In Germania, cel mai rentabil este sa schimbati la banci valuta de care dispuneti. Puteti, de asemenea sa efectuati operatiuni de schimb valutar la ATM-uri, unde comisionul si rata de schimb care se practica sunt comparabile cu cele de la banci. Nu veti fi la fel de multumiti daca veti merge Ia casele de schimb valutar din aeroporturi, statii de autobuz sau metro, din hoteluri, din restaurante sau din magazine.

Majoritatea preturilor au TVA-ul inclus (in Germania 16%). Exista si anumite bunuri, cum ar fi cartile si antichitatile la care TVA-ul este de 6,5%.

ATM-urile (automatele bancare) functioneaza 24 de ore din 24 si pot fi accesate cu carduri bancare sau carduri de credit PLUS sau Cirrus. Exista banci care percep sume variind intre 5 si 10 euro pentru utilizarea automatelor pe care le pun la dispozitia clientilor. Ar trebui sa dispuneti de un cod PIN format din patru litere. Daca acest cod este format dintr-un numar mai mare de cifre, cereti bancii dumneavoastra sa va modifice codul. Exista si ATM-uri care nu sunt dotate cu taste pentru litere, astfel incat ar trebui sa cunoasteti si echivalentul numeric al codului dumneavoastra PIN. Sunt acceptate o serie de carti de credit: American Express, Diner's Club, MasterCard si Visa.

Cand cumparati ceva din Germania este recomandabil sa pastrati chitantele pe care le primiti in schimbul sumelor achitate, astfel incat sa le puteti prezenta functionarilor vamali. Cand faceti cumparaturi sau cand platiti pentru servicii de turism si/sau transport in Germania, este recomandabil sa achitati cu carte de credit recunoscuta pe plan european, astfel incat sa puteti anula plata sau sa vi se ramburseze sumele achitate daca apar probleme. Daca ati ales sa calatoriti apeland la serviciile unei agentii de turism, atunci este bine sa solicitati si o asigurare care sa cuprinda si acoperirea pagubelor sau pierderilor rezultate prin achizitionarea unor produse sau servicii necorespunzatoare.

De obicei in nota de piata de la hotel sunt incluse si bacsisurile. Cu toate acestea se obisnuieste sa se dea un bacsis portarului si persoanei care duce bagajele in camera. De asemenea, este bine sa lasati un bacsis persoanelor care va fac curat in camera. Nu trebuie sa-i dati bacsis receptionerului/receptionerei, decat daca v-a facut un anumit serviciu.

Desi in notele de plata de la restaurante sunt incluse si bacsisurile (la rubrica „Bedienung") si TVA-ul (la rubrica „MWST"), este bine sa „rotunjiti" nota de plata sau sa lasati ospatarului/ospataritei aproximativ 5% din suma pe care trebuie sa o achitati. Dati bacsisul cand achitati nota de plata, nu-l lasati pe masa, dupa ce ati achitat, pentru ca un astfel de gest poate fi considerat jignitor. In ceea ce priveste barmanii si personalul de serviciu din localuri, bacsisurile variaza intre 2 si 5% din sumele pe care trebuie sa le achitati.

In ceea ce priveste taximetristii, este bine sa „rotunjiti" contravaloarea cursei. Daca aveti bagaj mult sau greu, mai dati un bacsis suplimentar, desi taxmetristul va va taxa oricum pentru faptul ca va ajuta la bagaje.

Preturi transport

Transport local (o singura calatorie) 2.7€

Transport local (Abonament lunar) 79.5€

Taxi (tarif pornire) 3.9€

Taxi (tarif / km) 2€

Taxi (tarif stationare / ora) 30€

Combustibil (1 litru) 1.39€

Preturi restaurante si cafenele

Masa doua persoane, restaurant mediu, 3 feluri de mancare

8€

Masa restaurant ieftin

40€

Meniu fast-food (McDonalds sau echivalent)

7€

Bere locala (halba, 0.5 L)

3€

Bere import (sticla, 0.33 L)

3€

Vin calitate medie (sticla)

5.25€

Coca-Cola / Pepsi (doza, 0.33 L)

1.64€

Apa (doza, 0.33 L)

1.4€

Cafea / cappuccino

2.39€

Preturi magazine si supermarketuri

Apa (sticla, 1.5 L) 0.4€

Lapte (1 L) 0.75€

Bere locala (sticla, 0.5 L) 0.84€

Bere import (sticla, 0.33 L) 1.18€

Mere (1 kg) 1.9€

Portocale (1 kg) 1.94€

Cartofi (1 kg) 1.04€

Rosii (1 kg) 2.02€

Banane (1 kg) 1.67€

Pachet tigari (Kent sau similar) 5.5€