Transport Berlin

Berlinul este mult prea mare pentru a fi strabatut pe jos. De aceea, orasul dispune de cel mai eficient sistem de transport in comun din intreaga Europa. Exista o retea de metrou (U-bahn) si una de metrou usor (S-Bahn) care sunt foarte bine puse la punct. Berlinul are, de asemenea, mai multe linii de autobuze si tramvaie (numai in partea rasariteana a orasului), precum si vaporase cu care se poate traversa Wannsee. Datorita acestei retele complexe de transport public, puteti ajunge relativ usor in orice zona a orasului, apeland exclusiv la transport in comun. Este bine sa va luati o harta a transportului in comun, o puteti gasi la orice birou de informatii.

Berlinul dispune de autobuze si tramvaie care circula pe toata durata noptii. Liniile de noapte sunt marcate cu litera „N". Aveti posibilitatea de a va cumpara o cartela cu care puteti circula timp de doua ore cu orice mijloc de transport in comun, atat in zonele centrale (A si B) cat si in zonele limitrofe ale Berlinului (C). Aceasta cartela costa 2 euro.

Daca doriti sa faceti un drum relativ scurt si v-ati hotarat sa apelati la transportul in comun, solicitati un „Kurzstreckentarif" (1,20 euro) pentru a circula pana la sase statii cu autobuzul sau trei statii cu metroul sau metroul usor. Daca doriti sa faceti un tur prin oras si v-ati hotarat sa apelati la transportul in comun, cel mai bine este sa cumparati o cartela pentru o zi. Aceasta costa 5,60 euro si este valabila pentru toate autobuzele, liniile de metrou si metrou usor, pe o durata de 24 de ore din momentul in care a fost validata. Conditiile sunt similare celor oferite prin cartela pentru o zi, numai ca aceasta cartela pentru grup e valabila pentru doi adulti si pana la trei copii. Puteti cumpara si un abonament pe sapte zile pentru turisti. Acest abonament costa 23,40 euro si este valabil pentru toate mijloacele de transport in comun, dar numai pentru zonele centrale (A si B). Un abonament pe sapte zile valabil si pentru zona C costa 22 euro. Aveti la dispozitie si „Berlin WelcomeCard". Aceasta cartela (16 euro pentru un adult si 22 euro pentru un adult insotit de pana la trei copii) va ofera posibilitatea sa calatoriti timp de trei zile cu toate mijloacele de transport in comun si sa beneficiati de reduceri de pana la 50% la tururi organizate, muzee, teatre si alte evenimente, respectiv in anumite puncte de interes.

Cartelele pot fi cumparate de la orice automat instalat in statiile de metrou (U-bahn) sau metrou usor (S-bahn). Introduceti cartela in dispozitivul de culoare rosie aflat pe peron. Daca doriti informatii suplimentare in legatura cu transportul in comun, sunati la Berliner.

Este bine sa stiti ca, in ceea ce priveste transportul intereuropean, este mai rentabil sa calatoriti cu autobuzul, nu cu trenul. La Omnibus-bahnhof (Masurenallee 4-6, colt cu Messedamm) exista autobuze care asigura legatura intre Berlin si 170 de orase europene. Pentru a va procura bilete, apelati la DER (agentia de stat) sau la agentiile particulare de turism. Pentru informatii suplimentare, sunati la 030/301 -8028 intre orele 9 si 17:30.

Sunt sase orase importante, situate in vestul Germaniei, de care Berlinul este legat prin reteaua de cai ferate (Hamburg, Hanovra, Koln, Frankfurt, Munchen si Nurnberg). Este bine sa solicitati legitimatii/ bilete cu pret redus, daca doriti sa calatoriti cu trenul.

Garniturile sosesc si pleaca de la una dintre cele patru gari de care dispune Berlinul, dar este bine sa stiti ca trenurile care vin din vestul si din nordul Germaniei si, implicit, pleaca in aceste directii au ca destinatie, respectiv ca punct de plecare gara Friedrichstrasse sau Zoologischer Garten, iar trenurile care vin din estul si din sudul Germaniei si, implicit, pleaca in aceste directii, au ca destinatie, respectiv ca punct de plecare gara Hauptbahnhof sau Lichtenberg.

Pentru informatii suplimentare, sunati la Deutsche Bahn, tel.: 030/19419.

Taxiurile in Berlin

Tarifele practicate de diversele companii variaza, dar va putem spune orientativ ca pentru o cursa de-a lungul lui Ku'damm veti plati aproximativ 15 euro. Daca doriti sa parcurgeti distante mici (mai putin de 2 km) sau doriti sa efectuati curse scurte (cu o durata de aproximativ 5 minute) cu taxiul, solicitati un Kurzstreckentarif. Puteti apela la aceasta varianta doar daca opriti un taxi aflat in trafic. Aveti posibilitatea de a lua un taxi de la orice statie de taxiuri sau de a solicita unul la tel.: 030/9644; 030/210-202; 030/691-101; 030/261-026. Dupa orele 20, angajatii U-bahn cheama taxiuri pentru cei care doresc acest lucru.

Exista studenti care lucreaza pe Velotaxi, cu care va puteti deplasa pe Kurfürstendamm si pe Unter den Linden. Este suficient sa chemati un Velotaxi galben sau rosu pe care il vedeti in trafic, sau, daca doriti, puteti merge la unul dintre statiile „Velotaxi", marcate de-a lungul lui Kurfürstendamm si pe Unter den Linden. Veti plati 2,5 euro pentru a parcurge o distanta mai mica de un km, 2,5 euro pentru un drum intre doua puncte de atractie ale metropolei germane (de exemplu, de la Europa Center la Brandenburger Tor), respectiv 7,5 euro pentru o cursa care dureaza 30 de minute. Serviciul Velotaxi functioneaza din aprilie pana in octombrie, intre orele 13 si 20.