Transport Frankfurt

Transportul in comun in Frankfurt

Orasul Frankfurt dispune de un sistem de transport in comun (numit RMV) foarte bine pus la punct. Acest sistem de transport cuprinde U-Bahn (metrou), S-Bahn (metrou usor pentru zonele suburbane), Strassenbahn (tramvai) si autobuze (Busse). Tarifele pentru intregul sistem de transport, care acopera o zona foarte mare, sunt uniforme, desi sunt impartite pe zone. In intervalul de timp in care biletul este valabil (o ora pentru majoritatea destinatiilor de pe teritoriul orasului) puteti trece fara probleme de la un mijloc de transport la altul.

Un bilet valabil in oras costa in zilele lucratoare, in orele de varf, adica 6-9 si 16-18:30, 1,90 euro (respectiv 1,60 euro in intervalul de timp care nu se incadreaza in orele de varf). Exista, de asemenea, un tarif redus pentru Kurzstrecke (distante scurte) de 1,50 euro (respectiv 1, 10 euro in intervalul de timp care nu se incadreaza in orele de varf). Va puteti cumpara si o cartela valabila o zi, care costa 6,70 euro si va da dreptul sa circulati cu orice mijloc de transport in comun, atat in oras, cat si spre aeroport.

Oficiul de turism din Frankfurt va pune la dispozitie cartele valabile o zi sau doua (Frankfurt Card), care va da dreptul sa circulati cu orice mijloc de transport in comun, atat in oras, cat si spre aeroport, dar va permite in acelasi timp si accesul in 15 muzee (cartela valabila o zi = 6,15 euro; cartela valabila doua zile = 9,75 euro). Daca ati venit la Frankfurt pentru a lua parte la o conferinta, respectiv la un congres, mergeti la oficiul de turism si solicitati o cartela Congress Ticket (costa 2,60 euro), care va da dreptul sa circulati cu orice mijloc de transport in comun, atat in oras, cat si spre aeroport.

Puteti cumpara bilete/cartele pentru mijloacele de transport in comun de la automatele dispuse in orice statie S- Bahn sau U-Bahn. In fiecare statie exista o lista a destinatiilor, considerate a fi calatorii pe distante scurte. Daca doriti sa ajungeti la una dintre aceste destinatii, apasati butonul Kurzstrecke al automatului. Automatele sunt prevazute si cu un al doilea rand de butoane, dispuse vertical, pentru tarifele mai mici, valabile pentru copii. Pe automate sunt dispuse si liste cu ceea ce s-ar putea numi distante lungi, mai exact destinatii situate afara din oras. Fiecare dintre aceste butoane corespunde unui numar. Apasati butonul corespunzator destinatiei avute in vedere si apoi butonul corespunzator taxei valabile pentru adulti sau pentru copii. Daca destinatia dumneavoastra nu se afla pe listele afisate, este necesar sa platiti tariful-standard. Puteti introduce in automate atat monede, cat si bancnote. Veti primi si restul. Daca sunteti prinsi circuland cu metroul fara cartela, trebuie sa platiti o amenda de 30,75 euro.

Transportul cu trenul  in Frankfurt

Trenurile EuroCity, InterCity si InterCity Express asigura legatura dintre Frankfurt si toate orasele germane si leaga Frankfurtul de majoritatea oraselor importante din Europa. Trenurile InterCity Express asigura legatura dintre Frankfurt si Berlin, Hamburg, Munchen si alte orase mari. Toate trenurile care parcurg distante mari sosesc in/pleaca din Hauptbahnhof. Multe dintre acestea opresc si in gara de la aeroport. Va atragem atentia asupra faptului ca zona felinarelor rosii (zona in care exista case de toleranta) se afla in apropierea garii principale, mai exact la nord-est, de aceasta, Deutsche Bahn are un birou in incinta lui Hauptbahnhof.

In majoritate statiile mari de cale ferata dispun de casete pentru bagaje (aceste casete sunt disponibile in patru dimensiuni, respectiv in patru variante). Trebuie sa introduceti monede in fanta corespunzatoare a casetei pentru care v-ati hotarat si veti obtine cheia casetei respective. Preturile variaza intre I euro pentru o caseta mica si 4 euro pentru o caseta mare.

Daca doriti, serviciul KurierGepäck din cadrul Deutsche Bahn se va ocupa de transportul bagajelor dumneavoastra de la o locuinta particulara sau de la hotel la aeroportul din Frankfurt. Livrarea bagajelor se face garantat la o zi (lucratoare) dupa ce s-a solicitat efectuarea acesteia. Puteti cumpara o cartela KurierGepäck de la orice ghiseu DB sau puteti solicita telefonic transportul bagajelor. Veti plati 20 de euro/valiza (cu o cartela valabila) si 15 euro pentru fiecare alta valiza (daca aveti doua valize, veti plati, de exemplu, 20 euro + 15 euro).

Pentru calatoriile cu trenurile InterCity si EuroCity preturile sunt mai mari cu 3,50 euro decat in cazul celorlalte trenuri, indiferent de distanta (dus - intors - 7 euro). Aceasta suprataxa se poate achita si in tren, dar se ridica la 4,50 euro. Pentru calatoriile cu trenurile InterCity Express preturile sunt mai mari.

Chiar daca ati cumparat deja biletul propriu-zis, este recomandabil sa va rezervati locuri din timp. Este necesar sa faceti acest lucru, mai ales daca este vorba de trenuri rapide, de trenuri inter-europene sau de rute foarte solicitate. Este nevoie sa faceti rezervari din timp si atunci cand doriti cuseta sau compartiment la vagon de dormit.

Daca urcati intr-un tren fara a va fi rezervat un loc, este posibil sa aveti ghinionul de a nu gasi loc. Ca sa evitati cozile, faceti rezervari prin telefon. Procedand astfel, aveti posibilitatea de a va lua biletul de la un ghiseu destinat doar rezervarilor telefonice si online, fara a mai fi nevoie sa stati la coada. Pentru un loc veti plati la orice tren 2,50 euro.

Taxiurile in Frankfurt 

Nu va fi intotdeauna usor sa opriti un taxi aflat in trafic, deoarece unele masini opresc, dar altele iau clienti numai din numeroasele statii de taxiuri, situate in apropierea hotelurilor sau a garii. De aceea este mai bine sa comandati un taxi. Taxa de pornire variaza intre 1,95 si 2,50 euro, la care se adauga pretul cursei propriu-zise, respectiv 1,40 euro pentru primii trei kilometri parcursi si 1,30 euro pentru fiecare kilometru parcurs in plus (dupa ce limita de trei kilometri a fost depasita). La Frankfurt este posibil sa platiti pana la 6,70 euro pentru o cursa scurta cu taxiul.