Ghid turistic Goslar

Recomandat pentru: centrul istoric, istorie, shopping

Despre Goslar

Goslar este un oras medieval aflat in partea sudica a Saxoniei si este de asemenea un nod de comunicatii pentru regiunea Hanz. Aflat la poalele Muntilor Hanz, se gaseste la 150 de mile de capitala Germaniei, Berlin. De mentionat este faptul ca Goslar este totusi mult mai vechi decat Berlin si merita vizitat. Daca sunteti interesat in istorie, activitati montane, in special hiking, si natura in general, Goslar este o destinatie perfecta pentru dumneavoastra.

Vechiul oras apare in documente inca din anul 922 i. Hr., dar se crede ca zona a fost locuita chiar inainte ca romanii sa ajunga aici. Orasul este faimos pentru frumoasele sale porti si arcade, de asemenea pentru bisericile medievale, Palatul Imperial, mina antica Rammelsberg si lucruri mai ciudate, precum vrajitoare. Aici, anul in care a fost arsa pe rug ultima vrajitoare a fost 1657. In epoca medievala, Goslar era un mare producator de armuri si monezi.

Odata ajunsi aici, trebuie sa stiti ca centrul orasului este relativ mic, de aceea puteti calatori cu usurinta pe jos. Cu toate acestea, puteti calatori mai rapid cu bicicleta. Si nu este necesar sa va aduceti propria bicicleta, deoarece exista 3 companii care le ofera spre inchiriere. De asemenea, aici exista o serie de autobuze, numerotate dupa linie, de la 801 la 806, care circula atat in centrul orasului, cat si in suburbii, preum Oker, Jurgenohl si Hahnenklee.

Cel mai cunoscut monument istoric din Goslar este „Kaiserpfalz”, vechea resedinta a imparatilor germani din secolul al XI-lea. Datorita faptului ca atunci nu exista o capitala permanenta, imparatii si-au astfel creat locuri de sedere temporara, iar Goslar a fost unul dintre cele mai importante orase din punct de vedere politic. De asemenea, acesta a fost din vechime un oras cu profil minier. In secolul XIX, Imparatul Wilhelm I a adus anumite imbunatatiri moderne arhitecturii localitatii. Un exemplu ar fi monumentele ce reliefeaza perioade importante din istoria Germaniei.

O cladire importanta din punct de vedere istoric este Siemenshaus, ce o puteti gasi in piata „Schreiberstrasse”. Aceasta este o casa ce iese in evidenta datorita culorilor calde in care este vopsita: rosu si portocaliu. Din 1689, aceasta a fost locuinta familiei Siemens, cei care ulterior au initiat compania cu acelasi nume, una dintre cele mai importante intreprinderi din Germania. In 1778 casa a fost vanduta, insa ulterior ei au hotarat sa o reabiliteze si sa o foloseasca drept muzeu.

De vizitat este si Vechea Primarie a orasului Goslar. Prima cladire cu acest rol a fost construita aici in secolul al XII-lea, insa cladirea in stil gotic, pe care o putem admira astazi, rezista de la sfarsitul secolului al XV-lea. Cea mai importanta camera din incinta primariei este „Huldigungssaal”, sala de conferinte decorata cu picturi in note biblice.

Goslar