Informatii utile Koln

Date generale


Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Germana
Fus orar: GMT 01:00

Koln este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
muzee
plimbari in aer liber
lacasuri de cult
cultura

Cand este indicat sa vizitati orasul Koln

Datorita faptului ca acesta este unul dintre cele mai calduroase orase din Germania, orasul poate fi vizitat oricand. Cu toate acestea, vara este cea mai buna perioada.

Temperaturi medii lunare in Koln, Germania

Ce sa luati in bagaj

Luati-va cele mai frumoase haine. Germanii sunt in mare parte ingrijiti si foarte stylish, motiv pentru care daca doriti sa va incadrati in tablou, va trebui sa va combinati hainele cu grija. Vremea poate fi ceva mai rece decat in Romania, asa ca urmariti cu atentie prognozele meteo inainte de plecare, pentru a stii ce haine va impachetati. O umbrela v-ar putea fi de asemenea extrem de utila oricand.

Buget de vacanta

Pe langa banii de cazare si mancare, e bine sa aveti cateva zeci de euro la dumneavoastra pentru transport. Nu este nevoie sa aveti foarte multi bani lichizi in posesie, deoarece toate cardurile recunoscute international (Visa, Mastercard), sunt acceptate si aici.

Transportul in comun la Koln

Koln ofera o retea de tramvaie si metrouri extrem de bine pusa la punct. Pentru a beneficia de ambele moduri de calatorie va puteti achizitiona bilete valabile o zi sau trei. Pentru bilete ce se limiteaza la centrul orasului, va trebui sa solicitati bilete pentru zona 1b. Pentru calatorii scurte, de 1-4 statii, exista bilete numite „Kurzstrecke”, ce sunt ceva mai ieftine decat celelalte. Hartile retelelor va stau la dispozitie la orice statie. Ce e inedit in legatura cu sistemul de transport in comun din Koln este faptul ca cele doua modalitati de calatorie se imbina. Prin urmare, daca ati urcat in metrou, acesta poate iesi la suprafata si poate functiona ca un tramvai si viceversa. Pentru studenti, e de retinut faptul ca exista reduceri considerabile, indiferent de mijlocul de transport.

Taxiurile in Koln

In Koln exista aproximativ 1.200 de taxiuri, majoritatea apartinand de compania Taxiruf Koln. Aceste taxiuri sunt la randul sau operate de alte minicompanii ce au la randul lor mii de soferi de taxi ce vin din diferita tari si regiuni. Prin urmare, puteti sa intalniti un taximetrist de orice nationalitate. Pentru oamenii de afaceri, exista tratamente speciale in ceea ce priveste calatoria cu taxiul, supranumite taxiuri pentru calatori profesionisti. Aici puteti gasi taxiuri precum limuzine Mercedes , ce accepta maximum 4 calatori, dar si dubite ce accepta pana la 7 calatori, 8 impreuna cu soferul. Soferul va cunoaste cu siguranta sa vorbeasca in limba engleza, si de asemena va stii toate strazile importante.

Magazine si piete in Koln

Ceva deosebit in legaturacu experienta la cumparaturi in Koln este faptul ca aici se ascund o multime de „record stores”, adica magazine ce vand muzia pe discuri. Unul dintre cele mai mari magazine de acest fel este Saturn, despre care se spune ca detine „cea mai mare colectie de CD-uri”. Aici puteti asculta CD-uri gratuit, si chiar daca nu sunteti interesati in cumpararea vreunui album, merita vizita. Daca totusi doriti sa va achizitionati ceva de aici trebuie sa stiti ca nu accepta carduri de credit. In jurul acestui mare magazin se afla multe alte magazine de acest fel. Unul dintre cele mai faimoase magazine de muzica altrnativa, Normal, se gaseste in vecinatate. De asemenea, tot in jurul lui Saturn se afla si Underdog Record Store, specializat pe genul alternativ, garage si altele de acest fel.