Preturi in Germania

Platile cu carti de credit nu sunt acceptate peste tot, asa ca este bine sa aveti tot timpul ceva bani la dvs. Interesati-va daca regiunea sau orasul pe care le vizitati ofera un card turistic, care include de obicei transportul public si reduceri pentru vizitarea obiectivelor turistice sau pentru circuite.

Bancomatele cu functionare permanenta (Geldautomaten) primesc carti de credit Plus sau Cirrus si carduri emise de banci. Banca dvs. va va retine probabil un comision pentru utilizarea bancomatelor in afara tarii, iar unele banci din Germania percep taxe de 3-5 € pentru folosirea bancomatelor proprii. Cu toate acestea, veti obtine de obicei o rata de schimb mai buna printr-un bancomat decat de la un birou de schimb valutar sau chiar de la o banca. De asemenea, extragerea unor fonduri in functie de necesitati este o cale mai sigura decat aceea de a umbla cu multi bani lichizi asupra dvs. Codul PIN trebuie sa aiba patru caractere. Daca este mai lung, schimbati-i la banca dvs. inainte de a pleca in calatorie. Deoarece tastatura unor bancomate nu are litere, invatati echivalentul numeric al parolei dvs. Daca aveti un cod PIN din patru caractere, puteti folosi cardul de credit la orice bancomat din Germania.

Este bine ca, inainte de a pleca in calatorie, sa informati compania care v-a emis cardul de credit, mai ales daca nu calatoriti foarte des in afara tarii. Altfel, s-ar putea ca aceasta sa va blocheze cardul din cauza unei activitati neobisnuite, ceea ce nu ar fi de dorit in toiul unei calatorii. Pastrati la loc sigur toate numerele cardurilor de credit, precum si numerele de telefon la care puteti suna in cazul in care pierdeti cardul sau vi se fura, astfel incat sa fiti pregatiti pentru orice situatie neplacuta. Atat MasterCard, cat si Visa au numere generale la care puteti suna (cu taxa inversa daca sunteti in afara tarii) in cazul in care v-ati pierdut cardul, dar ar fi preferabil sa sunati la banca emitenta, deoarece MasterCard si Visa transfera de obicei apelul catre banca dvs. Numarul bancii este de regula tiparit pe card.

Chiar daca un ghiseu de schimb valutar are un anunt in care va asigura ca nu percepe comision, puteti fi siguri ca undeva exista o taxa ascunsa care mai este si uriasa pe deasupra. In privinta ratei de schimb, sunteti aproape intotdeauna avantajati daca extrageti banii de la un bancomat sau daca faceti schimbul la o banca.

In Germania moneda curenta este euro, la fel ca in Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. Un euro are 100 de eurocenti. Exista bancnote de 5, 10, 20, 50, 100 si 500 de euro si monede de 1, 2 euro 1, 2, 5, 10, 20 si 50 de eurocenti.

Preturi transport

Transport local (o singura calatorie) 2.6€

Transport local (Abonament lunar) 70€

Taxi (tarif pornire) 3.45€

Taxi (tarif / km) 1.8€

Taxi (tarif stationare / ora) 26€

Combustibil (1 litru) 1.38€

Preturi restaurante si cafenele

Masa doua persoane, restaurant mediu, 3 feluri de mancare

40€

Masa restaurant ieftin

10€

Meniu fast-food (McDonalds sau echivalent)

7€

Bere locala (halba, 0.5 L)

3€

Bere import (sticla, 0.33 L)

3€

Vin calitate medie (sticla)

5€

Coca-Cola / Pepsi (doza, 0.33 L)

1.98€

Apa (doza, 0.33 L)

1.63€

Cafea / cappuccino

2.53€

Preturi magazine si supermarketuri

Apa (sticla, 1.5 L) 0.42€

Lapte (1 L) 0.74€

Bere locala (sticla, 0.5 L) 0.84€

Bere import (sticla, 0.33 L) 1.04€

Mere (1 kg) 1.99€

Portocale (1 kg) 2.01€

Cartofi (1 kg) 1.09€

Rosii (1 kg) 2.14€

Banane (1 kg) 1.68€

Pachet tigari (Kent sau similar) 5.4€