Transport Germania

Companii aeriene in Germania

Lufthansa este principala companie aeriana a Germaniei. Reteaua de transport aerian intern a Germaniei este excelenta cu zboruri care leaga intre ele toate orasele principale in ceva mai mult de o ora. Cateva companii aeriene mai mici se afla in competitie cu companiile cu preturi mai mici atat in zborurile din interiorul tarii, cat si catre alte orase europene. Aceste companii ofera servicii de incredere, isi desfasoara cea mai mai mare parte a tranzactiilor pe internet si deseori au tarife mai convenabile decat ale transportului pe cale ferata. Cu cat va faceti mai din timp rezervare, cu atat mai reduse sunt tarifele.

Incepeti sa cautati bilete cu tarife mici cu un an in avans si continuati sa va interesati pana cand gasiti ceva care sa va convina. Nu puteti sti niciodata de unde poate aparea o ocazie buna.

Multe companii aeriene, lucrand fie independent, fie in colaborare, ofera permise cu reducere de pret, care le permit turistilor straini sa calatoreasca economic intr-o anumita tara sau regiune. Aceste permise de vizitator trebuie rezervate si cumparate de obicei inainte de a pleca de acasa. Informatiile despre permise se gasesc deseori in paginile Web ale majoritatii companiilor aeriene internationale, care tind sa se adreseze mai degraba calatorilor din afara tarii de origine a companiei respective.

Timpul de zbor de la Bucuresti pana la Frankfurt este de aproximativ 2 ore.

Autobuzele in Germania

In Germania exista servicii locale bune de transport cu autobuzul, dar nu si o retea la nivel national, in afara de BerlinLinien Bus, care deserveste cateva orase. Deutsche Touring, o filiala a Deutsche Bahn (Caile Ferate Germane), are birouri si agentii in toata tara si asigura transportul din Germania in alte orase europene. Pentru calatoriile internationale, rezervati-va locul cu 1 saptamana mai devreme. Serviciile de transport in interiorul tarii constau in excursii de 1 zi de-a lungul Drumului Castelelor si a Drumului Romantic. Drumul Romantic se intinde intre Wurzburg (cu legaturi spre si dinspre Frankfurt) si Fussen (cu legaturi spre si dinspre Munchen, Augsburg si Garmisch-Partenkirchen). Daca aveti un bilet obisnuit pentru Deutsche Bahn sau un permis Eurailpass ori German Rail Pass, beneficiati de o reducere de 60% pe aceasta ruta. Autobuzele, care au insotitor la bord, calatoresc in ambele directii intre aprilie si octombrie.

Toate orasele, indiferent de marime, au servicii locale de transport cu autobuzul si deseori si tramvaie, trenuri electrice (S-bahn) si metrou (U-bahn). Tarifele variaza uneori in functie de distanta, dar un bilet va permite de obicei sa va transferati dintr-un mijloc de transport in altul, fara a mai plati ceva in plus. In majoritatea oraselor se vand abonamente zilnice la preturi speciale.

Informatii utile pentru conducatorii auto in Germania

Turistii care vin din Uniunea Europeana au nevoie doar de carnetul de conducere si de dovada asigurarii. Toate masinile straine trebuie sa aiba o vinieta de tara. In Germania nu exista drumuri cu taxa, cu exceptia catorva trecatori alpine. Aveti grija daca va indreptati spre Elvetia pe la Lindau - veti avea nevoie de o vinieta daca parcurgeti cei cativa kilometri pe autostrada austriaca spre Bregenz. O vinieta de 10 zile (Vignette) costa 7,60 € si se gaseste la benzinariile din apropierea granitei. Soferii prinsi fara vinieta sunt supusi unor amenzi severe.

Pretul benzinei este de circa 1,70 €/litru. Majoritatea masinilor germane folosesc benzina fara plumb, iar unele modele, benzina diesel, cu circa 0,15 € mai ieftina, asadar, daca inchiriati o masina, intrebati cu ce fel de benzina trebuie s-o alimentati.

Este greu de gasit un loc de parcare ziua in orasele mari si in micile orase istorice. Restrictiile nu sunt intotdeauna bine marcate si acolo unde exista pot fi greu de inteles. Masinile sunt inchiriate cu o „rotita a timpului", pe care o puteti lasa pe parbriz atunci cand indicatoarele din parcare permit sederea gratuita pe o perioada limitata de timp. Parcarile mai mari au parcometre (Parkautomaten). Dupa introducerea banilor necesari, veti primi un tichet marcat cu ora emiterii, pe care il veti afisa pe parbriz. Spatiile cu parcometre pot fi folosite gratuit peste noapte. In garajele din Germania trebuie sa platiti imediat ce va intoarceti sa va luati masina, nu atunci cand plecati. Introduceti in automat tichetul pe care l-ati primit la sosire si platiti pentru timpul afisat. Scoateti tichetul si, la iesirea din garaj, introduceti-1 in fanta de citire a automatului pentru ridicarea barierei.

In Germania se conduce pe partea dreapta, iar in intersectii masinile au prioritate de dreapta. Distantele de pe indicatoare sunt date in kilometri. Exista indicatoare de limitare a vitezei pe sosele si soferii sunt sfatuiti sa mearga cu viteze mai mici de 130 km/h sau 110km/h. Pe indicatoarele pe care scrie Richtgeschwindigkeit este marcata limita de viteza. Pe drumurile din afara localitatilor limitele de viteza variaza intre 70 km/h si 100 km/h, iar in orasele mici se circula de obicei cu viteze mai mici de 50 km/h. Limita superioara admisa pentru testele de alcoolemie in Germania este foarte mica (0,05%). Retineti ca centurile de siguranta trebuie purtate continuu, de toate persoanele care calatoresc in masina. Depasirea se face numai pe partea stanga. In conditii de vreme nefavorabile trebuie sa se circule cu farurile aprinse (nu cu lanternele de pozitie). Nu intrati pe o strada care este semnalizata cu un indicator rosu cu o linie alba orizontala - este drum cu sens unic. Indicatorul albastru pe care scrie einbahnstrasse va arata ca va aflati pe o strada cu sens unic si circulati in directia corecta. Virajul la dreapta pe culoarea rosie a semaforului este permis doar daca exista si o sageata verde. Este bine sa stiti ca in Germania se circula repede si agresiv. Daca vreti sa circulati linistiti pe o autostrada, ramaneti pe banda din dreapta. Pe autostrazi nu sunt permise viteze sub 80 km/h. Circulatia in coloana la viteze mari, desi interzisa, este un adevarat „sport national''. Nu reactionati franand fara motiv, si acest lucru este interzis.

Drumurile din Germania sunt in general intr-o stare excelenta. Bundesstrasse sunt sosele cu doua benzi, avand abrevierea B. Autobahn sunt drumuri principale de mare viteza, cu abrevierea A.

Caile ferate in Germania

Deutsche Bahn (DB - Caile Ferate Germane) este un sistem de transport feroviar foarte eficient, privatizat. Trenurile de mare viteza InterCity Express (ICE), InterCity (IC) si EuroCity (EC) fac ca drumul intre centrele multor orase - Munchen-Frankfurt, de exemplu - sa dureze mai putin decat cu avionul. Toate trenurile InterCity si InterCity Express au vagoane-restaurant si carucioare mobile cu gustari. Trenurile RE, RB si IRE sunt regionale. In general, trenurile isi respecta cu strictete orarul de circulatie.

ICE din Germania, TGV din Franta, ICN din Elvetia si Cisalpino din Italia folosesc o tehnologie care permite o calatorie cat mai putin zdruncinata, dar care determina totusi un efect secundar si anume ca unii pasageri ar putea avea o senzatie de voma, mai ales in curbe. In aceste cazuri se pot folosi unele medicamente impotriva raului de miscare, care se elibereaza de la farmacii fara reteta.

Odata ajunsi pe peron (Gleis), puteti citi panourile indicatoare care dau detalii ale dispunerii vagoanelor pentru trenurile care sosesc la peronul respectiv, aratand unde se afla clasa I si clasa a Il-a, vagonul-restaurant si locurile de pe peron in dreptul carora vor opri acestea. In garile mari exista personal care vorbeste limba engleza si care va poate raspunde la diverse intrebari.

Este posibil si sa dormiti in tren, facand in acest fel economie la cazare pentru o noapte. Trenurile CityNightLine (CNL), spre Austria si Elvetia, si Nachtzug („tren de noapte" sau NZ), de lung parcurs, au cusete.

Diferenta dintre locurile la clasa I si a II-a este aceea ca pasagerii de la clasa I platesc cu aproximativ 1,55% mai mult si au un spatiu ceva mai mare pentru a-si intinde picioarele, precum si comoditatea de a le fi servita masa pe loc. Majoritatea calatorilor gasesc ca locurile de la clasa a 2-a sunt absolut convenabile. Trenurile IC si cele de generatie mai noua ICE sunt echipate cu conectoare electrice pentru laptopuri si alte accesorii.

Biletele cumparate prin site-ul Web al Deutsche Bahn pot fi primite prin automatele pentru bilete din gari. Verificati intotdeauna ca biletul dvs. sa fie valabil pentru tipul de tren in care urmeaza sa va urcati, nu doar pentru destinatia planificata. Daca biletul nu este potrivit, veti plati in tren diferenta.

Pentru a economisi bani, interesati-va de permisele de calatorie pentru calea ferata. Este bine sa stiti totusi ca, daca nu aveti de parcurs un drum prea lung, ati putea plati mai putin cumparand bilete individuale. Daca aveti in plan sa calatoriti cu trenul in interval de o zi dupa sosirea cu avionul, cumparati un bilet cu reducere mare Rail and Fly pentru trenurile DB in acelasi moment in care rezervati pentru avion.

Trenurile asigura legatura intre 14 aeroporturi din Germania si 2 aeroporturi din afara ei (Basel in Elvetia si Amsterdam in Olanda).

Pentru copiii sub 15 ani calatoria este gratuita daca sunt impreuna cu un parinte sau o ruda care calatoreste cu un billet obisnuit, cu un bilet cu pret redus sau cu un tip de billet cu tariff preferential.

Majoritatea garilor mari au compartimente pentru bagaje (in patru dimensiuni). Introducand tariful exact intr-un locas pentru monede primiti cheia compartimentului. Preturile variaza intre 1 € pentru un compartiment mic si 3 € pentru unul „colosal". Este posibil ca in garile mici sa nu existe spatii pentru lasarea bagajelor in siguranta.

Transportul cu vaporul sau feribotul in Germania

Permisele de calatorie Eurailpass si German Rail Pass sunt valabile pentru toate serviciile de transport oferite in regiunea Rinului de catre Köln-Düsseldorfer Deutsche Rheinschiffahrt (KD Rhine Line) si in regiunea raului Mosel dintre Trier si Koblenz (daca vreti sa mergeti cu ambarcatiunile rapide cu aripi portante se percepe o taxa suplimentara). Linia ferata trece pe langa Rin si Mosel pe cea mai mare parte a lungimii acestora, ceea ce inseamna ca puteti merge intr-un sens cu vaporul, iar in celalalt cu trenul. Croazierele se organizeaza de obicei intre aprilie si octombrie. Daca aveti in plan ca dupa Germania sa vizitati si Danemarca sau Suedia, feriboturile liniilor TT, TR si Scandlines ofera reduceri pentru posesorii permiselor Eurailpass.