Cum se ajunge in Ghana

Calatoria cu avionul in Ghana

Cel mai mare aeroport din Ghana este Kotoka International (ACC) situat in capitala Accra, pe care opereaza zboruri cele mai importante companii aeriene din Africa, dar si companii europene care precum KLM, cu zboruri din Amsterdam sau British Airways din Londra. De asemenea, exista zboruri zilnice cu destinatia Accra, din Frankfurt si Milan. Turkish Airlines are zboruri cu destinatia Kotoka International Airport, din Istanbul, in timp ce Royal Air Maroc face legatura intre Casablanca si Accra.

Drumul din Bucuresti pana la Accra este destul de lung, avand in vedere ca trebuie sa petreceti in avion nu mai putin de 10 ore, iar legatura se face prin Istanbul, unde escala dureaza aproximativ 8 ore.

Calatoria cu autocarul in Ghana

Pentru a fluidiza traficul in Ghana, autoritatile locale au introdus, relativ recent, mai multe autobuze supraetajate, similare celor britanice, care acopera cele mai importante rute din capitala dar si rutele care fac legatura intre principalele orase ale tarii. Autobuzele sunt gestionate de compania nationala de stat GPRTU, iar preturile sunt accesibile. Pe langa acestea, exista si o serie de microbuze, cunoscute in limbaj local sub numele de „tro-tro”, care circula pe rutele cele mai aglomerate, avand ca punct terminus centrul capitalei.

Pentru a calatori din Accra in alte orase, puteti apela la autobuzele liniilor nationale, identificate dupa sigla Intercity STC, care pleaca din capitala cu destinatia Takoradi, Tamale, Kumasi sau Cape Coast. Cele mai rapide si confortabile sunt, insa, autobuzele express, prevazute si cu aer conditionat. Din pacate, acestea acopera rute restranse si fac legatura doar intre Accra si Kumasi, Tamale si Bolgatanga. In general, orarul de plecari/sosiri nu este tot timpul respectat, avand in vedere ca autobuzele pleaca din statii imediat ce s-au ocupat toate locurile pe scaun. In acest sens, autobuzele companiei MMT mizeaza pe mai multa punctualitate si asteapta in fiecare statie cel mult cinci minute. Pentru calatoriile cu autobuzul in afara oraselor, este recomandabil sa achizitionati biletul cu cel putin o zi in avans.

Alte companii importante, care ofera servicii similare de transport, sunt Kingdom Travel sau OSO, in timp ce autobuzele VIP, foarte moderne, circula intre Accra si Kumasi. Pentru acestea nu se poate face rezervarea biletelor in avans, acestea fiind disponibile doar in ziua plecarii si pot fi cumparate din statie.

Calatoria cu masina in Ghana

In general, drumurile principale sunt bine intretinute, mai putin rutele secundare sau regionale. Nu se recomanda condusul autoturismului pe timp de noapte, mai ales in afara oraselor, din cauza lipsei iluminatului public dar si a prezentei pe carosabil a pietonilor, animalelor si bicilistilor. Pentru a conduce autoturismul in Ghana aveti nevoie de permis international, iar vitezele maxime admise sunt de 50 km/h in zonele urbane si 80 km/h pe autostrada. Benzinariile sunt destul de numeroase si majoritatea sunt deschise 24h. In general, pentru 1 L benzina achitati 1.5 USD, iar pentru 1 L motorina 1.6 USD.

Calatoria cu trenul in Ghana

Ghana dispune de o retea feroviara ce face legatura intre marile orase ale tarii, respectiv, Accra, Kumasi si Takoradi. Din pacate, calatoria cu trenul nu este o alegere avantajoasa, deoarece pretul unei calatorii nu reflecta calitatea serviciilor, iar trenurile, destul de vechi, se deplaseaza cu viteza redusa. Sunt programate trenuri zilnice care fac legatura intre capitala si Kumasi si o calatorie ce dureaza aproximativ 12h, cu vagoane la clasa I si a II-a, si un tren care circula pe timpul noptii, cu plecare din Accra, cu destinatia Takoradi. Daca sunteti o persoana mai pretentioasa in ce priveste confortul, mai bine evitati calatoria cu trenul in Ghana.