Gradina Chinezeasca din Zurich

Gradina Chinezeasca din Zurich (Chinagarten Zürich) este un dar al orasului partener Kunming, si este dedicata celor trei prieteni din iarna (pinul, bambusul si floarea de prun).

Gradina este situata in cartierul Seefeld, langa Centrul de Le Corbusier, intre Blatterwiese si Bellerivestrasse si in apropiere de Zürichhorn, pe malul drept al lacului Zürich. Fiind inchisa in sezonul de iarna, gradina est deschisa in perioada 18 martie – 18 octombrie zilnic de la 11:00 19:00, chiar si in zilele de duminica si sarbatoare. Transportul public este asigurat de liniile de tramvai 2 si 4, impreuna cu linia de autobuz 33, care opresc in apropiere, la Höschgasse sau Fröhlichstrasse, in timp ce liniile de autobuz 912 si 916 pleaca de la Bellevue catre Chinagarten.

Gradina este un cadou al orasului Kunming, drept multumire pentru asistenta tehnica si stiintifica acordata de Zürich in dezvoltarea sistemului sau de alimentare cu apa potabila si canalizare. Constructia a durat din mai pana in octombrie 1993, sub conducerea Departamentului Gradinilor din Zürich, in cooperare cu experti si mesteri din Kunming si Zürich, platiti de catre administratia orasului. Inaugurarea oficiala a avut loc in primavara anului 1994, cu participarea fostului primar din Kunming City si a primarului local, Josef Estermann. Intretinerea si exploatarea sunt asigurate de catre departamentul de alimentare cu apa din Zürich.

Gradina Chinezeasca din Zurich ocupa un teren dreptunghiular si este inconjurata de un zid mic. Elementul central este un elesteu cu o insula mica. Portalul principal (intrarea in gradina), este decorat cu o caligrafie executata pe o placa din aur. Cele noua randuri de piroane si culoarea rosie a portii arata ca initial era rezervata imparatului. In provincia Yunnan din China, acesta a fost timp de peste 300 de ani un element arhitectural esential pentru astfel de gradini. A doua usa era numita initial”penultima usa a incaperilor curtii interioare imperiale”. Panourile sculptate pe ambele parti, prezinta fragmente din povesti chinezesti. Muntele artificial este contrastant, Yin si Yang.

Gradina Chinezeasca din Zurich este o expresie a uneia din temele principale ale culturii chineze, ”Trei prieteni din iarna”, trei plante care infrunta impreuna sezonul rece - pinul, floarea de bambus si de prun. Copacii si florile reprezinta sursa de sentimente si aspiratii. In gradina din Zurich, plopii locali sunt integrati in designul de ansamblu. Elesteul este captusit cu salcii, ca simbol al apei pure si al sfinteniei. De asemenea, importanti sunt cei patru gingko (Ginkgo Biloba) intre galeria deschisa si peretele de nord. Bambusul simbolizeaza padurea, cu sunetul sau unic, profund, atunci cand bate vantul. Pinul simbolizeaza principiul masculin printre copaci si o viata lunga. A treia parte a celor ”trei prieteni din iarna” este floarea de prun, care incepe sa infloreasca la sfarsitul iernii si, prin urmare, este un simbol plin de bucurie al primaverii.

Apa este elementul central, ca un simbol al prieteniei intre Kunming si Zurich. Intrand in gradina, iazul deschide privelistea catre toate elementele importante ale gradinii.

Localizare

GPS - Latitudine: 47.354980, Longitudine: 8.552000

Mareste harta

Legenda

 • Gradina Chinezeasca din Zurich
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Gradina Chinezeasca din Zurich