Parcul cu Sculpturi Vigeland din Oslo

Parcul cu Sculpturi Vigeland din Oslo este cel mai vizitat parc al Norvegiei, o atractie turisica pentru toti impatimitii de cultura si recreatie, un parc dedicat sculptorului Gustav Vilegand.

Parcul este situat in cartierul Frogner in Oslo, avand o de circa 32 de hectare si care expune 192 de sculpturi in granit, bronz si fier ale celebrului sculptor.

Gustav Vigeland este unul dintre cei mai de seama sculptori ai Norvegiei care a lasat mostenire locuitorilor orasului Oslo parcul cu acelasi nume unde si-a dedicat doua decenii din viata pentru a realiza creatiile artistice renumite din prezent. In anul 1924, sculptorul si-a mutat studioul de creatie in cartierul Frogner unde, timp de 20 de ani, a lucrat la realizarea lucrarilor sale pe care mai tarziu le-a expus in ceea ce se numeste in prezent Parcul Vigeland.

Cele mai multe sculpturi sunt amplasate in cinci unitati de-a lungul unei axe de 850 de metri: Poarta principala, Podul cu locul de joaca pentru copii, Fantana, platoul Monolith si Roata vietii. Poarta principala, realizata din granit si fier forjat marcheaza inceputul axei, care apoi trece peste Pod, ajunge la Fantana si la Monolit si intr-un final se opreste la Roata Vietii.

Poarta principala are 5 intrari largi si 2 intrari de trecere, mai mici, din fier forjat, care au fost proiectate in 1926, fiind ridicata intr-un final in 1946. Costul lucrarilor a fost suportat integral de una dintre bancile norvegiene.

Podul de 100 de metri lungime si 15 metri latime prezinta un parapet decorat cu sculpturi si felinare, care intruchipeaza femei, barbati, copii de diferite varste in grupuri sau singuri. Una dintre cele mai populare figuri din parcul Vigeland este intruchipata de sculptura micului “Baiat Manios“ (Sinnataggen).

In punctul cel mai inalt al parcului se afla piesa Monolit, inconjurata de trepte circulare, care are o inaltime de 14 metri si este construita dintr-un singur bloc de piatra. Monolitul are aspectul unei coloane uriase acoperita de corpuri umane sculptate in relief, iar in jurul sau se afla alte 32 de sculpturi (barbati, femei, copii) din granit care infatizseaza ciclurile vietii.

Fantana realizata de Vigeland are cea mai lunga istorie intrucat ideea fantanii l-a preocupat pe artist inca de la inceputul secolului XX. Mulajul din ipsos, realizat in 1906, reproduce versiunea din prezent a Fantanii, care incanta atat turistii parcului cat si localnicii orasului Oslo.

Ultima reprezentare a sculptorului din acest parc, Roata Vietii, simbolizeaza eternitatea si este reprezentata printr-o ghirlanda cu o femeie, un barbat si un copil, inlantuiti intr-un cerc inchis.

Parcul Vigeland impresioneaza turistii atat prin sculpturile artistului norvegian cat si prin spatiul de recreatie pe care-l ofera acestora. Este o zona linistita si relaxanta unde se pot face picnicuri si se poate practica joggingul (sport practicat des de norvegieni). La intrarea principala in parc exista un Centru de Informare, unde se gasesc o cafenea si un magazin de suveniruri.

Localizare

GPS - Latitudine: 59.922878, Longitudine: 10.699850

Mareste harta

Legenda

 • Parcul cu Sculpturi Vigeland din Oslo
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Parcul cu Sculpturi Vigeland din Oslo