Parcul Orasului Malaga

Una dintre cele mai mari gradini botanice ale Europei se afla chiar in inima orasului Malaga si se intinde de la Piata General Torrijos pana la Plaza de la Marina, fiind cunoscut ca si Parcul Malaga (El Parque), sau chiar “Parque de la Alameda” (datorita faptul ca reprezinta o extensie a bulevardului Alameda Principal).

Parcul a fost conceput ca si o gradina mediteraneana, cu specii subtropicale, unde stilul renascentist se impleteste cu cel baroc. Originea parcului este strans legate de istoria orasului Malaga petrecuta de-a lungul secolului al XIX-lea, si de legea elaborata in anul 1896 cu privire la amenajarea terenurilor recuperate din mare.

Planurile preliminare ale parcului au fost realizate de catre Marchizul de Larios si aprobate apoi de primaria orasului, iar arhitectii care au contribuit la acest proiect au fost Rivera, Guerrero Strachan, Rucoba si Crooke. Cu toate ca proiectul a fost aprobat in anul 1987, a fost nevoie de o perioada de 30 de ani pentru ca parcul sa se transforme in ceea ce este in prezent, intr-o adevarata gradina tropicala, plina de verdeata. Astfel, ultimele lucrari de renovare ale parcului au avut loc in anul 2007, cand au fost construite noi alei, statuile situate de o parte si de alta a promenadelor au fost curatate, un nou iaz a fost adaugat, iar mii de plante si flori au fost sadite.

Parcul este alcatuit din trei promenade, fiecare avand cate 800 m lungime si 10 m latime, dintre care unul este situat pe partea sa nordica, in timp ce, celelalte doua sunt amplasate in continuarea bulevardului Alameda Principal. Dispune de o suprafata de aproximativ 30.000 m2 si include si gradina cu cele peste 70 de varietati de trandafiri inconjurata de portocali si chiparosi de langa cladirea primariei – “Gradinile Pedro Luis Alonso” si gradinile “Puerta Oscura”(“Poarta Intunecata”).

Pe langa zona de joaca destinata copiilor dintr-un capat al parcului, se remarca si o serie de monumente istorice pe care le gazduieste, asa cum este bustul lui Antonio Munoz Degrain, sau a lui Bernardo Ferrandiz, opera a lui Agapit Vallmitjana, dar si bustul Marchizului de Guadiaro, inaugurat in anul 1906, cel a lui Ruben Dario, realizat de catre Jose Planes si inaugurat in anul 1968, etc.

Speciile de plante de aici au fost aduse din fiecare continent, in special din tarile tropicale si subtropicale, cea mai mare parte provenind din donatiile facute din partea Marchizului de Larios, unde se remarca: Encephalartos laurentianus, Cycas revolute, trei sau patru copaci-dragon si Pinus canariensis, adusi din Insulele Canare; stejarul Grevillea Robusta, ce creste in Australia si unde mai este cunoscut ca si “Arborele de Foc”, etc. Alte specii ce merita mentionate sunt si Callitris quadrivalvis din Africa de Nord si Chorisia speciosa, specie de foioase nativa in sudul Braziliei si nordul Uruguayului, cunoscuta in unele parti ca si “batul beat”, datorita capacitatii sale de a se umfla.

Considerat a fi unul dintre “plamanii”orasului Malaga, El Parque este vizitat anual de mii de turisti, fiind totodata si mandria localnicilor pe care il descriu ca fiind una dintre cele mai bune gradini in aer liber ale Europei, ce exista de mai bine de un secol!

Localizare

GPS - Latitudine: 36.718948, Longitudine: -4.416180

Mareste harta

Legenda

 • Parcul Orasului Malaga
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Parcul Orasului Malaga