Rezervatia Strandja din Lozenets

Dincolo de orasul Sopozol si de faimoasele dune de la Primorsko, in marginea partii de sud-est al Bulgariei, se intinde lantul montan Strandja, ce pare sa nu aiba limite, cu varfurile si crestele acoperite de paduri, lant ce formeaza un pod intre doua continente: Europa si Asia.

Datorita legaturii pe care o formeaza intre cele doua continente, unica in Europa pentru speciile de flora si fauna, Muntele Strandja a fost declarat rezervatie naturala in anul 1995. Se intinde pe o suprafata de 116.136 ha si este cel mai mare parc natural al Bulgariei (detine 1 % din suprafata), cu o lungime de la est la vest de 50 km si o latime de la nord la sud de 25 km.

La poalele muntilor, intre raurile pitoresti ce curg la vale, s-au format cateva sate, cu pasunile si fanetele lor, dar si doua orasele: Malko Tarnovo si Ahtopol.

Principalele artere hidrografice sunt reprezentate de raurile Veleka si Rezvaya, iar printre cei mai mari afluenti se remarca: raul Mladezhka, raul Aidere, raul Stramnitsa, Diavolska si raul Elenitza. Rezervele de apa sunt concentrate in regiunea carstica de vest, unde se gasesc peste 120 de izvoare, cele mai mari debite de peste 398 l/s, fiind localizate in zona orasului Malko Tarnovo. Localnicii venereaza unele izvoare, avand credinta ca sunt sfintite si au puteri vindecatoare, un astfel de izvor fiind amplasat in zona satului Gramatikovo – izvorul Goliama.

Parcul Natural Strandja reprezinta casa a peste 120 de habitate, a 134 de specii de pasari, dar si a celor mai vechi paduri de stejar – in apropiere de satul Zvezdetz varsta acestora ajunge la 1000 de ani, in timp ce in apropiere de Zabernovo a fost gasit un stejar a carui circumferinta ajunge la 5,5 m.

In afara de drumetiile de-a lungul raurilor, tarmului, dealurilor si padurilor, parcul ofera si posibilitatea practicarii a o serie de alte activitati ca si pescuitul, in special in apropiere de Sozopol; ciclismul, unde pentru 15 € se poate inchiria o bicicleta pentru intreaga zi; echitatie, cele mai populare trasee de calarie fiind intre satele Lozenets si Varvara, de-a lungul tarmului Marii Negre, sau intre satele Varvara si Sinemorets, pretul pentru inchirierea unui calut cu sau fara ghid, plecand de la 50 €/zi; observarea pasarilor si fotografierea; plimbarile cu barca de-a lungul raurilor; etc.

Parcul beneficiaza si de o cultura si o istorie destul de bagota, aici gasindu-se foarte multe monumente megalitice si vestigii ale culturii romane, dar si ruinele imperiilor otomane si grecesti. Cele mai bogate traditii folclorice se gasesc tot in parc, ritualurile si obiceiurile localnicilor, cel mai cunoscut fiind dansul pe carbuni incinci practicat de ziua Sf. Constantin si Elena, pastrand insa elemente pagane inca din cele mai vechi timpuri.

Acest muzeu viu al Bulgariei, Parcul Natural Strandja este un taram necunoscut pentru foarte multi turisti, datorat in special amplasarii acestuia de granita, dar speciile de flora si fauna unice, istoria si cultura bogata pe care o detine, fac sa merite a fi descoperit!

Localizare

GPS - Latitudine: 42.185791, Longitudine: 27.810341

Mareste harta

Legenda

 • Rezervatia Strandja din Lozenets
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Rezervatia Strandja din Lozenets

Lozenets