Ghid turistic Insula Santorini

Recomandat pentru: plaja, divertisment, atractii inedite, centru de relaxare, natura, relaxare, centrul istoric

Despre Insula Santorini

Insula Santorini este o insula mica situata in extremitatea de sud a Cicladelor, dar una din cele mai interesante. Santorini este diferita de celelalte insule grecesti datorita morfologiei sale geologice rezultata din activitatea unui vulcan, inactiv azi. Arhipelagul este alcatuit din 5 insule mai mici.

Vechea cetate Thira (2500 de ani), este situata pe un deal pe coasta, intre plajele Perissa si Kamari. Cele mai importante atractii ale acestui sit sunt: Agora, Tronul Regal, Sanctuarul lui Apollo si Templul lui Dionysos. O multime de relicve gasite in vechea cetate Thira pot fi admirate la Muzeul de Preistorie Thira. Veti gasi aici si o biserica veche datand din anul 1100.

Fira este capitala insulei. Aici, peisajul pare ireal: casele parca plutesc, parca sunt suspendate intre cer si pamant. Akrotiri este anticul oras subteran conservat de cenusa vulcanica supranumit "Pompeiul insulelor grecesti". Ruinele au fost perfect conservate, fiind inca vizibile scarile, strazile, cladirile.

In subteran, se poate vedea o crama ultramoderna apartinand familiei Koutsogiannopoulos. Stramosii acestei familii au venit in Syros, incepandu-si aici afacerea cu vanzare de ulei. Pana la urma acestia s-au stabilit pe insula incepand sa produca vin. Intreaga istorie a acestei familii este expusa in crama subterana, turistii putand face un tur ghidat al acesteia.

Kamari este o statiune reconstruita complet in urma unui cutremur care a avut loc in anul 1956. Plaje intinse, vegetatie, Kamari este un punct important al insulei, un punct de atractie pentru turistii din toata lumea. Portul Gialos este portul vechi al capitalei Fira aflat sub stancile care o sustin. Turistii pot ajunge aici coborand numai putin de 600 de scari in zig-zag. Turistii mai au o alta optiune pentru a ajunge aici: o drumetie cu magarusii. Farul din Akrotiri din curtea caruia turistii pot vedea cel mai frumos apus de soare. Azi, aici, la fiecare 10 secunde se aprinde o luminita alba. Caldeira, craterul vulcanului scufundat acum mai bine de 3500 de ani si totodata cea mai impresionanata atractie din intreaga lume. Stanci abrupte, pictate in culori surprinzatoare contrasteaza cu satele frumoase construite in varful acestora.

Izvoarele termale de la Palia Kameni prezinta o atractie turistica caruia nu ii veti putea rezista: apa care contine si sulf, are aici o temperatura de aproximativ 33 de grade. Nu ratati o impachetare sau o baie in namol !

Pe plaja Perissa sunt disponibile o mare varietate de sporturi nautice: ski nautic, windsurf fiind una din cele mai populare plaje de pe insula Santorini. Marea de un albastru profund si nisipul negru sunt principalele atractii ale acestei plaje. Nu departe de situl arheologic Akrotiri se afla plaja rosie cu acelasi nume. Nici ca ati putea gasi un loc mai surprinzator pentru balaceala! In regiunea Perivolos, plaja Vlihada este locatia ideala pentru turistii care vor sa evite multimea. Plaja neagra Kamara este situata pe coasta orientala a insulei. Veti gasi aici o multime de taverne si restaurante dar si hoteluri, magazine cu suveniruri. Iubitorii de sporturi nautice pot practica aici windsurf si schi nautic. Plaja Monolithos este situata la nord de plaja Kamara. O plaja ideala pentru turistii in cautare de liniste si relaxare.

Satele Kamari si Karteradio ofera cursuri de tenis. La Perissa puteti face mini-golf sau roller-skating. La Fira si la Kamari terenurile de volei si de baschet sunt la dipsozitia turistilor. In majoriatatea locurilor de pe insula, turistii se pot plimba cu bicicleta. Echitatia este o alta activitate posibila la Santorini, turistii putand iesi la o plimbare calare alegand un cal din grajdurile Ravani in apropiere de Exo Gonia. Chiar si o plimbare pe spatele unui magar pare sa fie o atractie destul de populara pentru multi turisti, in special din zona portului spre platoul superior al insulei. Calatoria este posibila contra-cost (in jur de 5 euro / persoana) si este preferata, in principal, de pasagerii vapoarelor de croaziera ce ajung in Santorini, ca o alternativa la cozile interminabile formate la telecabina.

In Santorini viata de noapte este destul de activa, majoritatea barurilor si cluburilor fiind situate in Fira, Kamari si Perissa. Fira este cea mai cautata locatie in ceea ce priveste viata de noapte. Am putea spune despre Santorini ca este insula care nu doarme niciodata. Printre cele mai cautate cluburi amintim: Koo, Tithora, Tropical, Tango, Dom sau Taboo.

La sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie puteti asista la Festivalul International de Muzica care va va incanta cu o multime de activitati artistice.

Articole din Insula Santorini

Cele mai romantice destinatii turistice din lume
Cele mai romantice destinatii turistice din lume

Cu sute de destinatii de vacanta fabuloase in jurul lumii, o lista a celor mai romantice escapade nu este usor de intocmit. In urmatoarele randuri veti...

Insula Santorini