Ghid turistic Paralia Katerini

Despre Paralia Katerini

Paralia Katerini (Plaja Katerini) este o statiune la Mareea Egee, aflata la doar cativa km de orasul Katerini, intre orasele Salonic, la 70 km sud-vest de acesta, si Larisa, zona fiind accesibila prin intermediul autostrazii Atena-Salonic. Katerini este un oras cu o populatie de peste 50.000 de locuitori, capitala unitatii regionale Pieria din regiunea greceasca Macedonia Centrala, fiind unul dintre cele mai noi orase grecesti. In partea estica a orasului Katerini, pe malul Marii Egee, se afla Paralia, un sat cu o populatie de aproximativ 1.500 de locuitori si o unitate municipala avand o populatie totala de peste 6.000 de locuitori, acesta apartinand de Katerini. Paralia se afla in Campia Pierian, intre Muntele Olimp si Golful Thermaikos. Numele orasului Katerini provine de la Ecaterina din Alexandria, un martir ortodox grec care a trait în secolul al IV-lea.

Paralia este renumit pentru plajele si hotelurile sale, taverne, restaurante, baruri si cluburi de noapte. La aproximativ 20 km sud-vest se afla Muntele Olimp, cu varful Mytikas (2.919 m), cel mai inalt din Grecia, fiind declarat monument UNESCO pentru fauna si flora de aici. Accesinea pe Muntele Olimp incepe din orasul Litochoro, in mitologia greceasca muntele fiind locuit de catre zei. Muntele Olimp are in total 52 de varfuri, acesta fiind declarat in Grecia si Parc Natural. Orasul vechi Dion, datand din secolul al V-lea, si aflat la aproximativ 15 km sud-vest de Katerini, a fost locul unde era venerat de catre macedonieni Zeus, acesta aflandu-se la poalele Muntelui Olimp. Aici era locul unde Alexandru cel Mare facea sacrificii inainte de a porni intr-o noua batalie. De aici a plecat si Apostolul Petru pentru a propovadui crestinismul in lume. Tot aici se afla si Muzeul de Arheologie, unde sunt expuse numeroase obiecte gasite in situl arheologic. Tot in partea de sud a orasului Katerini se afla si oraselul Platamonas, unde se afla una dintre cele mai vizitate cetati, construita in secolul al X-lea, in timpul ocupatiei bizantine. In nordul statiunii Paralia se afla oraselul Pydna, locul unde a avut loc in anul 168 i.Hr. o importanta batalie in urma careia generalul roman Lucius Aemilius Paullus l-a invis pe regele macedonean Perseus, regiunea fiind astfel cucerita de catre romani.

Cele mai cautate destinatii turistice ale zonei sunt plajele din apropiere de orasul Katerini, cea mai cunoscuta fiind Paralia Katerini, mii de turisti venind aici in fiecare vara, locul fiind uluitor, de o parte aflandu-se litoralul si Marea Egee, iar de cealalta parte muntii.

Statiunea este destinata atat tinerilor cat si celorlalte categorii de varsta, in zona gasindu-se locuri de cazare In Paralia Katerini pentru toate categoriile. Plajele au cel mai fin nisip din zona, Paralia primind distinctia de ,,Blue Flag'', care se ofera pentru plajele foarte bine ingrijite, dar si pentru serviciile oferite, apele de aici nefiind adanci. Temperaturile sunt placute din mai si pana in septembrie, apa marii avand temperaturi in jurul a 25°C. Viata de noapte este foarte activa, iar centrul statiunii este plin de magazine de toate felurile.

Statiunea mai este recunoscuta si prin biserica ortodoxa Agia Fotini aflata chiar pe malul marii, aceasta aparand in numeroase ilustrate cu Paralia Katerini. Satul Paralia a fost fondat in anul 1922 de catre pescari veniti din Asia Mica. Turistii care ajung in statiune au parte in fiecare an si de numeroase evenimente culturale, artistice, religioase si sportive. De aici se organizeaza si excursii in Marea Egee, cum sunt cele spre Insula Skyathos. In apropiere de Paralia Katerini se afla si alte plaje foarte cunoacute, cum sunt Korinos sau Olympiaki Akti.

Paralia Katerini