Ghid turistic Insula Cocos

Despre Insula Cocos

Scaldate de valurile Oceanului Indian, Insulele Cocos reunesc 27 de insule coraligene. Acest paradis format dintr-o vegetatie luxurianta este o destinatie potrivita pentru turistii pasionati de sporturile de apa. Situata la 2.750 km departare de orasul australian Perth si la sud-est de Insula Craciunului, Insulele Cocos va asteapta pentru petrecerea unui concediu de vis, unde nu veti simti aglomeratia si zgomotul specific resorturilor turistice, avand in vedere ca multe dintre insulele arhipelagului sunt nelocuite, dar pot fi vizitate cu ajutotul ambartiunilor mai mari sau mai mici.

Astazi, insulele sunt locuite de o cumunitate ce nu depaseste 600 de persoane si care a reusit sa-si conserve traditiile si cultura mai bine de un veac si jumatate, datorita izolarii geografice, motiv pentru care veti fi cuceriti inca din primul moment de legaturile de familie si respectul care exista intre localnici.

Primii locuitori ai insulei au fost adusi aici in anul 1826 si erau populatii de malaezieni, chinezi, papuani si indieni. Mixul acesta cultural este deosebit de pregnant si astazi in viata de zi cu zi al locuitorilor insulei. Limba oficiala a insulei este engleza, dar pe arii extinse se vorbeste un dialect malaezian care a imprumutat cuvinte din chineza si indiana. Influentele culturale englezo-scotiene, care isi au originea in familiile Clunies –Ross, primii conducatori ai insulei, au fost asimilate aproape in totalitate de cultura locala. Multe sortimente de mancare, dansuri si stiluri muzicale s-au pastrat de la o generatie la alta, si nu putine sunt festivitatile publice sarbatorite prin dansuri scotiene, acompaniate de vioara.

In ultimii ani, Insulele Cocos s-au situat in topul preferintelor tinerilor casatoriti, mai ales pentru aerul intim si serviciile personalizate. Daca va doriti o vacanta relaxanta, departe de orice sursa de zgomot, intr-un decor de vis, nu ezitati sa porniti in explorarea insulelor nelocuite, o sursa continua de energie si liniste, unde puteti face plaja pe nisipul alb si stralucitor sau sa va odihniti la umbra unui palmier, delectandu-va cu un cocktail.

Se spune ca aceasta serenitate ce caracterizeaza insulele Cocos isi are originea in trecutul istoric, incarcat de dramatism. Descoperite in anul 1609 de capitanul William Keeling, insulele au fost colonizate abia in anul 1826 de catre comerciantul Alexander Hare. In deceniile ce au urmat, controlul economic a fost detinut de familia Clunies –Ross, care au limitat semnificativ libertatea de miscare a locuitorilor si contactul acestora cu lumea libera. O perioada lunga de timp, principala activitate economica in insula a reprezentat-o plantatiile de cocotieri.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial insulele au devenit o adevarata reduta datorita pozitionarii stragice in Oceanul Indian. In anul 1984, localnicii si-au exprimat prin vot dorinta ca insulele sa devina teritoriu extern al Australiei si astazi activitatea legislativa cat si cea executiva sunt exercitate de un administrator desemnat de Guvernatorul general al Australiei.

Insulele Cocos sunt formate din doi atoli, dintre care unul reuneste 26 de insule, unde cele mai reprezentative sunt West Island, cu o lungime de 10 km, South Land, si Home Island, in timp ce al doilea atol cuprinde insula North Keeling Island. Desi este mai putin populata, comparativ cu Home Island, capitala Insulelor Cocos este la West Island, iar locuitorii acesteia nu depasesc numarul de 120 de persoane, urmasi ai fostilor lucratori de pe celebra plantatie Clunies-Ross. Astazi, capitala adaposteste principalele sedii ale institutiilor guvernamentale dar si numeroase magazine, un aeroport si renumite statiuni turistice.

Insula Home Island, denumita in limbaj local Pulu Selma, este una dintre cele mai importante destinatii turistice din insule, cu principalul centru urban la Bantam, ce reuneste aproximativ 500 de locuitori. Deosebit de ospitalieri, localnicii au dezvoltat de-a lungul timpul o dexteritate speciala in accepta influentele altor culturi, pe care le-au asimilat traditiilor indigene. Rezultatul este cultura unica, reflectata cel mai bine in festivitatile si ceremoniile publice. In acest sens, cel mai mare eveniment local, Hari Raya Puasa, ziua ce marcheaza sfarsitul postului de Ramadan este cu adevarat un spectacol de muzica, dans si culoare.

Insula North Keeling are statutul de Parc National datorita situarii geografice si a diversitatii florei. Insula reprezenta astazi un model de conservare a insulelor nelocuite la nivel international. Parcul national, denumit de localnici Pulu Park, conserva, in primul rand, biodiversitatea, numarandu-se printre putinele insule tropicale din Oceanul Indian care nu au experimentat urbanizarea.

Insulele Cocos se evidentiaza printr-o paleta diversa de activitati pe care le pune la dispozitia turistilor, fiind recunoscuta in randul cunoscatorilor ca destinatia cea mai potrivita pentru scufundari, unde apele cristaline de un turcqoise ireal si plaje acoperite cu nisip fin asteptapta sa fie vizitate. Desi insulele nu dispun de o fauna diversa, practic nu exista mamifere indigene, pasarile marine si vietatile subacvatice suscita interesul tuturor vizitatorilor. Alaturi de delfini, diverse specii de rechini si testoase, o multitudine de pesti tropicali pot fi observati in timpul scufundarilor sau in sesiunile de snorkeling, in conditiile in care temperatura apei variaza intre 26° si 29°C, iar vizibilitatea coboara pana la 20 m adancime.

Insula Cocos