Ghid turistic Antigua (GT)

Recomandat pentru: arhitectura, istorie, gastronomie

Despre Antigua (GT)

Cea mai populara destinatie din Guatemala si fosta capitala a Americii de Sud, in vremurile colonozarii, Antigua este un oras inclus in patrimoniul Unesco. De o frumusete rara, conferita de stilul latin, orasul atrage zeci de mii de vizitatori pe intreg parcursul anului.

Cunoscut si sub numele de La Antigua, orasul a fost cel mai important centru al imperiului Hispanic pana in anul 1773, cand teribilul cutremur a distrus mare parte a orasului, obligand Coroana Spaniola sa mute capitala in alta locatie, Guatemala City de astazi.

Orasul a fost parasit in totalitate in 1776, vechea citadela ramanand practic pustie, doar ruinele si vechile asezari fiind marturia ca acest oras a fost candva locuit.

Incepand cu secolul XX, guvernul a pornit o ampla campanie de prezervare si restaurare a monumentelor arhitectonice, citadela recapatandu-si viata si forma, gratie mostenirii de sorginte hispanica deosebit de apreciata de turisti.

Orasul este format in arii rectangulare, avand ca principal loc de plecare Parcul Central, strazile (avenidas) ce se intind de la est la vest, fiind numerotate de la 1 la 8 si de la 1 la 9, cele ce strabat orasul de la nord la sud. Si astazi inima orasului este considerat Parcul Central, fantana reconstruita aici fiind un principal loc de adunare al localnicilor. Parasind centrul orasului, indiferent de directia pe care va veti indrepta, orasul abunda in locuri si obiective de interes turistic, vizitatorii fiind rasfatati de multitudinea de astfel de locuri.

Turismul a devenit cea mai prospera industrie locala, in peisajul orasului aparand cu repeziciune noi hoteluri, restaurante, mall-uri si centre comerciale. A doua ramura economica ce sustine orasul este productia de cafea, Antigua fiind renumita pe piata si bursele de tranzactionare a cafelei.

Desi este foarte aproape de Guatemala City, orasul nu imprumuta prea mult din tumultul capitalei, fiind in genere un oras linistit, primitor si mult mai sigur, din punct de vedere al securitatii individuale.

Principalele puncte de larg interes ale orasului sunt Catedrala San Jose, Vechile ruine ale San Jose, Biserica San Francisco, Manastirea Santo Domingo, Muzeul Cartilor Vechi (Libraria Veche), Muzeul Artei Coloniale si Vulcanul Apei.

In Antigua puteti intalni toate genurile de restaurante si cafenele, orasul fiind recunoscut pentru diversitatea de meniuri si preparate oferite vizitatorilor. Restaurante cu specific mediteraneean, italian, asiatic si occidental pot fi intalnite cu precadere in Piata Antigua, chiar linga statia centrala de autobuz. Fiind un oras turistic, la tot pasul veti intalni restaurante, cafenele si baruri, comertul fiind cea de-a treia activitate economica a localnicilor. Totusi va recomandam sa fiti precauti, orasul fiind deficitar la capitolul preventie sanitara, existand riscul de a fi victimele unei toxiinfectii alimentare. Va recomandam, la modul cel mai serios, sa evitati salatele reci si cele de fructe, inghetata vanduta de comerciantii ambulanti, in cazul in care sunteti o persoana mai sensibila.

Pentru turistii care au la dispozitie un buget mai restrans, puteti merge seara in Piata Merced, unde femeile localnice prepara diverse mancaruri, pe care le vand apoi la preturi destul de acceptabile, cu mentiunea precautiei de ordin sanitar. Mai aveti optiunea de a lua masa in localuri ca The Bagel Barn, Helados Marco Pola, Tacos Cancun, Helados Sarita si Pacos Colonial.

Turistii care nu sunt conditionati de buget pot lua masa la restaurante ca Luna del Miel Crepes, Frida’s, Mono Loco, El Mix, El Pelicano Dorado, sau la restaurante de lux precum Bistro Cinq, Bistro Caffe, La Pena del Sol Latino, Nokiate, Sabor Cubano sau Travel Menu.

Amatorii de viata de noapte se pot relaxa in baruri sau cluburi gen Café Sky, Café No Se, Fernando;s Cafee, Irish Tavern, Casa Escobar, Wiener, El Muro Pub sau El Chaman.

Indiferent de varsta, orice turist poate petrece noptile intr-un mod foarte placut, data fiind abundenta de localuri si terase, unele dintre ele avand program non-stop.

Antigua (GT)