Ghid turistic Quetzaltenango

Recomandat pentru: istorie, vulcan, cultura, monumente, izvoare termale, drumetii, arhitectura

Despre Quetzaltenango

Quetzaltenango, cunoscut si sub numele de Xela, este al doilea cel mai mare oras din Guatemala. Fiind situat in sud-vestul tarii, Quetzaltenango si imprejurimile ofera privelisti din cele mai variate, de la altitudini ridicate, racoroase, pana la coasta calduroasa a Pacificului. In zona se afla numerosi vulcani, izvoare cu apa termala, vai, munti si rauri. Orasul Quetzaltenango pastreaza vechile traditii mayase si cele din trecutul colonial, pe care le imbina cu dinamismul vietii moderne.

Pentru a ajunge in Quetzaltenango puteti folosi Autostrada Panamericana (CA-1) sau Autostrada International (CA-2). Puteti lua un autobuz catre oras, din Guatemala City sau din Antigua. Aveti de ales intre autobuzele locale, aglomerate si zgomotoase, care sunt mai ieftine, o calatorie costand intre 20Q si 30Q, si autobuzele private, confortabile, rapide si curate, dar mai scumpe, o calatorie costand in jur de 7.50 dolari. In interiorul orasului, aveti ales intre mijloacele de transport in comun si taxiuri.

Orasul Quetzaltenango pastreaza vie amintirea perioadei coloniale. Stilurile clasic, neoclasic si renascentist se regasesc in mod evident in cladirile si casele care au fost construite in secolele trecute folosind pietre vulcanice. In Centrul Istoric al orasului gasiti astfel de cladiri, dintre care cele mai reprezentative sunt Catedrala Espiritu Santo, Teatrul Municipal, Parcul Central, Pasajul Enrique, Gobernacion si Cerro del Baul.

In Quetzaltenango se intreprind numeroase activitati culturale importante. Locurile care au cele mai multe astfel de activitati programate de-a lungul anului sunt La Casa de la Cultura de Occidente si Alliance Francaise de Quetzalteango.

In prima duminica a fiecarei luni din an, localnicii isi instaleaza tarabele in piata artizanilor, din Parcul Central, unde vand obiecte hand-made traditionale. In octombrie se organizeaza un targ anual si un festival, care dureaza de pe 12 pana pe 18. Puteti cumpara de la localnici genti, posete si paturi confectionate in stil traditional, iar preturile sunt negociabile.

Daca va aflati in Xela puteti lua lectii de salsa, care sunt ieftine si cluburile de acest gen sunt foarte raspandite in oras. Va recomandam cluburile La Parranda si La Rumba sau scolile de salsa Bakanos, Salsa Rosa si Sangre Latina.

In ceea ce priveste mancarea, in Xela gasiti restaurante cu orice fel de specific. Va recomandam Churrascaria Cajola, Sabor de la India, Comida Taiwanesa, La Genovese si Panorama Restaurante y Mirador. Dintre cafenele, recomandam El Cuartito Cafe, Miel Y Cafe si Baviera Cafe.

Nu trebuie sa va faceti probleme in privinta locurilor de cazare, deoarece in Quetzaltenango veti gasi unitati de cazare pentru toate buzunarele. Va recomandam Casa Argentina, The Black Cat Hostel, Hotel Pension Bonifaz, Casa Dona Mercedes si Hostal La Estacion.

Quetzaltenango