Ghid turistic San Jose (GT)

Despre San Jose (GT)

San Jose este o localitate de dimensiuni mici din Guatemala, aflata pe malul nordic al lacului Peten Itza. Drumul cu barca din Flores, care se indreapta catre vest, are o mica ramificatie care duce in nord, de-a lungul lacului Peten, catre mica localitate San Jose.

Oamenii de aici sunt foarte prietenosi si respectuosi. Multi dintre ei inca isi castiga existenta din exploatarea resurselor pe care le ofera padurea, precum guma de mestecat, cuisoare, ienibahar si palmierul xate.

In San Jose se afla Rezervatia Biosferica Maya, iar localnicii sunt foarte deschisi si receptivi atunci cand vine vorba de conservarea acestei zone.

San Jose este un orasel in care veti gasi o atmosfera foarte placuta, completata de zona recreativa municipala aflata pe malul lacului. Strazile din localitate, oarecum abrupte, se unduiesc pana in dealurile aflate de jur imprejur, permitandu-le vizitatorilor sa se bucure de privelisti minunate.

Cultura mayasa este puternic inradacinata in San Jose. In oras veti putea observa chiar si semne de circulatie scrise in dialectul Maya. O organizatie a comunitatii, Bio Itza, a infiintat o scoala pentru a-i invata pe localnici limba civilizatiei mayase.

Un alt aspect al culturii locale este reprezentat de cele doua fiestas anuale. Prima are loc intre 10 si 19 martie, perioada in care se organizeaza parade si focuri de artificii. Tot cu aceasta ocazie, localnicii au si un obicei mai ciudat, un dans traditional, cu oameni costumati, in care o tanara fata se plimba pe un cal pe strazile orasului. Cel de-al doilea festival anual are loc pe 31 octombrie si se incheie pe 1 noiembrie. Acesta incepe cu o slujba in biserica catolica din oras, care adaposteste trei cranii intr-o vitrina, despre care se crede ca au apartinut fondatorilor orasului sau unor misionari spanioli, parerile fiind impartite. Unul dintre aceste cranii este scos din vitrina si este asezat in altar pe durata slujbei. Apoi este purtat prin oras pe o perna de catifea. Alaiul se opreste in drumul sau la diverse locuinte, unde se consuma lichior si mancare traditionala si se fac rugaciuni. La sfarsit, craniul este pus la locul sau, in vitrina din biserica orasului, unde ramane pe parcursul intregului an.

Daca va aflati in San Jose trebuie sa mancati macar o data la Flores Pizza, un restaurant aflat pe malul lacului. Proprietarul este foarte prietenos si gateste el insusi pizza delicioasa intr-un cuptor pe lemne aflat in aer liber.

Un alt loc cu mancare buna, in San Jose, este El Bungalo. Acesta se afla pe malul lacului si aici puteti consuma mancare traditionala la preturi rezonabile.

Pentru cazare va recomandam Bahia Taitza, un resort aflat in cartierul El Porvenir. Aici va puteti relaxa pe plaja lacului Peten Itza. Resortul dispune de opt camere single si family, bai proprii si o zona de lounge. De asemenea, tot aici va puteti relaxa pe malul lacului intr-un hamac. Unitatea de cazare dispune de restaurant si de un bar care serveste cocktail-uri imbietoare. Pretul unei camere se incadreaza intre 25 si 35 de dolari de persoana.

Un alt loc de cazare pe care vi-l recomandam este Casa Americas Itza, aflat la 4 km de San Jose. Acest complex de cazare dispune de sase unitati cu living, dormitor, baie si o curte mica. Pretul pentru fiecare persoana este de 20-30 de dolari.

San Jose (GT)