Ghid turistic Guineea-Bissau

Despre Guineea-Bissau

Fosta colonie portugheza, Republica Guineea-Bissau este situata pe tarmul Oceanului Atlantic, in Africa de Vest, si se intinde pe o suprafata de 36.125 km². Cu o populatie de aproximativ 1,7 milioane locuitori si o densitate de 44.1 locuitori/km², speranta de viata a locuitorilor este destul de redusa, situandu-se in jurul varstei de 47,16 ani pentru barbati si 51,11 ani pentru femei, conform estimarilor din anul 2012. Populatia este foarte diversa, alcatuita din grupuri etnice cu traditii, limba si obiceiuri distincte, dar la nivel national, cele mai importante sunt grupurile etnice fula si mandinka, care inglobeaza locuitorii din nordul si nord-estul tarii, in timp ce in sud, majoritare sunt triburile balanta si papel.

O tara a contrastelor, incojurata de foste colonii franceze, majoritatea de credinta musulmana, Guineea-Bissau este o destinatie deosebita pentru turistii care aleg sa-si petreaca vacanta in Africa de Vest. Insulele tropicale fantastice unde puteti pescui, peisajele idilice ale Insulelor Bijagós, care insumeaza aproximativ 60 de insulite dintre care doar 40 sunt locuite, iar cele mai spectaculoase raman Orango, Caravela, Bolama si Formosa. Toate acestea, alaturi de ospitalitatea cu care sunteti intampinati aici de catre localnici, vor face ca vacanta dvs. sa fie una cu adevarat de neuitat.

Cu un teritoriu alcatuit in mare parte dintr-o campie continentala, acoperita cu numeroase mlastini, in zona de coasta, si un tarm dominat de numeroase golfuri, Guineea-Bissau beneficiaza de o clima tropicala, cu temperaturi ridicate si o vegetatie specifica savanei. Spre regiunile de coasta, vegetatia este reprezentata de padurile de mangrove, iar cel mai inalt munte din tara este Madina do bóe, care masoara doar 262 m.

Aflata secole de-a randul sub dominatia portughezilor, Guineea–Bissau si-a obtinut independenta abia in anul 1974. Din pacate, anii care au urmat acestui eveniment au fost traversati de conflicte militare interne, care au culminat cu impunerea unei junte militare in anul 1999. Instabilitate politica si-a pus amprenta si asupra economiei, Guineea-Bussau situandu-se in randul celor mai slab dezvoltate state ale lumii. Astazi, tara este republica prezidentiala, unde limba oficiala este portugheza, desi numai un sfert din populatie utilizeaza curent aceasta limba, restul vorbesc crioulo, un amestec intre portugheza si limbile locale africane. Sub aspect administrativ, tara se imparte in 8 regiuni importante si un sector autonom. Cu o economie bazata, in principal, pe activitatile agricole, in ultimul deceniu, industria miniera a inregistrat o importanta dezvoltare, odata cu descoperirea zacamintelor de bauxita din sud-estul tarii. Bissau, cel mai mare oras al tarii, a fost ridicat in secolul XVII, iar anul 1942 a devenit centrul administrativ al coloniei Guineea Portugheza. Astazi este centrul economic si politic al tarii, in timp ce atractiile turistice majore le reprezinta insulele arhipelagului Bijagós. Astfel, Insula Bolama ofera un peisaj unic al culturii fostilor colonisti portughezi, in special sub aspectul constructiilor, pentru ca la sud de granita cu Senegalul, in Varela, sa puteti admira padurile de conifere, unde puteti face niste fotografii cu adevarat impresionante.

Praia da Bruce, o insula izolata a arhipelagului, ofera spatiul ideal pentru a va petrece vacanta printre copacii de acaju si plajele cu nisip alb. Este, totodata, locul potrivit pentru pasionatii de ciclism montan, zona fiind creata parca special pentru astfel de activitati. Si daca tot mai cautati argumente pentru a vizita aceasta tara, micul oras Bafata, poate fi un argument in plus, cu un aerul sau pitoresc.

Recunoscuti pentru caldura cu care ii intampina pe turisti, localnicii va vor incanta cu dansurile lor traditionale, gumbe, un fel de samba, care reflecta amestecul perfect de muzica autohtona cu influnete portugheze. Iar daca vreti sa cunoasteti si mai bine traditiile localnicilor, atunci mergeti sa vedeti dansurile broxa, specifice grupul etnic balante, un adevarat spectacol, ce impresioneaza prin costume si instrumente muzicale folosite, vechi de secole, in timp ce pentru cele mai frumoase suveniruri, trebuie sa vizitati orasul Gabú, cel mai important oras din estul tarii, renumit pentru comertul cu articole hand made.