Ghid turistic Bissau

Despre Bissau

Cu o populatie de circa 410.000 de locuitori, Bissau este cel mai mare oras si capitala statului Guinea-Bissau. Localitatea este situate in estuarul raului Geba, pe tarmul Oceanului Atlantic. Orasul a fost fondat de portughezi in anul 1687 ca un port fortificat si centru de comert. In 1942 a devenit capitala Guineei Portugheze. In timpul Razboiului Civil (1998 -1999), Bissau a fost scena unor confruntari violente intre opozanti, unele “cicatrici” putand fi observate si astazi pe cladirile orasului. Localitatea beneficiaza de o clima tropicala de savana, cu o perioada uscata (noiembrie – mai) in care rar cade o picatura de ploaie. Temperaturile depasesc frecvent 35 de grade Celsius.

Orasul este deservit de Aeroportul International Osvaldo Vieira. De pe acesta decoleaza de trei ori pe saptamana o cursa spre Lisabona si mai multe zboruri spre Dakar. De la aeroport puteti lua un taxi pana in oras, pretul fiind de obicei foarte ieftin. Taximetristii sunt de obicei corecti cu clientii si nu incarca suplimentar nota. Totusi, fiecare padure cu uscaturile ei, iar in zona aeroportului se pare ca sunt cele mai multe probleme. De obicei, pretul unei curse poate fi negociat in avans. Bissau este un oras saracacios dar exista cateva atractii care merita vazute. Va puteti incepe itinerariul vizitand Palatul Prezidential. Cladirea a fost bombardata in timpul razboiului civil dar a ramas inca in picioare, chiar daca este locuita de lilieci. Mergeti apoi in Bissau Velho (centrul vechi al orasului colonial portughez). Zona nu este foarte vibranta, asa cum se intampla in general in “centrele vechi”, dar pastreaza cateva cladiri emplematice ale orasului si o atmosfera incarcata de istorie. Nu ratati aici sa admirati puscaria orasului care are pictate la intrare flori de culoarea roz. Trageti o fuga si pana in Portul Pidjiguiti, unde puteti discuta cu pescarii so admira pelicanii. Pe faleza se afla si un monument negru gigantic dedicat masacrului comis de politia portugheza pe 3 august 1959, cand aici au fost ucisi 50 de grevisti. Amatorii de cumparaturi pot merge in piata principala a orasului, Mercado de Bandim, unde vor gasi mai multe produse confectionate traditional. Merita vazut si Fortaleza d'Amura (vechiul fort portughez), care gazduieste mausoleul eroului national Amilcar Cabral si morminte ale altor revolutionari. Muzeul Etnografic se afla in campusul universitar si adaposteste o colectie interesanta de masti, statui si haine traditionale din zona. Ghizii va vor explica aici principalele credinte si obiceiuri ale locuitorilor din Guinea Bissau. Pentru o experienta culturala mai clasica puteti opta pentru Centrul Cultural Francez sau Centrul Cultural Portughez, unde se organizeaza frecvent concerte, seri de cinema sau cursuri de dans. Daca doriti sa faceti putina miscare puteti merge sa inotati la Hotel Palace, la sala de gimnastica de pe strada 24 Septembrie sau sa jucati tenis la bazele din Portul Bandim, Lino Correia sau Campo Sueco.

Viata de noapte din Bissau nu se compara cu cea din alte metropole africane. Asta nu inseamna ca nu exista cateva cluburi si discoteci destul de moderne si bine amenajate. Cele mai populare cluburi pentru expatii din oras sunt X-Klub si Insmonia, ambele dotate cu mese de billiard si ring de dans.

Bissau