Ghid turistic Guineea Ecuatoriala

Recomandat pentru: catedrala, plaja, cultura, vulcan

Despre Guineea Ecuatoriala

Republica Guineea Ecuatoriala este situata in Africa Centrala, ocupand o suprafata teritoriala de 28.050 km² si numara o populatie de aproximativ 700.000 de locuitori, cu o densitate de 24,1 locuitori/km², fiind cea mai mica tara din Africa, sub aspect demografic. Guineea Ecuatoriala este alcatuita din doua regiuni importante – partea insulara, formata din Insula Annobon, aflata in sudul oceanului Atlantic si zona continentala, formata din insula Bioko si Rio Muni, care reuneste mai multe insule de mici dimensiuni. Annabon se gaseste la sud de Ecuator, in timp ce indula Bioko este situata in partea de nord a tarii. La granita de nord, Guineea Ecuatoriala se invecineaza cu Camerunul, iar in est si sud, cu Republica Gabon, in timp ce vestul tarii este marginit de Golful Guineei, iar limbile oficiale ale statului sunt spaniola si franceza. Conditiile economice si instabilitatea politica situeaza populatia tarii in topul tarilor unde speranta de viata este destul de redusa, in jurul varstei de 50 de ani.

Primii europeni sositi in Guineea Ecuatoriala au fost portughezii, aflati sub conducerea exploratorului Fernando Po, care au debarcat la sfarsitul secolului XV. Acestia au supus populatiile care au emigrat aici din Africa Centrala, in special, membri a triburilor bantu, fang si annobon. In 1778, insula este cedata Spaniei, care isi mentine controlul administrativ pana la 1959, ingloband teritoriile insulare sub denimirea de Guineea Spaniola. In 1968, tara isi declara independenta, in urma alegeri ca presedinte a lui Francisco Nguema, sub conducerea caruaia tara intra sub un regim dictatorial, situatie in care un sfert din populatia tarii s-a refugiat in tarile invecinate.

Fosta colonie spaniola, Guineea Ecuatoriala este singura tara de pe continentul african a carei limba oficiala este spaniola. Astazi, majoritatea populatiei este formata din descendenti ai tribului bantu si care locuiesc in regiunea de coasta a tarii, in orase precum Kombis, Bengas sau Balengues. Republica prezidentiala, Guineea Ecuatoriala se divide in 7 regiuni administrative importante, iar economia tarii se bazeaza, in principal, pe productia de cacao si extractia de petrol si gaze, fiind al treilea mare producator de petrol din Africa sub-sahariana.

Cel mai important oras al tarii este capitala Malabo, oras situat pe coasta de nord a insulei Bioko, considerata prima destinatie turistica a tarii. Beneficiind de un aer exotic, cu cladiri ce pastreaza arhitectura de inspiratie spaniola, cu numeroase piete, unde sunt comercializate articole hand made, alaturi de o clima placuta, fac din Malabo o destinatie de vacanta deosebita. Cel mai frumos edificiu cultural al capitalei este de departe Catedrala Malabo, construita in stil gotic, situata in Piata Mare, unde puteti vedea o alta constructie impresionanata, Palatul Prezidential.

Guineea Ecuatoriala dispune de un relief format din coline si munti cu inaltimi relativ reduse, (1525 m), traversate de rauri care se varsa in Oceanul Atlantic. In zona insulara, insa, se gasesc munti vulcanici inalti (3008 m, Pico Basile). Insula Bioko este de o frumusete aparte, cu panoramele spectaculoase ale muntilor vulcanici, paduri tropicale si colonii impresionante de testoase. Pe de alta parte, cel mai frumos oras din zona continentala a tarii este Bata, interesant prin conservarea arhiteturii coloniale. Spectacolul naturii il reprezinta, insa, Parcul National Monte Alen, in timp ce odata ajunsi pe insula Corisco, veti avea ocazia sa vedeti cele mai frumoase plaje cu nisip alb pe care vi le puteti imagina, unde comunitatile locale traiesc si astazi in mod traditional.