Ghid turistic Cayenne

Recomandat pentru: plaja, gradini, gradina botanica, cultura

Despre Cayenne

Cayenne este capitala Guyanei Franceze (department al Frantei),si este localizat pe o fosta insula la gura de varsare a raului Cayenne la oceanul Atlantic. Dupa ultimul recensamant din anul 2009 orasul inregistra o populatie de aproximativ 120.000 de locuitori incluzand si teritoriul din jurul metropolei.

Orasul ocupa o buna parte a insulei Ile de Cayenne si este situat la aproximativ 268 de kilometri distanta de Saint Laurent du Maroni si la 64 kilometri de Kourou (principalele orase ale Guyanei Franceze). De asemenea, orasul se afla la o distanta de 7100 kilometri de Paris, 930 kilometri de Fort de France (capitala Martinicai) si la 342 kilometri distanta de Macapa, capitala orasului Amapa din Brazilia.

Primii care au descoperit acest teritoriu au fost spaniolii insa acestia nu au dorit sa il ocupe deoarece li s-a parut a fi foarte cald si, de asemenea, un teritoriu sarac. Astfel pana in anul 1604 regiunea nu a fost colonizata, iar in cele din urma un grup de francezi au stabilit unele asezari in zona. Insa nu pentru mult timp deoarece aceste asezari au fost distruse de catre portughezi in urma tratatului de la Tordesillas. Colonistii francezi au insistat insa iar in anul 1643 s-au intors si au fondat orasul Cayenne dar au abandonat la scurt timp orasul fiind presati de catre atacurile amerindienilor.

In anul 1664 Franta a reusit sa stabileasca o asezare permanenta in Cayenne ca in urmatorul deceniu orasul fiind pe mainile francezilor, englezilor si a olandezilor. Dupa ce orasul a fost capturat in anul 1809 de catre o armata anglo-portugheza a fost returnat in anul 1814 inapoi statului francez.

Cayenne dispune de un climat tropical musonic caracterizat prin temperaturi cuprinse intre 30 si 23 grade Celsius pe toata perioada anului. Cantitatea de precipitatii anuala este una foarte ridicata, iar gradul de umiditate este, de asemenea, unul ridicat. Ca si in pe tot teritoriul tarii, sunt doar doua anotimpuri: unul de lunga durata caracterizat prin umiditate si unul scurt si uscat. Astfel sezonul scurt se intinde pe o perioada de doua luni (septembrie si octombrie) in timp ce sezonul umed acopera restul anului.

Din punct de vedere urbanistic Cayenne se aseamana foarte mult cu un oras european. Principalul bulevard al orasului este General de Gaulle ce se deschide catre principalele piete ale orasului: Palmistes si Grenoble. De asemenea, deoparte si de alta a bulevardului sunt situate cladirile importante ale orasului precum primaria, oficiul postal, prefectura si muzeul de francofonie. La sud de aceasta zona se afla satul Chinois ce a fost separat de orasul Cayenne si se spune ca reprezinta una dintre zonele periculoase ale orasului.
Alte cladiri importante ale orasului ce merita a fi vazute sunt Catedrala Saint-Sauveur de Cayenne, biblioteca municipala si bineinteles gradina botanica a orasului.

Localizarea sa in America de Sud face ca acest oras sa fie cuprins de o diversitate etnica precum haitieni, brazilieni, europeni si chiar si unele comunitati din Asia. Orasul Cayenne este cunoscut si pentru carnavalul annual ce incepe cu sosirea lui Vaval, regele carnavalului si continua cu foarte multe parade pline de costume in fiecare weekend pana la Mardi Gras.

Cayenne