Informatii utile Guyana

Date generale


Capitala: Georgetown
Moneda: Dolar guyanez (GYD)
Limba oficiala: Engleza
Fus orar: GMT -04:00
Religie: Crestini (66%), Hindusi (24.9%), Musulmani (6.4%), Alte religii (2.7%)

Guyana este recunoscuta pentru


cascada
gastronomie
relaxare

Cand este indicat sa vizitati Guyana

Climatul pe care il intalnim este cel tropical, avand doua anotimpuri ploioase. Asadar, in cazul in care nu va place ploaia, ar trebui sa evitati sa o vizitati in perioadele mai – august si noiembrie – ianuarie. Daca totusi va hotarati sa veniti in aceste perioade, pregatiti-va pentru anumite hazarde naturale, cum ar fi inundatiile.

Temperaturi medii lunare in Guyana

 

Gastronomia in Guyana

Mancarea din Guyana este in mare parte indiana, punandu-se accentul pe curry, pui, porc, vita, dovleac si vinete, servite cu roti, painea specific indiana. Daca sunteti adeptii mancarii chinezesti, sunteti in locul potrivit. In orice caz, in Georgetown gasiti restaurante pentru toate gusturile si din toate bucatariile internationale.

Viza turistica pentru Guyana

Persoanele care provin din anumite tari (Antigua si Barbuda, Australia, Austria, Insulele Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Canada, Republica Dominicana, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Grenada, Irlanda, Italia, Jamaica, Japonia, Korea de Nord, Korea de Sud, Luxembourg, Montserrat, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, Rusia, Sfintii Kitts si Nevis, Sfanta Lucia, Sfintii Vincent si Grenadine, Spania, Suedia, Elvetia, Suriname, Trinidad si Tobago, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii) nu au nevoie de viza, asadar, pentru a putea vizita aceasta tara din Romania, aveti nevoie de o cerere de obtinere a vizei, de un pasaport valabil pe o perioada de minim sase luni, trei fotografii de tip pasaport si dovada cum ca aveti destui bani pentru a acoperi costurile excursiei.

In cazul in care doriti sa lucrati sau sa locuiti aici, trebuie sa adaugati dosarului o copie a scrisorii de aprobare din partea Ministerului de Interne.

Singurul mod in care se poate aplica pentru viza momentan este prin posta, catre Ambasada Guyanei din Washington, Districtul California, sau la un Consulat al Guyanei, daca exista in tara de resedinta. Cea mai apropiata ambasada a Guyanei este cea din Londra.

Pretul pentru viza de turist guyaneza este de 30 de dolari americani, pentru o singura intrare cu viza de afaceri este de 40 de dolari americani, iar o viza de afaceri pentru trei luni costa 50 de dolari americani. Pentru a putea aplica pentru viza de afaceri pentru un intreg an, suma pe care trebuie sa o platiti este de 75 de dolari americani.

In cazul in care sunteti deja in Guyana si doriti sa va prelungiti viza, puteti sa contactati Ministerul de Interne din Georgetown.

Siguranta si sanatate

Incercati sa nu mergeti singuri pe strada, noaptea, si incercati sa nu purtati bijuterii care pot fura ochii. De asemenea, in Guyana, homosexualitatea este pedepsita cu inchisoarea pe viata.

Evitati sa beti apa de la chiuveta si luati cu dumneavoastra medicamente anti-malarie. De asemenea, incercati sa va imunizati impotriva febrei galbene si a febrei tifoide si puneti in bagaje crema de soare din abundenta.

Pentru a evita imbolnavirea, urmariti ultimile noutati despre cum sa va protejati pe site-ul Centrului de Control si de Prevenire al Bolilor din Guyana.

Shopping in Guyana

In Guyana exista numeroase piete, mall-uri si mici buticuri de unde puteti cumpara atat mancarea de zi cu zi, cat si cadouri pentru cei de acasa. Ceea ce trebuie sa vizitati este Piata Stabroek din Georgetown, o piata ciudata, dar distractiva.

Este recomandat ca atunci cand vreti sa mergeti in piete sa o faceti in grupuri; exista hoti, dar frecventa jafurilor nu este mare.