Despre Haiti

Republica Haiti se gaseste in vecinatatea Republicii Dominicane si ocupa partea de vest a insulei Hispaniola, fiind marginita in nord de Oceanul Atlantic si la sud de Marea Caraibilor. O tara marcata de un trecut zbuciumat, Haiti este considerata cea mai saraca tara din emisfera vestica, profund afectata de cutremurul din 2010, a carei populatie se confrunta si astazi cu o situatie economica precara.

Descoperirea insulei este legata de numele marelui explorator Cristofor Columb si a echipajului sau, in anul 1492, si tot el este cel care a denumit-o Hispaniola. La sosirea acestora, teritoriul era locuit de indienii taino, ce apartineau marii familii de triburi Arawak. Populatiile pasnice taino au fost practic anihilate de atacurile violente ale indienilor carib, iar locuitorii de astazi ai insulei, aproximativ 10 milioane, au radacini africane sau europene. La inceputul secolul XVII, Franta isi impune controlul in zona, prin cedarea de catre spanioli, in 1687, a regiunii vestice din Insula Hispaniola, pe care francezii o vor denumi St. Domingue. Inca din timpul dominatiei spaniole, insula fusese populata cu sclavi adusi din Africa pentru a lucra plantatiile de zahar si cafea, iar in anul 1789 numarul acestora ajunsese deja la jumatate de milion.

Conditiile dificile de lucru ale sclavilor negri au dus la izbucnirea unor revolte, evenimente care au culminat cu obtinerea independentei fata de francezi in anul 1804, sud denumirea de Republica Haiti, ceea ce a transformat-o in primul stat independent din regiunea Caraibelor si, totodata, prima republica a negrilor din istorie. Incepand cu a doua jumatate a secolului trecut, Haiti se confrunta cu un sistem politic dictatorial, urmat de numeroase lovituri de stat. Astazi, puterea legislativa apartine Parlamentului bicameral, in timp ce puterea executiva este exercitata de presedinte care are dreptul de a-l numi pe primul ministru. Sub aspect administrativ, tara este impartita in 9 departamente, iar limbile oficiale sunt franceza si haitiana.

Pe langa instabilitatea politica si sociala, Haiti este o tara lipsita de resurse naturale, iar economia se bazeaza pe culturile agricole rudimentare. In ultimii ani, sectorul turistic a inregistrat totusi unele semnale pozitive. Desi relieful nu este atat de diversificat ca in alte insule din regiunea Marii Caraibilor, fiind in mare parte alcatuit din munti de structura calcaroasa, lipsiti de vegetatie, in timp ce zona de coasta este una dintre principalale destinatii turistice ale tarii, beneficiind de numeroase plaje acoperite de vegetatie tropicala. Cea mai aglomerata zona urbana din insula este capitala Port-au-Prince, oras construit de francezi, la mijlocul secolului XVIII, este cel mai important centru economic al tarii, gazda a unor edificii istorice importante, precum Catedrala Notre Dame sau Palatul National. Petionville, una dintre cele mai frumoase suburbii ale capitalei se numara printre zonele rezidentiale preferate de turisti pentru numeroasele restaurante si magazine. Si daca tot ati ajuns in Port–au-Prince, nu puteti sa nu vizitati renumita distilerie de rom Barbancourt. De altfel, romul haitian este renumit in zona Caraibelor, iar daca vreti sa testati aceasta bautura, este bine sa mergeti direct la sursa, mai ales ca aveti ocazia sa urmariti si procesul de fabricatie al acestei bauturi.

Haiti este o destinatie preferata de turistii care iubesc plajele insorite, iar insula se mandreste cu numeroase astfel de locuri, mai ales cele situate pe Coasta Atlanticului, ideale pentru petrecerea unor zile de vacanta de neuitat. Plajele acoperite cu nisip negru de langa Jacmel sau nenumaratele plaje strajuite de palmieri uriasi aflate in apropierea capitalei, toate sunt ideale pentru un concediu alaturi de familie sau prieteni, fie ca alegeti sa va relaxati la soare sau sa va lasati purtati de briza oceanului, iar daca sunteti amatori de sporturi nautice sau scufundari, aici puteti practica scuba diving, snorkeling, sa explorati recifele de corali. In timp ce pentru iubitorii naturii, Étang Saumâtre, un lac sarat de mari dimensiuni sau Bassin Bleu, o zona superba scaldata de lacuri si cascade, situata in partea de sud-est a insulei sunt principalele atractii ale insulei.

Al doilea mare oras al insulei, Cap–Haitien este gazda unora dintre cele mai interesante constructii cu arhitectura de inspiratie franceza, iar Palatul Sans-Souci sau Citadela Ferriere, cea mai mare fortareata din regiune, sunt doar cateva exemple care ar trebui sa va determine sa nu ocoliti aceasta tara din itinerariile voastre turistice.