Cum se ajunge in Haiti

Calatoria cu avionul in Haiti

Accesul in insula se face prin aeroportul Toussaint L´Ouverture situat in Port –au –Prince sau prin Aeroportul International Cap-Haitien, din nordul tarii. Pentru a ajunge de la Bucuresti in capitala haitiana, aveti nevoie de aproximativ o zi si jumatate, avand in vedere ca trebuie sa faceti doua escale (Londra si New York), in conditiile in care zborul efectiv dureaza 16 ore.

Calatoria cu autocarul in Haiti

Transportul public este asigurat de companiile private si cele mai numeroase sunt autobuzele multicolore, denumite de localnici „tap-tap”, prevazute cu maximum 30 de locuri. Acestea pleaca din statie in momentul in care s-au ocupat toate locurile. Microbuzele circula pe rutele ce fac legatura intre capitala si cele mai importante destinatii turistice de pe insula, respectiv Petionville, Jacmel sau Loegane, unde pentru o calatorie platiti 0.25 USD/persoana. Pentru ca statiile nu sunt semnalizate corespunzator, este necesar sa intrebati localnicii unde trebuie sa asteptati autobuzul si inainte de a va urca, intrebati soferul despre ruta pe care circuala si despre pretul biletului.

Calatoria cu masina in Haiti

Daca doriti mai mult confort, in Haiti, pe langa tranportul public, puteti apela la serviciile unui sofer. Acestia conduc, de regula, autoturisme de teren, dar pretul este destul de ridicat, motiv pentru care obisnuisc sa ia mai multi pasageri la o cursa si care, la final, impart costul calatoriei. La nivel local, drumurile sunt foarte slab intretinute, multe dintre ele au ramas distruse inca din timpul cutremurului din 2010. Ca regula generala, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers. Traficul este de-a dreptul sufocant in zone urbane si se recomanda turistilor sa nu circule pe timpul noptii sau si in orele de varf in Port-au Prince, mai ales ca semnalizarea rutiera este absenta.

Transportul cu feribotul in Haiti

Majoritatea oraselor din regiunea de coasta pot fi accesate cu ajutorul feribotului sau a ambarcatiunilor de mici dimensiuni care au ca punct de plecare Port International de Port- au- Prince, unul dintre cele mai mari din regiune si portul St. Marc.