Ghid turistic Agra

Recomandat pentru: istorie, plimbari in aer liber, arhitectura, fortareata, gradini, lacasuri de cult, monumente

Despre Agra

Agra, numit si orasul imparatilor, se afla situat la 204 kilometri sud-est de Delhi. Partea veche a acestui oras este medievala, cu ulite inguste si magazine multicolore, care vand obiecte de artizanat locale, in special broderii cu fir de aur si argint si imitatii ale unor inscriptii mogule in marmura.

Orasul a atins maretia pentru prima oara in vremea mogulilor si in special a imparatilor Akbar (1556-1605), Jahangir (1605-1627) si Shah Jahan (1628-1658).

Fortul Agra, de pe malurile raului Yamuna, a inceput sa prinda contur inca din 1564. Akbar a construit cei 2,4 kilometri de ziduri inconjuratoare din gresie locala. Dintre cele „500 de edificii de piatra rosie, in stilurile rafinate ale Bengalului si Gujaratului” construite de Akbar, numai Jahangiri Mahal se mai afla in picioare. Celelalte cladiri ale lui Akbar au fost demolate, pentru a face loc apartamentelor imperiale ale lui Shah Jahan, combinand stilul arhitectural hindus cu cel islamic. Se spune ca Mussaman Burj (turnul octogonal) a fost locul in care a zacut pe patul de moarte Shah Jahan, privind spre Taj Mahal.

Mormantul lui Itimad-ud-Daula, aflat pe cealalta parte a raului, vizavi de fort, este cel mai intim dintre cele trei mari monumente din Agra. Itimad-ud-Daula a fost socrul si vazirul (ministrul principal) imparatului Jahangir. Nur Jahan, regina lui Jahangir, s-a ocupat de construirea mormantului tatalui sau (1622-1628), utilizand marmura alba incrustata cu piatra colorata. Tot pe partea estica a raului, ascunse in spatele minunatelor gradinite aflate de-a lungul strazii Aligarh, sunt Chini ka Rauza, mormantul lui Afzal Khan, curtean al lui Jahangin si Shah Jahan, iar mai departe, Aram Bagh, gradini care se spune ca au fost proiectate de imparatul Babur (ambele deschise de dimineata pana seara).

De la fortul Agra se vede Taj Mahal, care se inalta intr-o fosta gradina mogula, pe o terasa de langa o cotitura a raului Yamuna. Acesta este mormantul lui Mumtaz Mahal, sotia imparatului Shah Jahan. Ea a fost casatorita cu Shah Jahan timp de 19 ani, perioada in care l-a insotit in campaniile militare si i-a fost confidenta privind toate chestiunile statului. I-a daruit 13 copii, dintre care sapte, si printre acestia numarandu-se si urmatorul imparat, Aurangzeb, au supravietuit pana la maturitate. In 1631, ea a murit la nasterea unui copil. Shah Jahan a fost devastat si a construit Taj Mahal, in onoarea ei. Mai tarziu a fost detronat de Aurangzeb si inchis in fortul Agra. Se spune despre fortul Agra ca „de sus pana jos, pietrele rosii ca focul, legate cu inele din fier, sunt atat de apropiate una de alta, incat n-ar incapea niciun fir de par printre ele”.

In ceea ce priveste modelul, Taj Mahal marcheaza o insumare a elementelor arhitecturale mogule. Proportiile sale sunt uluitor de simple. Inaltimea este egala cu latimea plintei pe care se afla. Inaltimea fatadei este egala cu inaltimea domului bulbos dublu, de deasupra.

Construit intre 1631 si 1648 de imparatul Shah Jahan pentru a gazdui mormantul iubitei sale sotii Mumtaz Mahal, proiectul datoreaza mult mormantului lui Humayun din New Delhi. Se spune ca a fost proiectat de Ustad Ahmad Lahori, un arhitect maestru. Marmura alba de la Makrana, de la o distanta de 300 de kilometri, in Rajasthan, intensifica frumusetea sa diafana. La fel fac si decorurile florale, benzile de caligrafie araba din marmura neagra si paravanele sculptate din marmura. Mormantul reginei este completat de patru minarete inclinate usor in afara, ca sa nu cada pe cladirea principala, in cazul unui cutremur. La vest de curte se afla o moschee, replica acesteia, cunoscuta sub numele de javab (raspuns).

Conform legendei, Shah Jahan avea de gand sa construiasca un mormant similar si pentru el, din marmura neagra, dar acesta a ramas doar un vis. El este inmormantat in Taj Mahal, alaturi de sotia sa. Culoarea marmurei albe variaza in functie de lumina si, daca aveti timp, incercati sa o vedeti in diferite momente ale zilei.

Pentru informatii referitoare la linii aeriene puteti suna la numarul de telefon: 360 948, respectiv fax: 263 116. Informatii despre zboruri: 301 180.

Un birou turistic recomandat este Biroul Turistic al Guvernului Indiei 191 The Mall, tel: 363 959/363 377.

Top obiective turistice Agra

Templul Taj Mahal
Templul Taj Mahal

Templul Taj Mahal este considerat cel mai frumos monument din India si cel mai vizitat obiectiv turistic al tarii. Emblema a orasului Agra, monumentul...

Fortul Rosu din Agra
Fortul Rosu din Agra

Renumitul fort din Agra a fost ridicat intre anii 1565 si 1573 si se gaseste pe malul vestic al raului Yamuna, la o distanta de aproape 2 km de Taj Mahal....

Mausoleul Akbar cel Mare din Agra
Mausoleul Akbar cel Mare din Agra

Din itinerariul vostru turistic in Agra nu poate lipsi o vizita la renumitul Mausoleu dedicat impartului mogul Akbar. Edificiul a fost inceput in timpul...

Gradina Lunii din Agra
Gradina Lunii din Agra

Unul din cele mai frumoase parcuri din Agra, sugestiv numit „Gradina lunii” (Mehtab Bagh) a fost amenajat intre anii 1631-1635 si este...