Informatii utile Agra

Date generale


Moneda: Rupie indiana (INR)
Limba oficiala: Hindi, Engleza
Fus orar: GMT 05:30

Agra este recunoscuta pentru


istorie
plimbari in aer liber
arhitectura
fortareata
gradini
lacasuri de cult

Cand este indicat sa vizitati orasul Agra

Datorita climei semiaride din Agra, temperaturile ajung, adeseori, pe perioada verii, mai mari de 41 de grade Celsius. Pe toata perioada anului, termometrele nu arata o valoare mai mica de 22 de grade Celsius, desi, uneori, se intampla pe timpul iernii sa ajunga la 7. Din acest motiv, puteti vizita Agra in orice perioada a anului, doar sa fiti sigur ca veti folosi o metoda de a va acoperi capul, pentru a nu risca sa faceti insolatie datorita nivelului de caldura extrem de ridicat.

Temperaturi medii lunare in Agra, India

Modalitati de plata in Agra

In India, moneda oficiala este reprezentata de rupie. Desi exista multe schimburi valutare si banci pe toata suprafa orasului Agra, in unele locuri se accepta si dolari, cum ar fi in bazarul Sadar, dar aveti grija ca, de cele mai multe ori, cei care vand tind sa mareasca pretul daca vad ca sunteti un turist. Intotdeauna incercati sa negociati pretul daca acesta vi se pare prea mare.

Transportul in orasul Agra

Puteti ajunge in Agra pe cale aeriana, prin singurul aeroport international din acest oras. Sau, daca doriti, puteti lua un avion catre Delhi, de unde sa apelati la un autobuz cu care o sa parcurgeti 200 de kilometri pana in Agra. Desi pare mai putin conventional, aceasta metoda va poate salva chiar si cateva sute de dolari.

Mersul pe bicicleta si pe scuter este cel mai promovat mijloc de transport in Agra si India, dar, desigur, atunci cand va aflati intr-o vacanta cu siguranta nu veti apela la ele. Totusi, autobuzele sunt destul de ieftine dar, adeseori, extrem de aglomerate si neincapatoare., deoarece nu exista metrou in Agra sau o alta forma mai accetabila de transport in comun. Exista, desigur, taxiuri, ele fiind destul de ieftine, dar, de cele mai multe ori, puteti ajunge mai rapid daca veti merge pe jos, decat cu un automobil, datorita aglomeratiei exorbitante.

Shopping in Agra

Agra este un celebru pentru covoarele si marmura sa. La fel ca peste tot, fiti atenti la ceea ce cumparati si priviti in jur inainte de a face vreo achizitie. Multe obiecte pretinse a fi din marmura sunt din steatit sau talc. Le puteti testa urmarind daca piatra este translucida (se va lumina din partea cealalta) si daca lasa urme pe suprafetele dure; marmura se lumineaza si nu lasa urme. Covoarele de matase isi schimba culoarea si stralucesc atunci cand le priviti din directii diferite.

Un loc foarte bun pentru a incepe sa cautati covoare este Compania de Covoare Harish de pe soseaua Vibhav Nagar (tel: 331 213). Covoarele sunt facute de aproximativ 12.000 de tesatori din tot orasul, dar puteti asista la o demonstratie la parter constand din teserea, spalarea si taierea covoarelor. Si mai bine, puteti observa firele neprelucrate din care sunt facute: fie lana, amestec de lana/matase, fie fire din matase pura, toate vopsite in culori naturale (firele neprelucrate provin din Kashmir). Se folosesc minimum 440 noduri pe 2,5 cm2 si majoritatea modelelor sunt indo-persane traditionale. Trebuie sa va asteptati sa platiti preturi fixe, de la 550 de rupii (30 cm2) pentru lana, la 650 de rupii pentru amestec de lana/matase si 1.000 de rupii pentru matasea pura.

Pentru lucrarile din marmura, cel mai bun loc din oras este Centrul Guvernamental de Dezvoltare a Articolelor de Artizanat U.P. (Handicraft Nagar, soseaua Fatehbad, tel: 331 200/331 666). Acesta are o fabrica proprie, cu 500 de angajati. Unele din lucrari sunt deosebite, iar o piesa mare poate necesita pana la un an si jumatate pentru a fi terminata. O cutiuta costa cel putin 600 de rupii. Aici se vand si materiale textile la metru, sari, saluri si confectii, toate la preturi fixe.

Restaurante in Agra

In ceea ce priveste restaurantele, va sugeram sa evitati restaurantele pentru turisti din interiorul si din jurul Taj Ganj. Politia din Agra a raportat ca exista escroci, care ofera turistilor mancare otravita ducandu-i apoi la un medic fals, care ii tine bolnavi cat mai mult timp posibil, intre timp pretinzand cheltuieli enorme pe asigurarea lor de sanatate. La fel ca si excelentele restaurante din cadrul hotelurilor de cinci stele, urmatoarele restaurante au o reputatie buna si sunt sigure.

Chinese Banzara (Chung Wah), Gopi Chand Shivhare Road, Sardar Bazaar. Mancare chinezeasca autentica si gustoasa intr-un loc prietenos, departe de sosea. Portii generoase.
Dasaprakash, Meher Theatre Complex, 1 Gwalior Road. Cantonment, Agra 282 001. Tel: 260 269. Mancare sud-indiana foarte buna, mai ales dosa, si deserturi excelente. Foarte curat si bine intretinut.
Pizza Hut, 8 Nawdi Craft Nagar, Fatehbad Road. Agra 282 001. Tel: 333 051-3. Sortimente bogate de pizza, paste si salate, unele cu influenta indiana. Impecabil si odihnitor pentru turistii obositi.
Zorba the Buddha, E13 Shopping Arcade, Gopi chand Shivhare Road, Sadar Bazaar. Restaurant vegetarian foarte curat si popular, servind mancaruri gustoase si felurite. Condus de adeptii lui Osho. Deschis 12:00 – 15:00, 18:00 – 21:00; inchis pe timp de vara. Recomandat.

Viza turistica pentru Agra

Pentru a ajunge in India, veti avea nevoie de o viza turistica si un pasaport valabil. Totusi, trebuie sa mergeti din timp la ambasada, deoarece viza pentru India se elibereaza dupa 2 saptamani de la depunerea actelor. Totusi, daca doriti sa ajungeti in Nepal sau in alta tara turistica din vecinatatea Indiei, este bine de stiut ca vizele turistice se elibereaza la aeroport sau la vama, pe loc.