Cum se ajunge in India

Calatoria cu avionul in India

Marea majoritate a turistilor vin in India cu avionul. Aeroporturile din Bombay (Mumbai) si New Delhi sunt principalele puncte de intrare, Calcutta si Madras avand zboruri internationale mai putine, din Europa. Calcuta si Madras au mai ales zboruri spre si dinspre Asia de Est.

Indian Airlines (a nu se confunda cu firma internationala de transport Air India) are una dintre cele mai mari retele de transport intern din lume. Sistemul de rezervari a fost imbunatatit prin introducerea calculatoarelor. Pentru calatoriile in perioada de varf (septembrie – martie), incercati sa va faceti rezervari dinainte, deoarece zborurile sunt de obicei aglomerate.

Din cauza procedurilor de imbarcare si securitate, care dureaza mult timp, trebuie sa fiti la aeroport cu o ora inainte de ora de plecare. La unele terminale din oras exista servicii de autocare. Serviciul din timpul zborului este bun. Alcoolul nu este disponibil decat pe cursele internationale.

Indian Airlines are o buna reputatie de siguranta. Preturile sale sunt adesea mai mici decat cele percepute in alte parti, pentru distante comparabile. Fiecare adult are dreptul sa aiba un bagaj de 20 kg si de 30 kg, la clasa business.

Biletul „Discover India”, valabil timp de 21 de zile pentru a calatori prin toata tara, si Programul „Tour India”, valabil timp de 14 zile si limitat la sase cupoane de zbor, sunt ambele deosebit de atractive. Aceste bilete trebuie cumparate in strainatate ori platite in India, cu valuta. Pentru detalii contactati-va agentia de voiaj sau adresati-va unui birou al Air India din strainatate, ori scrieti la: Traffic Manager, Indian Airlines House, Parliament Street, New Delhi.

Air India transporta pasagerii locali, intre Bombay (Mumbai) si New Delhi, Calcutta, Madras si Bangalore. Aceste zboruri de legatura pornesc din aeroporturile internationale ale oraselor respective.

Este absolut esential sa va reconfirmati rezervarile pentru toate zborurile care ies din oras, cu cel putin 72 de ore inainte de plecare, mai ales in timpul sezonului de varf, cand majoritatea curselor sunt suprarezervate.

Daca un sejur depaseste 180 de zile, trebuie sa obtineti un certificat de scutire de impozite pe venit, de la Sectiunea Straina a Departamentului de Impozite pe Venit din New Delhi, Bombay, Calcutta ori Madras.

Calatoria cu navele de croaziera in India

Cateva nave de croaziera se opresc in porturi precum Cochin si Bombay, insa India nu este o destinatie obisnuita pentru croaziere. Unele cargoboturi ofera transport pana in India, dispunand de locuri de cazare excelente.

Calatoria cu autocarul in India

Aproape fiecare parte a tarii este conectata la un sistem de autobuze extins si bine dezvoltat, cu garile reprezentand principalele puncte pentru serviciile locale si regionale. Unele dintre rutele rurale sunt deservite de vehicule stricate si galagioase, insa un numar tot mai mare de masini speciale de lux si cu aer conditionat asalteaza soselele principale.

Pe multe dintre soselele principale circula in prezent autocare dotate cu video.

In multe parti ale tarii, autobuzul este singurul mijloc de transport public – in Himalaya, in special – si, uneori, acesta poate fi mai convenabil (de exemplu, intre Agra si Jaipur).

Pe multe rute, chiar si pe cele locale, se pot face rezervari. Majoritatea bagajelor sunt transportate pe acoperisul autobuzului, asa ca bagajele trebuie incuiate si verificate la statiile intermediare. Cele mai multe orasi mari au un serviciu de autobuze; serviciul de autobuze din Mumbai este excelent, pe cand cel din New Delhi este necorespunzator si aglomerat.

Calatoria cu autoturismul in India

Cel mai bun sfat pentru cei care au de gand sa conduca cu masina in India este sa nu o faca. Drumurile pot fi foarte aglomerate si periculoase si exista multe legi nescrise urmate de alti soferi. Este mult mai bine si mai ieftin sa inchiriati o masina cu sofer.

Calatoria cu trenul in India

Calatoria cu trenul este sigura, comoda si reprezinta cel mai bun mijloc de transport din tara.

Calatoria cu taxiul in India

In marile orase, in general, este preferabil sa utilizati taxiurile sau „ricsele-auto”, cu trei roti.

Atunci cand luati un taxi sau un autobuz de la aeroport spre oras, sunteti sfatuiti sa schimbati bani in sala de sosire. In New Delhi, Mumbai si Bangalore exista un sistem de plata anticipata pentru taxiuri, operat de politia rutiera. Astfel, veti fi scutiti de chin atunci cand soferii lipsiti de scrupule vor face un ocol mare sau vor incerca sa va ceara mai multi bani. In alta parte, cereti informatii de la biroul de informatii, in legatura cu tarifele percepute pentru o calatorie spre destinatia dvs., inainte de a va urca intr-un taxi, si asigurati-va ca ceasul de inregistrare porneste de la zero. Este bine sa impartiti taxi-ul cu cineva, chiar daca destinatia nu este aceeasi. In unele orase mari, taxiurile au grafice de calatorie, care, daca sunt aplicate la suma de pe ceasul de inregistrare, dau pretul corect al calatoriei. Noaptea exista adesea o suprataxa de 10% intre orele 23:00 – 06:00, precum si un tarif de 1-2 rupii pentru fiecare bagaj.

Calatoria cu ricsa in India

Cel mai convenabil mijloc de transport prin oras este cu ricsa. Acestea sunt de trei tipuri, ricsa-bicicleta (o tricicleta cu loc pentru doua persoane, in spate), „ricsa-auto” (un autovehicul motorizat, cu trei roti) si, numai in centrul Calcuttei, ricsa trasa de barbati pe jos. La fel ca si taxiurile, ricsele-auto ar trebui sa utilizeze un aparat de inregistrare. Trebuie sa insistati asupra acestui aspect si sa coborati daca sunteti refuzat.