Despre Jaipur

Jaipur (orasul jai sau al victoriei), capitala Rajasthan-ului, a fost construit in 1728 de maharajahul Sawai Jai Singh al II-lea. Aceasta casa regala domnise din Amber, aflat la o distanta de 11 kilometri, inca de la inceputul secolului al X-lea. Jaipur nu a fost dintotdeauna roz. Initial, orasul era gri deschis. In cinstea vizitei printului Albert, in 1883, s-a poruncit sa fie vopsit in culoarea traditionala de bun venit, roz.

Din punct de vedere economic, Jaipur se bazeaza foarte mult pe turism. Toate cladirile istorice si, totodata, importante, au fost reconsolidate si luminate, pentru ca aspectul orasului sa fie unul cu totul si cu totul deosebit. Rajasthan’s Legislative Assembly este cel mai bun exemplu in aceasta privinta, turistii ramanand inmarmuriti atunci cand vad, pentru prima data, aceasta constructie, mai ales pe timpul noptii.

Palatul Orasului ramane resedinta familiei regale din Jaipur. Mai multe porti duc dinspre strazile aglomerate catre interiorul palatului, dar se recomanda intrarea in muzeu prin judecatorie, pana la Jantar Mahal, observatorul maharajahului Jai Singh. Constructia si precizia observatorului reprezentau o realizare unica pentru anul 1716. Observatorul din New Delhi, al lui Jai Singh, l-a precedat pe acesta, iar alte trei i-au urmat: in Mathura, Ujjain si Varanasi, unde maharajahul a calatorit in calitate de guvernator de Agra. Muzeul Palatului Orasului este o incantare, avand expozitii de textile, arme, covoare, picturi si manuscrise. Muzeul Palatului Orasului din Jaipur cuprinde doua urne mari de argint, folosite de maharajahul Madho Singh pentru a transporta cu el o rezerva pentru sase luni din sfanta apa a Gangelui, la incoronarea regelui Edward al VII-lea, de la Londra, din 1901.

Una din cele mai frumoase imagini din Jaipur este Hawa Mahal (Palatul Vanturilor), cu o extraordinara fatada cu 953 de ferestre inalte, folosite de doamnele din palat pentru a privi lumea exterioara fara a fi vazute.

Jaipur a fost proiectat de tanarul arhitect bengalez Vidyadhar Chakravarty. Sectoarele sale rectangulare simbolizeaza cele noua diviziuni ale universului.

In jurul Jaipurului se inalta forturi nemaipomenite. Fortul Nahargark ofera o priveliste minunata spre orasul Jaipur si spre Jal Mahal, palatul de pe lacul din Jaipur. Cenotafele maharajahilor din Jaipur, Amber si Gaitor, ca si chatri (monumente) apartinand maharajahilor, merita vizitate.

Amber, situat la 11 km de Jaipur, a fost candva capitala locuitorilor minas – primii locuitori ai acestei zone. Elefantii pictati transporta turistii pe deal, pentru a admira masivele porti, pavilioane cu coloane si palate, care amintesc de gloria si bogatia asocierii orasului Amber cu mogulii. Rajahul Man Singh era comandantul suprem al armatei lui Akbar, iar rajahul Mirza Jai Singh a fost un aliat puternic al lui Jahangir. Interesant este Sheesh Mahal, palatul oglinzilor, ai carui pereti sunt incrustati cu motive deosebite de oglinda, care danseaza chiar si la flacara unei singure lumanari.

Nu departe este fortul Jaigarh, care a fost deschis pentru public la sfarsitul anilor ’90, dupa ce fusese inchis timp de sapte ani, in urma unui zvon ca in pivnitele sale era ingropata o enorma comoara din aur. Vasta puritate a spatiilor sale austere este admirabila.

La cca 10 km de-a lungul soselei Jaipur-Agra se afla izvoarele sfinte Galta. Templul Hanuman de aici este deosebit de animat in zilele de marti.

Cinci drumuri principale ies din Jaipur. Soseaua Nationala Nr. 8 se indreapta spre nord, catre New Delhi. O puteti lua la dreapta, la cca 60 kilometri de Jaipur, luand-o apoi spre nord-est, catre Alwar, loc pitoresc si punctat cu obiective istorice. La Bairath si Viratnagar se afla vechile edicte budiste din piatra ale imparatului Ashoka, un chaitya (templu) budist din secolul al III-lea i.Hr. si un pavilion pictat, care a fost construit in jurul anului 1600 d.Hr.

A doua sosea nordica (Soseaua Nationala Nr. 11) duce spre orasele pictate Shekhawati si mai departe pana la Bikaner. Prima oprire de pe traseu, aflata la 31 kilometri de Jaipur, este Samode, un hotel-palat situat intre niste dealuri abrupte. Acesta a fost folosit in filmul The Far Pavilions, unde reprezenta Afganistanul. Sala de receptie oficiala este pictata cu fresce dintre cele mai delicate din Rajasthan.

La sud de Jaipur, drumul aeroportului duce la Sanganer, la o distanta de 12 kilometri, nume sinonim cu frumoasele imprimeuri de pe materiale. Un templu jainist din secolul al XV-lea si un templu inchinat lui Krisna se numara printre locurile ce merita vizitate, in Sanganer.

Continuand spre sud, drumul serpuieste pe langa Chaksu, unde se aduna multe lume, la templu, in fiecare zi, pentru a se inchina lui Shitala Mata, zeita variolei. Desi aceasta boala a fost eradicata in prezent din India, zeita continua sa-si aiba adeptii ei.