Despre New Delhi

Capitala Indiei New Delhi prezinta o combinatie captivanta de elemente vechi moderne. Ca principal centru cultural, New Delhi ofera o viziune asupra diversitatii numeroaselor state ale tarii.

New Delhi este centrul politic si administrativ al celei mai mari democratii din lume. Are o populatie de 10 milioane de locuitori si acopera o suprafata de 1.500 km2. Prezentand un amestec de vechi si nou, acest mare oras are doua parti principale, Old Delhi (fostul Shahjahanabad) si New Delhi (fosta capitala britanica), fiind alcatuit din cartiere vechi, care au fost inghitite de zonele rezidentiale mai noi (coloniile). Orasul se lupta sa faca fata efectelor expansiunii – poluarea, traficul aglomerat, lipsa de apa si energie electrica, constructiile continue – si unei clime extreme. Cu toate acestea, exista o lege, care obliga toate mijloacele de transport public sa treaca de la diesel la gaz natural comprimat, precum si inceperea lucrarilor la sistemul de metrou din New Delhi, care a fost indelung planificat.

Situat intre dealurile Aravalli si raul Yamuna, New Delhi este locul a peste douasprezece orase. Numele sau provine de la mai vechea asezare „Dillika”. Primul dintre orase a fost Indraprastha, capitala legendara a razboinicilor Pandava, eroii din Mahabharata. Excavatiile recente din Purana Qila (Vechiul Fort) situeaza aceasta asezare undeva in perioada dintre sec. I i. Hr. Si sec. IV d. Hr.

Urmatorul oras documentat a fost Lal Kot, fondat in sec. VIII d.Hr. de rajahii Tomara. A fost capturat si redenumit Qila Rai Pithora de Chauhan, in sec. XII. Mai tarziu, a fost ocupat de regele Qatb-ud-din, care a infiintat Sultanatul din Delhi si a inceput sa construiasca Qatb Minar. Monumentele si ruinele din aceasta epoca se afla in interiorul si in jurul complexului Qatb Minar din sudul orasului. Ruinele orasului Siri, infiintat de turcul Ala-ud-Din, Khilji, pot fi observate in jurul coloniei Hauz Khas. In 1320, Ghias-ud-Din Tughlaq s-a mutat in orasul-cetate Tughlaqabad, la est de Qatb Minar. Mormantul sau e vizavi de ruine, fiind invadat de maimute.

Ferozabad, candva cel mai bogat oras din lume, a fost infiintat in 1351 de Feroz Shah Tughlaq, pe malurile raului Yamuna.

Acestia au fost urmati de Sayyid si Lodi, ale caror morminte zac in Gradinile Lodi, la sud de Poarta Indiei. Infrangerea lor de catre invadatorul Babur din centrul Asiei, in sec. XVI, a marcat sfarsitul Sultanatului din Delhi si inceputul Imperiului Mogul.

Fortul Din-Panah (Puarana Qila) a fost construit deasupra raului Yamuna de fiul lui Babur, studiosul Humayun, care a fost obligat sa plece de catre invadatorul afgan Sher Shah. Sher Shah a inceput sa-si construiasca noua capitala Shergarh, insa Humayun a recastigat orasul Delhi, in 1555, murind cateva luni mai tarziu, cand a cazut de pe scara din biblioteca. Akbar, fiul lui Humayun, a mutat capitala la Agra. Nepotul sau, Shah Jahan, cel care a construit Taj Mahal, s-a intors la Delhi, in 1638, pentru a construi gloriosul Shahjahanabad. Aceasta capitala fortificata, cu 14 porti, includea cea mai mare parte din Old Delhi, Jama Masjid (Moscheea de Vineri), bazarurile din jurul Chandni Chowk si Lal Qila (Fortul Rosu), de unde isi conducea imperiul. Invaziile succesive din Persia au redus puterea mogulilor pana in secolul al XIX-lea, cand britanicii au preluat orasul Delhi. In anul 1911, in timpul vizitei regelui George al V-lea, Delhi a fost declarata capitala Imperiului Britanic din India. Prezentul oras New Delhi, proiectat de Edwin Lotyens si Herbert Baker, a fost terminat in 1931. Daca se poate, evitati sa vizitati Lal Qila duminica pentru ca bazarurile Chandni Chowk sunt inchise, iar fortul este foarte aglomerat.

Piata Connaught formeaza centrul modernului New Delhi. Soselele concentrice creeaza trei cercuri, marginite cu magazine, restaurante, tarabe si cinematografe. Piata subterana Palika Bazaar, aflata in cercul exterior, are magazine mici pline de turisti. Tema turistica se continua la nord, cu ghetoul excursionistului, Paharganj Bazaar, vizavi de gara din New Delhi, care ofera mancare si cazare ieftina si magazine multicolore.

La vest, Baba Kharak Singh Marg are un rand de centre comerciale de stat, in care se vand obiecte de artizanat regionale, la preturi fixe. Vizavi este Hanuman Mandir, un templu inchinat zeului-maimuta Hanuman, o zeitate foarte venerata de luptatori. La capatul acestui drum, la stanga se inalta domul de aur Bangla Sahib Gurudwara (templul sikh). Mergand spre sud-vest, de-a lungul Sansad Marg (Strada Parlamentului), veti vedea Jantar Mantar, un observator in aer liber din gresie rosie, construit de maharajahul Sai Singh I din Jaipur. Acesta a devenit un adevarat focar al protestelor politice. La sud se afla Janpath, celebru pentru tarabele de pe strazi, piata tibetana, femeile din vestul Indiei, care vand cu amanuntul materiale brodate, precum si imensul centru comercial Central Cottage Industries Emporium, care ofera o imagine asupra gamei variate de obiecte de artizanat disponibile in India.

Kasturba Gandhi Marg duce spre sud, catre Poarta Indiei, trecand pe langa centrele culturale ale Marii Britanii si SUA, care dispun de biblioteci si de sali de lectura bine dotate, pe langa programele culturale. Soseaua Barakhamba de la sud-est duce spre cercul cultural, unde se afla Rabindra Kala Sangam, Teatrul Triveni, precum si diferita sali de concerte, care gazduiesc spectacole regulate de dans, muzica si teatru.

Zona din jurul Portii Indiei forma centrul administrativ britanic al orasului New Delhi, cu „Champs-Elysees”-ul local din Rajpath inconjurat de copaci umbrosi, de canale cu apa si fantani. Poarta Indiei, o arcada de 42 metri inaltime, a fost construita la capatul estic de britanici, in 1931, in onoarea soldatilor indieni, care au murit in timpul primului razboi mondial. De aici se poate observa Rashtrapati Bhavan, resedinta prezidentiala (fosta locuinta regala), la capatul vestic al Rajpathului, langa care se afla ciculara Sansad Bhavan (Casa Parlamentului). La sud de Rashtrapati Bhavan este Teen Murti Bhavan, care gazduieste Muzeul Memorial Jawarharlal Nehru, in fosta resedinta a primului-ministru. Biroul lui Nehru, salonul si dormitorul au fost pastrate si exista o expozitie foarte detaliata a istoriei luptei pentru independenta. Povestea dinastiei Nehru/Gandhi se continua la Muzeul Memorial Indira Gandhi. Pe Tees January Marg, este Muzeul Gandhi, in casa industriasului G.D. Birla.

La sud de Poarta Indiei veti gasi Galeria Nationala de Arta Moderna, gazduita in fosta casa din New Delhi a familiei regale din Jaipur. Colectia sa permanenta include picturi din anii 1930, realizate de Jamini Roy si Nandalal Bose, precum si peisaje indiene din secolul al XVIII-lea, de Thomas si William Daniell. Parterul este dedicat artistilor indieni contemporani.

Muzeul National de la sud de Rajpath, pe Janpath, este remarcabil pentru colectiile sale de sculptura si bijuterii indiene, pentru obiectele din bronz de Chola si pentru o galerie budista, ce cuprinde o poarta budista sculptata, din Sanchi. Deosebit de frumoasa este noua galerie de cultura adivasi, de la etajul al doilea.

La sud-vest de Rajpath se gaseste Chanakyapuri, enclava diplomatica in care sunt amplasate majoritatea misiunilor si ambasadelor straine.

Muzeul Cailor Ferate de pe Shanti Path merita vizitat pentru a vedea vagoane de epoca si accesorii pentru trenuri. Zonele cu magazine din apropiere includ Complexul Santushi (vizavi de hotelurile Ashoka si Samrat), Palatul Yashwant, pentru piele si blanuri, precum si piata coloniala Sarojini Nagar, pentru surplusul de haine pentru export.

La sud de Poarta Indiei sunt situate majoritatea obiectivelor antice, precum si multe zone cu magazine, cum ar fi Piata Khan.

Daca faceti o scurta plimbare spre sud-vest, de-a lungul strazii Subramania, veti gasi frumoasele gradini Lodi, cu mormintele fascinante sutate pe niste peluze marginite de straturi cu flori, copaci imensi, un pod si cateva alei. Traversati drumul Lodi, pana la Piata Coloniala Jorbagh de vizavi, pentru a lua o gustare la brutaria Chocolate Wheel, sau incercati la Steak House pentru o varietate de branzeturi naturale indiene (lapte de yak, cheddar, mozzarella) si alte produse alimentare.

Mormantul Safdarjung si gradina de trandafiri de langa el sunt chiar dincolo de Aurobindo Marg. Luand-o spre sud, pe langa aeroportul Safdarjung, veti ajunge la populara piata de fructe si legume unde se vinde carne, peste, carne de pasare si orice obiect necesar in casa.

Cartierul Hauz Khas, amplasat la marginea unui lac de acumulare din secolul al XIV-lea si inconjurat de parcuri si monumente, se afla la sud. Cartierul a devenit o enclava de buticuri scumpe, magazine de arta si restaurante.

Monumentele marcheaza zona: ruinele fortului Siri se inalta la est. Spre sud, pe Aurobindo Marg, se gaseste Qatb Minar. Acest turn remarcabil, cu o inaltime de 72 de metri, gravat cu versuri din Coran, a fost construit in secolul al XIII-lea de Qatb-ud-Din-Aibak, primul sultan musulman din Delhi, pentru a-si sarbatori victoria in fata regilor hindusi. La origini, Moscheea islamica Quwwat Ul, considerata a fi cea mai veche din India, fiind construita cu parti din temple hinduse si jainiste demolate. Ruinele vechiului oras Lal Kot se afla in aceasta zona.

Alte obiective istorice se gasesc in zona Mehrauli din vest, aflat in mijlocul unui labirint de bazare indiene vechi. Mai la vest, pe drumul Gurgaon, sunt situate fata in fata mormintele lui Jamali Kamali, remarcabile pentru tavanele lor colorate, si o statuie uriasa a lui Mahavira. Luati-o din nou spre sud, pentru a vedea spectaculoasele temple moderne.

Linistitele Gradini Qudsia din secolul al XVIII-lea, de langa Terminalul de Autobuze Interstatal marcheaza granita nordica a britanicului New Delhi cu cladirile administrative ale Liniilor Civile de Autobuz si cu campusul universitatii. La sud de gradini se intinde Shahjahanabad-ul mogul, al saptelea oras din Districtul Delhi, cu spectaculosul Lal Qila (Fortul Rosu) aflat cu fata spre Chandni Chowk (insemnand intersectie luminata de luna), care era candva artera centrala a unui bazar vechi si care inca mai este un important centru comercial.

Chandni Chowk este cel mai bine explorat cu ricsa. Fiecare strada laturalnica isi are propria specialitate: argint si aur la Dariba Kalan, accesorii pentru nunti si accesorii pnetru teatru la Kinari Bazaar, sariuri din matase, obiecte de cupru si alama si o fascinanta piata en gros de mirodenii (cu fructe uscate si nuci din Kabul), la Naya Bazaar. Pe strada principala este Templul Digambara, cel mai vechi templu jainist din Delhi, si Spitalul Pasarilor, in care sunt vindecate pasarile ranite.

Sisganj Gurudwara (templul sikh), Sonehri Masjid (Moscheea de Aur) si Fatehpuri Masjid (1650) sunt cateva dintre obiectivele inghesuite intre tarabele care vand o diversitate de obiecte, fotografii de pe strada care folosesc aparate vechi si vanzatorii ambulanti care striga marfa. Templul Sisganj Gurudwara din Old Delhi este inchinat gurului Tegh Bahadur, care a fost ucis de Aurangzeb, in secolul al XVII-lea, pentru ca a refuzat sa renunte la credinta sa.

Celebrul magazin cu bomboane Ghantewala, infiintat in 1790, merita vizitat. Printre specialitati se numara Sohn Halwa si Sohn Papri (bomboane caramelizate facute cu unt purificat). La sud de drumul central, luati-o de-a lungul Dariba Kalan, pana la masiva Jama Masjid (Moscheea de Vineri) din gresie rosie si marmura alba, care este punctul principal pentru musulmanii din New Delhi, cu o capacitate de 20.000 de persoane. Jama Masjid din Old Delhi este foarte aglomerata vinerea, ziua musulmana de rugaciune.

La est, in spatele Fortului Rosu, drumul Ring aflat de-a lungul raului Yamuna este conectat prin trei poduri cu zonele rezidentiale de la est de Yamuna. Pe malul raului, de la Fortul Rosu pana la podul ITO se afla terenurile de incinerare, parcurile memoriale inchinate liderilor nationali precum Nehru, Lal Bahadur Shastri, Indira si Rajiv Gandhi. Muzeul National Gandhi etaleaza putinele lor obiecte personale.

Mai la sud se afla Pragati Maidan - un imens complex. In Muzeul Obiectelor de Artizanat din vecinatate sunt mestesugari regionali, care ofera demonstratii, precum si colibe construite in stiluri regionale si un magazin excelent cu obiecte de artizanat. In fata intrarii se inalta meterezele fortului Purana Qila, care ofera vederi panoramice ale orasului. Observatorul Sher Mandal, biblioteca si un lac cu barci (care facea candva parte din santul cu apa) inconjoara fortul.

Gradina Zoologica din New Delhi (deschisa 09:30 – 17:30, inchisa vineri), remarcabila pentru tigrii sai albi si pentru locurile placute, se afla foarte aproape. Aceasta este chiar langa bogata colonie Sunder Nagar, cu o piata celebra pentru magazinele de antichitati/mobila de epoca si pentru tarabele cu dulciuri. Drumul Mathura duce spre Mormantul lui Humayun. Situat in mijlocul unor gradini frumoase, acest monument din gresie rosie este un prototip pentru Taj Mahal. Foarte aproape este altarul marelui sfant sufist, Sheikh Nizamuddin Aulia (1236-1325), dupa care au fost denumite coloniile din jur.

La sud de Nizamuddin, modernul templu in forma de lotus, Bahai Lotus, din marmura alba se inalta pe dealul Kalkaji. Acesta a fost terminat in 1986, ca loc de pelerinaj pentru secta Bahai. La Centrul Cultural ISKON, de la est de Kailash, au loc spectacole in care robotii de la Hollywood recreeaza legendele hinduse.

La sud, pe drumul Mehrauli-Badarpur, ruinele din secolul al XIV-lea de la Hollywood recreeaza legendele hinduse. Ruinele din secolul al XIV-lea ale fortului Tughlaqabad domina peisajul. (Atentie! Aceasta zona poate fi periculoasa daca o vizitati singuri).

Top obiective turistice New Delhi

Fortul Rosu din New Delhi
Fortul Rosu din New Delhi

Una dintre cele mai interesante atractii turistice de la New Delhi este Fortul Rosu, un monument construit de imparatul mogul Jahan Shan. Acesta mutat...

Poarta Indiei din New Delhi
Poarta Indiei din New Delhi

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Delhi este Poarta Indiei, o constructie inalta de 42 m, de forma unui arc de triumf. Edificiul a...

Templul Bahai din New Delhi
Templul Bahai din New Delhi

Una dintre cele mai spectaculoase constructii cu arhitectura moderna din India este Templul Bahai, construit in anul 1986 si poarta semnatura arhitectului...

Piata de Condimente din New Delhi
Piata de Condimente din New Delhi

Chiar daca nu va numarati printre amatorii de preparate culinare condimentate, nu trebuie sa ratati in viziata Piata de condimente, amenajata pe strada...

Mormantul Imparatului Humayun din New Delhi
Mormantul Imparatului Humayun din New Delhi

Edificiul dateaza din anul 1565 si a fost ridicat in memoria imparatului moghul Humayun de catre vaduva sa, Hemida Bagum. Este considerat unul dintre cele...

Moscheea Jama Majid din New Delhi
Moscheea Jama Majid din New Delhi

Cea mai veche si mare moschee din India, Jama Majid va cucereste din primul moment, atat prin proportii, cat si prin frumusete. Si aceasta constructie,...

Piata Connaught din New Delhi
Piata Connaught din New Delhi

O vizita la Piata Connaught ar trebui sa se situeaze in topul itinerariului vostru turistic in Delhi. Construita in anul 1933, aceasta este recunoscuta...

Bazarul Chandni Chowk din New Delhi
Bazarul Chandni Chowk din New Delhi

Sub numele Chandni Chowk este cunoscut unul dintre cele mai mari si mai aglomerate bazaruri din Delhi, un adevarat rai al pasionatilor de cumparaturi de...

Gradina celor Cinci Simturi din New Delhi
Gradina celor Cinci Simturi din New Delhi

Parcul denumit sugestiv „Gradina Simturilor” este un loc ce nu poate lipsi din itinerariul vostru turistic in New Delhi. Pe langa frumusetea...

Minaretul Qutub din New Delhi
Minaretul Qutub din New Delhi

Daca va numarati printre turistii amatori de istorie, ar fi bine sa va faceti timp pentru a vizita Minaretul Qutub, un turn inalt de 73 m, ridicat in anul...