Ghid turistic Balikpapan

Recomandat pentru: plaja, natura, parc acvatic, monumente, gastronomie

Despre Balikpapan

Balikpapan este un oras-port situat intr-o regiune foarte bine cunoscuta pentru industria miniera si pentru exportul de petrol. Aceasta regiune este cunoscuta sub numele de Kalimantanul de Est, si este localizata pe coasta de est a insulei Borneo. Orasul Balikpapan este cel de-al doilea oras ca marime din punct de vedere demografic, din Kalimantanul de Est, dupa Samarinda.

Din punct de vedere istoric, orasul fusese initial un mic satuc izolat, de pescari. In anul 1897, o mica companie ce se ocupa cu rafinaria petrolului, si-a inceput activitatea in oras. La putin timp, o companie petroliera olandeza a venit in oras, iar odata cu venirea acesteia, orasul a inceput sa se dezvolte prin construirea strazilor, birouri, depozite, pontoane, etc.

Pe 24 ianuarie 1942, un convoi al armatelor japoneze a atacat orasul Balikpapan, insa a fost atacat de 4 nave ale armatei Statelor Unite ale Americii, iar 3 dintre transporturile japoneze au fost scufundate. La scurt timp dupa acest conflict, armatele japoneze au aterizat in oras si dupa o scurta lupta, au reusit sa infranga garnizoana olandeza. Dupa ce au cucerit aceasta garnizoana, japonezii au inceput sa omoare multi dintre europenii capturati.

Cel mai puternic conflict de pe teritoriul orasului Balikpapan a avut loc in anul 1958, cand orasul a fost atacat de catre CIA, in scopul de a opri exporturile de petrol. Statele Unite ale Americii au organizat o misiune pentru a inlatura guvernul presedintelui Sukarno. Acestia au decis sa sprijine rebelii de dreapta din Indonezia, impreuna cu Taiwanul si Filipine. Cu o singura rafinarie ramasa in viata in toata regiunea dupa aceste conflicte, Balikpapan a devenit un centru important al productiei petroliere. Compania Pertamina a deschis primul sediu in oras, iar apoi au urmat alte filiale ale altor companii de petrol. Foarte multi muncitori de pe teritoriul Indoneziei au venit in oras pentru a ocupa locurile de munca puse la dispozitie de aceste companii petroliere.

Orasul Balikpapan dispune de un climat tropical cu umiditate crescuta. Media anuala de precipitatie este de 2.800 de milimetri, iar in aproximativ 110 zile pe an ploua. Media anuala a temperaturii este de 27 grade Celsius, orasul beneficiind de un climat constant.

Orasul beneficiaza de al doilea cel mai aglomerat aeroport din Borneo, Aeroportul SAMS, ce organizeaza atat rute interne catre orasele invecinate, cat si externe. Pe langa acest aeroport, orasul dispune si de un important port, Semayang, ce deserveste pentru comertul cu diferite orase ale tarii.

Balikpapan