Cum se ajunge in Bandung

Orasul Bandung este localizat in partea centrala a tarii si se poate ajunge direct din Jakarta, fie pe autostrada, fie cu avionul. O alta alternativa este prin muntii Puncak, insa in perioada week-end-ului traficul este foarte aglomerat pe aceasta ruta.

Aeroportul din Bandung, cunoscut si sub numele de Husein Sastranegara, este localizat intr-o zona mai putin accesibila, iar din acest motiv serviciile sunt limitate, rezumandu-se doar la avioane mici. Aeroportul este situat la capatul strazii Pajajaran, la aproximativ 4 kilometri distanta de centrul orasului. Taxiurile care fac legatura intre aeroport si oras, functioneaza doar cu un bilet ce poate fi cumparat din aeroport, si care costa aproximativ 5 dolari.

In oras exista mai multe companii de autobuze care fac legatura intre Bandung si orasele mai mici din imprejurimi, iar din orasele mari se pot lua autobuze ce dispun de curse mai lungi. Cele mai cautate autobuze sunt cele care dispun si de aer conditionat, iar acestea in general au pe ele emblema “express” sau “non-stop”. Principalele companii de autobuze din Bandung sunt Leuwipanjang, ce serveste mai mult partea de vest (Tangerang, Depok, Bekasi, Cibinong sau Sukabumi), si compania Cicaheum, ce deserveste partea de est (Banjar, Pangandaran, si orasele din partea de est a Javei si din insula Bali).

De asemenea, pentru a se ajunge in Bandung, exista mai multe microbuze dotate cu aproximativ 7-10 locuri, si se pot lua in special pe ruta Jakarta – Bandung. Aceste servicii se desfasoara cu ajutorul unor mici dube care se ocupa in special cu deplasarea grupurilor de turisti exact unde acestia doresc. Preturile sunt intre 50 si 75 de dolari, iar daca doriti sa mergeti doar pana la un anumit terminal, pretul este de 10 dolari.

Orasul Bandung se afla la aproximativ doua ore distanta de mers cu masina fata de Jakarta. Datorita noului drum cu taxa ce face legatura cu autostrada dintre Bandung si Jakarta, acum este mult mai rapid drumul cu masina decat cel cu trenul. Trebuie sa aveti grija in sezonul ploios deoarece unele portiuni din autostrada Cipularang pot fi inchise din cauza alunecarilor de teren. De asemenea, si la sfarsit de saptamana pot aparea anumite blocaje de trafic in zona de taxare a autostrazii. O alta ruta alternativa este Jakarta – Puncak – Cianjur – Bandung, iar cei care aleg aceasta ruta, pot sa se opreasca in pasul Puncak, acesta fiind un varf muntos de la marginea Jakartei. Aici sunt numeroase restaurante si pensiuni, dar si o gradina zoologica, asemenatoare unui parc safari.

Kereta Api Indonezia este compania de cai ferate a statului indonezian si ofera servicii frecvente intre Jakarta si Bandung, dar si conexiuni cu Surbaya. Cele mai rapide trenuri au curse ce dureaza peste 3 ore, acesta fiind motivul pentru care autobuzele sunt la mare cautare deoarece sunt mai rapide decat calatoria cu trenul. Un avantaj al acestui mijloc de transport este privelistea minunata ce se poate vedea pe cursa Jakarta – Bandung.

Bandung