Ghid turistic Cirebon

Recomandat pentru: gastronomie, restaurante, alte atractii

Despre Cirebon

Cirebon este un oras-port localizat pe coasta de nord a insulei Java. Orasul este situat la aproximativ 300 de kilometri de Jakarta, si face parte din provincia Java de Vest, in apropierea granitei cu Java Centrala. Fiind la granita dintre acestea doua, majoritatea localnicilor orasului Cirebon vorbesc un amestec intre limba sudaneza si cea javanez, si se crede ca numele orasului este dat dupa un cuvant din limba javaneza, ce inseamna “amestec”.

Potrivit unor randuri din manuscrisul Purwaka Caruban Nagari, orasul Cirebon a fost in perioada secolului XV, un mic satuc de pescuit denumit Muara Jati. Inca din acele timpuri, portul era o atractie pentru comerciantii straini, iar cativa ani mai tarziu, printul Walangsungsang a stabilit un nou regat in Cirebon si l-a facut sa fie independent fata de Galuh. Odata devenit sultanat, orasul a ajuns sa fie unul dintre cele mai importante porturi de pe coasta de nord a insulei Java. La inceputul secolului XVI, regatul Bantan si Mataram au dus o lupta indelungata pentru a prelua orasul Cirebon, in cele din urma Mataram reusind sa acapareze orasul. In anul 1677, Mataram a cedat orasul olandezilor, iar in anul 1705 orasul a devenit un protectorat olandez, guvernat insa de 3 sultani. In timpul dominatiei olandeze, comertul a inflorit si a inceput sa atraga antreprenori chinezi, iar in prezent se poate vedea amprenta chinezilor asupra orasului. Cirebon a suferit in anul 1844 o perioada de foamete datorata secetei si trecerii de la agricultura de subzistenta la culturile de indigo si trestie de zahar.

Economia orasului Cirebon depinde foarte mult de pozitia sa geografica si de resursele naturale prezente. Astfel, principalul sector economic este cel al serviciilor, caracterizat prin transporturi si comunicatii, dar si prin comert, hoteluri si restaurante. Dupa ce orasul a trecut sub protectorat olandez, acesta a primit statutul de port de tranzit al marfurilor de import-export, si centrul politic de control al insulei Java. Principala ramura economica in anul 2001 era industria de prelucrare, urmata de comert si de sectorul transporturilor si comunicatiilor.

In Cirebon se pot vizita cateva cladiri istorice, cea mai important dintre ele fiind Moscheea Sang Cipta Rasa dar si un minunat parc, Gua Sunyaragi. Se poate merge si la mormantul lui Sunan Gunung Jati, o persoana ce a influentat foarte mult istoria orasului. Mormantul este situat la cativa kilometri de oras, in cartierul Gunung Jati, si surprinde prin doua mari temple si un sistem de pesteri, construite de doi arhitecti chinezi in jurul anului 1880. Se poate merge de asemenea, la muntele Ceremai, ce detine cel mai inalt varf din Java de Vest, si este situat la aproximativ 40 de kilometri de sudul Cirebonului. Zona este foarta populata de catre turistii care vor sa scape de temperaturile mai calde din orasele invecinate.

Cirebon