Ghid turistic Denpasar

Recomandat pentru: arhitectura, istorie, monumente, puncte de interes, simbol turistic, situri religioase

Despre Denpasar

Denpasar este cel mai populat oras al provinciei indoneziene Bali, dar si capitala acesteia in acelasi timp. Fiind situat pe teritoriul insulei Bali, orasul este vazut ca o poarta de acces, si reprezinta o atractie turistica majora. Odata cu dezvoltarea turismului in Bali, orasul a devenit cel mai important centru de afaceri din provincie. Acest fapt a condus la o crestere rapida a populatiei, dupa ultimul recensamant din anul 2010 populatia orasului fiind de aproximativ 800.000 de locuitori. Din punct de vedere etimologic, numele orasului provine de la cuvintele balineze “den” – nord, si “pasar” – piata, in traducere insemnand piata din nord. Acest nume a fost dat deoarece orasul era localizat in partea de nord a “Peken Payuk”, care in prezent se numeste Piata Kumbasari.

Din punct de vedere istoric, Denpasar a fost initial capitala regatului Bandung, insa a fost cucerit in anul 1906 de catre olandezi. Palatul regal a fost jefuit si apoi distrus de catre olandezi, iar in urma acestuia a ramas piata centrala Taman Puputan. Denpasar a ramas totusi centrul administrativ al Bandungului, iar in anul 1958 a devenit sediul guvernului provinciei Bali. In urma mutarii sediului guvernului provinciei in Depensar, orasul a inceput sa se dezvolte din toate punctele de vedere: economic, social si cultural.
Datorita dezvoltarii sale rapide, Denpasar a fost impartit in 4 sectoare, pentru a acoperi toate activitatile economice.

Fiind capitala provinciei Bandung si a provinciei Bali, populatia orasului Denpasar creste cu aproximativ 4% in fiecare an, iar aceasta viteza de crestere se poate observa si in sectorul economic.

Orasul Denpasar este localizat la sud de ecuator si dispune de un climat tropical umed. Acesta este caracterizat prin temperaturi calde si umiditate crescuta pe tot parcursul anului, si cu foarte putine schimbari de temperatura. Spre deosebire de multe alte orase din Indonezia, in Denpasar vremea nu se schimba foarte mult, iar temperatura medie anuala este de 28 de grade Celsius. Perioada anului este impartita in doua anotimpuri: un anotimp umed si unul uscat. Sezonul uscat tine din luna noiembrie pana in luna aprilie, iar cel uscat dureaza din luna mai pana in octombrie. Temperaturile nu sunt atat de mari, insa caldura combinata cu umiditatea si precipitatiile abundente, fac ca acest climat sa fie foarte inconfortabil deseori.

Influenta puternica a dezvoltarii turismului si a structurilor de primire a turistilor, a condus implicit la dezvoltarea economica a orasului. Un alt factor important pentru economia orasului este confectionarea produselor artizanele, suvenirurilor si sculpturilor. Insa aceasta ramura este in cadere momentan, datorita crizei financiare si puterilor concurente din regiunile invecinate, cum ar fi: Vietnam, Thailanda, India sau China. Aceste puteri concurente utilizeaza tehnologii avansate in confectionarea acestor produse, iar in Denpasar se utilizeaza inca abilitatile manuale ale muncitorilor.

Denpasar este o locatie foarte cautata din punct de vedere turistic, ce surprinde prin plajele sale cu nisip alb si ape calme, excelente pentru cei kitesurfing. La 10 minute de aeroportul Ngurah Rai se afla orasul Kuta, locul in care se gasesc restaurante, cafenele si o multitudine de magazine. In zona orasului Denpasar se pot gasi tot felul de obiecte artizanale ce sunt reprezentate de magazinele locale. Aceste obiecte artizanale pot include opere de arta, articole textile, ceramica sau argint.

Muzeul de arta si istorie Bali este localizat in apropiere de palatul regal din Denpasar, palat ce a fost distrus intr-un incendiu in anul 1906. Desi termenii de arta si cultura ai orasului Denpasar sunt identici cu termenii generali, in oras se pot gasi obiecte de arta ce apartin diferitor culturi.

Top obiective turistice Denpasar

Templul Jagatnatha din Denpasar
Templul Jagatnatha din Denpasar

Cel mai impunator templu din Denspar este un obiectiv turistic cu adevarat interesant. Construit in anul 1953, Templul Jagatnatha este inchinat zeului...

Monumentul Bajra Sandhi din Denpasar
Monumentul Bajra Sandhi din Denpasar

Aceia dintre voi care aleg sa-si petreaca vacanta in Denspar, trebuie sa viziteze si monumentul Bajra Sandhi, un edificiu de forma unui clopot folosit...