Ghid turistic Insulele Batam

Recomandat pentru: shopping, gastronomie, relaxare

Despre Insulele Batam

Batam este numele insulei, dar si numele celui mai mare oras de pe insula, si este localizat in provincia Insulele Riau, din Indonezia. Insula este considerata a fi o zona de comert libera, situata la aproximativ 20 de kilometri de coasta statului Singapore. Municipalitatea insulei inglobeaza o populatie de aproximativ 1.200.000 de locuitori, insa insula este considerata a fi mai mica decat municipalitatea ce acopera si insulele vecine.

Istoria insulei Batam este in legatura stransa cu cea a insulei Bitan si a tuturor arhipeleagului Riau. Dupa unele fragmente din cronica chineza, insula Batam era locuita inca din anul 231 d.Hr, cand statul Singapore se chema Pulau Ujung. Insula Batam a intrat sub controlul regatului Malacca in secolul XIII, iar mai tarziu a fost cucerita de sultanul Johor pana in anul 18. Satele de pe coasta, de unde se poate vedea statul Singapore, se spune ca au fost ascunzatori pentru pirati. In anul 1824, numele insulei a aparut in tratatul de la Londra, tratat ce a divizat regiunile olandezilor si a britanicilor. Insula Batam impreuna cu cele adiacente au devenit mai tarziu o parte din Regatul Riau Lingga pana in anul 1911, cand administratia coloniala olandeza si-a pus amprenta.

Insula Batam dispune de un climat tropical, caracterizat prin temperaturi medii cuprinse intre 26 si 32 de grade Celsius. Umiditatea in regiune variaza intre 73% si 96%, fapt ce face ca insula sa aiba un sezon umed din noiembrie pana in aprilie, si un sezon uscat din mai pana in octombrie.

Incepand din anul 1970, insula s-a transformat dintr-o zona larg impadurita intr-una industriala. Constructia navelor si a electronicelor sunt industrii importante in economia insulei. Fiind foarte aproape de porturile din Singapore, viteza de transport si distributie al marfii este mult mai mare, iar costurile mult mai mici. Incepand din anul 2006, in urma unui tratat semnat cu Singapore, insulele Batam, Bintan si Karimun se afla intr-o zona cu comert deschis, fiind eliminate tarifele si taxele pe produse. In anul 2010, peste 58% dintre turistii ce au vizitat insula Batam, au fost din Singapore, iar 13 % au fost din Malaezia.

Insulele Batam