Ghid turistic Insulele Cayman

Recomandat pentru: plaja, snorkeling, delfini, pescuit, calarie, navigatie, pestera

Despre Insulele Cayman

Sub denumirea Cayman sunt reunite trei insule - Grand Cayman, Cayman Brac si Little Cayman - care au satut de teritoriu de peste mari al Marii Britanii. Acestea sunt situate la vest la Marea Caraibilor, fiind marginite la sud de Cuba si de Jamaica in nord-vest. In ciuda dimensiunilor reduse si a resurselor naturale limitate, Insulele Cayman se numara printre tarile cu cel mai ridicat standard de viata, cu o economie stabila si prospera, unde functioneaza unul dintre cele mai mari centre financiare din regiunea Caraibelor, dar si o adevarata industrie a turismului de lux, in conditiile in care insulele atrag anual zeci de mii de turisti pasionati de scuba diving si nu numai.

Cea mai mare dintre insule, Grand Cayman este situata la o distanta de 120 km fata de celelalte doua si toate trei gazduiesc uriase recife coraligene, in timp ce relieful este alcatuit din structuri calcaroase. Datorita politicii fiscale liberale, Cayman se mandreste cu cel mai ridicat venit pe cap de locuitor din regiunea Caraibelor si ocupa locul 14 la nivel mondial, intr-un top similar. Desi numara doar 55.000 locuitori, populatia insulei este un mix a nu numai putin de 100 de nationalitati. Cel mai important centru financiar si economic din insula este capitala Georgetown, oras situat pe coasta sud-vestica a Grand Cayman si unde este concentrata cea mai mare parte a populatiei.

Primii europeni care au descoperit Insulele Cayman a fost echipajul de marinari aflat sub conducerea exploratorului Cristofor Columb, care au debarcat aici in anul 1503, in timp ce navigau intre Panama si Insula Hispaniola. Numarul impresionant de testoase care populau insula l-a determinat pe Columb sa o denumeasca „Insula Testoaselor”. Un alt moment important in istoria insulelor este legat numele legendarului Francis Drake, care a ancorat aici in 1586, si tot el este cel care a dat numele de astazi ai insulelor - Cayman. Se pare ca insula era populata la acea vreme de crocodili uriasi, denumiti de populatiile indigene - caymanas (crocodili). Controlul englezilor asupra insulelor se insitituie ca urmare a tratatului din 1670, prin care spaniolii cedau Marii Britanii acest teritoriu. Astfel, primele constructii europene de aici au fost ridicate de soldatii englezi.

Astazi, insulele sunt conduse, la nivel local de un guvernator general numit de regina Marii Britanii. Acesta are puteri legislative, in timp ce puterea executiva este exercitata de guvernator si cabinetul sau. Cea mai intinsa dintre insule, Grand Cayman, este impartita in cinci districte, respectiv Georgetown, capitala insulelor, Badden Town, East End, West Bay si North side.

Insulele Cayman sunt margininite pe trei laturi de plaje superbe, principalul argument pentru care turistii aleg sa-si petreaca vacanta in acesta tara. Fie ca sunteti cuceriti de relieful divers al insululei Grand Cayman sau de zonele stancoase cu care sunt decorate plajele din Cayman Brac, in mod sigur nu veti regreta daca optati sa va petreceti vacanta pe Little Cayman. Totusi, daca nu va deranjeaza aglomeratia, zgomotul si valtoarea multimii, atunci Grand Cayman este locul potrivit, fiind, dealtfel, cea mai variata sub aspectul resorturilor turistice. Insula, complet inconjurata de Marea Caraibilor, este un adevarat paradis tropical, scaldat de ape limpezi si linistite, iar plaja Seven Mile, situata pe malul vestic, este un adevarat magnet pentru vizitatori, acoperita cu nisip alb si stralucitor, in timp ce pe tarmul nordic, Rum Point este o adevarata oaza de liniste, frecventata de cei dornici de mai mai multa intimitate. Insula pune la dispozitia turistilor o gama larga de restaurante, cluburi si terase dar si artere cu magazine mai mult sau mai putin exclusiviste, cum sunt cele situate in Piata Elizabeth sau Queen’s court, de unde va puteti procura suveniruri, articole hand-made sau sa va relaxati la o terasa si sa gustati romul, licoarea specifica insulei.

Cayman Brac este preferata de iubitorii de peisaje si fauna salbatica, dar si pentru practicantii de scuba diving sau snorkeling, activitati ideale, datorita vizibilitatii la mare adancime a apei. Vacanta voastra aici se va dovedi o experienta de neuitat, avand in vedere multitudinea de argumente care ar trebui sa va indemne la buna dispozitie si relaxare. Zonele stancoase ale insulei pot fi explorate, daca sunteti amatori de escaladari sau excursii montane.

Little Cayman este cea mai mica dintre cele trei insule si reuseste sa se bucure de un numar mare de vizitatori datorita frumusetii plajelor, dar si a numeroaselor activitati de petrecere a timpului liber, precum inot, snorkeling, scuba diving sau puteti sa alegeti plimbarile in natura si sa vizitati insula Owen, aflata in apropiere, un loc idilic, potrivit pentru un picnic cu familia sau prietenii. Locuita permanent de doar 170 de persoane, insula este un adevarat paradis pentru petrecerea unui concediu alaturi de familie, in linistea naturii, intr-un peisaj de vis.

Turismul in Grand Cayman mizeaza atata pe frumustea reliefului si a plajelor, dar si pe locuri special amenajate pentru atragerea turistilor. Astfel, pasionatii sporturilor acvatice pot lua lectii de scufundari la Sting Ray City, in timp ce iubitorii de animale pot vizita Ferma Cayman Turtle, o rezervatie ce conserva habitatul natural al testoaselor. Iar daca sunteti mari amatori de ciclism, insula dispune de cateva rute interesante, precum Mastic Trail, unde aveti ocazia sa fotografiati peisaje spectaculoase cu plante rare cum numai in padurea subtropicala de la Mastic Reserve puteti vedea. Si daca tot interactionati bine cu natura, nu puteti rata o vizita la Gradina Botanica Queen Elisabeth, unde puteti admira nu mai putin de 2000 de specii de plante si o specie rara de soparle - Iguana albastra.