Ghid turistic Rarotonga

Recomandat pentru: plaja, snorkeling, laguna, navigatie, recif, relaxare

Despre Rarotonga

Rarotonga este cea mai populata insula din Arhipelagul Cook, aici locuind in jur de 13.000 de oameni, potrivit ultimului recensamant. In total, intreg statul numara aproape 18.000 de suflete, ceea ce inseamna ca majoritatea traiesc in Rarotonga.

In primul rand, in Rarotonga veti gasi toate cladirile importante din Arhipelagul Cook: cladirea in care isi desfasoara activitatea Parlamentul, dar si un aeroport international. De cele mai multe ori, localnicii se numesc pe sine Rarotongani , cu toate ca multi dintre ei au ajuns aici dupa ce au plecat de pe insule precum Aitutaki sau Mangaia.

Geografic vorbind, Insula Rarotonga se afla la aproximativ patru mii cinci sute de metri deasupra nivelului marii si se intinde pe o suprafata ce masoara in jur de 70 de kilometri patrati. Interesant este faptul ca sunt insula Rarotonga exista un vulcan, la aproape 4000 de kilometri adancime, care are un diametru de 50 de kilometri. In ceea ce priveste cel mai inalt varf din Rarotonga, el este Vargul Te Manga. Insula este inconjurata de o laguna foarte frumoasa, care se intinde pe mai mult de o suta de metri catre recif, dupa care treptat, adancimea este din ce in ce mai mare. In partea de sud-est a insulei va recomandam sa mergeti daca doriti sa practicati sporturi pe apa sau daca doriti sa explorati viata din adancuri. Numai aici veti avea parte de conditii bune. Este vorba de o zona cunoscuta sub numele de Muri. Tot aici veti gasi si o plaja foarte bine amenajata si intretinuta, daca doriti sa stati la soare si sa va bronzati. In rest, apa este foarte adanca.

Insula Rarotonga include insa si patru insulite mai mici, care guverneaza in jurul ei: Motutapu, Oneroa, Koromiri si Taakoka. In centrul insulei principale, veti gasi varfuri muntoase erodate, dar si o vegetatie foarte bine dezvoltata. Exista totusi drumuri pe care se poate circula si cu ajutorul carora puteti ajunge la vaile de pe Insula Rarotonga. Interesant este ca aici veti descoperi mai multe specii de pasari si tipuri de plante care sunt ocrotite prin lege. Mai apoi, trebuie sa stiti despre acest asezamant ca este impartit in trei mari districte sau “vaka”, asa cum le spun localnicii. Ele sunt: Te Au o Tonga in partea de nord, Takitumu in partea de est, dar si Puaikura in partea de vest.

Daca va intrebati ce puteti face pe Insula Rarotonga, trebuie sa stiti ca principala atractie pentru cei ce ajung aici este plaja, cu toate lucrurile legate de aceasta: scuba diving, snorkeling, plimbari cu bicicleta dimineata sau la apus, calarit, pescuit, plimbari cu vaporasul, dar si cateva show-uri care se organizeaza frecvent pe nisip si care includ muzica si dans. In acelasi timp, puteti petrece timpul jucand squash sau tenis si chiar puteti dormi pe plaja. Cu siguranta veti avea parte de o experienta inedita. Pentru cei care doresc sa-si deschida sufletul si sa gaseasca putina liniste, exista bisericile de pe insula care sunt deschise duminica. Un lucru care trebuie mentionat este faptul ca fiecare biserica dispune de un cor care canta intr-un mod deosebit.

Un alt aspect important despre Insula Rarotonga este ca aici veti gasi trei porturi: Avatiu, Avarua si Avana. Dintre ele, doar primul are o importanta comerciala. De asemenea, in Rarotonga exista si un aeroport international ce poarta numele asezamantului.

Rarotonga