Informatii utile Insulele Solomon

Date generale


Capitala: Honiara
Moneda: Dolar solomonian (SBD)
Limba oficiala: Engleza
Fus orar: GMT 11:00
Religie: Crestini (97.4%), Alte religii (2.6%)

Insulele Solomon este recunoscuta pentru


cazinou
gradina botanica
muzee
pescuit
plaja
surfing
snorkeling

Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Insulele Solomon

Insulele Solomon beneficiaza de o clima tropicala cu temperaturi medii de 28°C. Lunile mai-noiembrie sunt chiar mai calduroase in timp ce din iunie–august sunt considerate cele mai reci luni din an. Musonul nord-vestic traverseaza insula din noiembrie pana in martie si aduce cu sine importante precipitatii.

Temperaturi medii lunare in Insulele Solomon

Ce sa luati in bagaj

Localnicii sunt destul de conservatori si nu este indicat sa adoptati tinute prea transparente sau excentrice. In special femeile sunt recunoscute pentru imbracamintea austera, motiv pentru care se asteapta ca si turistii sa manifeste consideratie si respect fata de traditiile locale. Majoritatea localnicilor sunt adventisti si incepand de vineri, de la apusul soarelui, pana duminica, la rasarit, incercati sa nu le tulburati linistea si sa le respectati cutumele religioase. Pe langa haine simple, dar comode, in culori neutre, potrivite pentru temperaturile ridicate, ca masura de precautie, din bagajul vostru, nu trebuie sa lipseasca solutiile de protectie contra tantarilor, o trusa de prim ajutor si un filtru de apa. Evitati sa purtati pantaloni scurti, mai ales in zonele rurale ale insulelor. Tinutele modeste sunt percepute ca o dovada de respect in aceasta tara. Nu uitati cremele de protectie solara, pe cele de igiena personala, dar si incaltaminte potrivita pentru itinerariile montane si o jacheta impermeabila. Bineinteles, nu uitati camera foto. Aici este important sa cereti intotdeauna permisiunea cand doriti sa fotografiati oameni si locuri, pentru a evita situatiile cand a-ti putea ofensa pe cineva. Avand in vedere ca insulele adapostesc in lacurile sarate numerosi crocodili, nu va aventurati in teritorii pe care nu le cunoasteti, mai ales daca nu dispuneti de serviciile unui ghid avizat.

Transportul in Insulele Solomon

Autobuzele circula pe principala artera din capitala, denumita Mendana Avenue. Fiecare autobuz dispune de un panou afisat pe parbriz unde este inscrisa destinatia si pretul calatoriei. Taxiurile sunt o modalitate de transport destul de comoda, dar nu sunt prevazute cu aparate de taxat, asa ca e bine sa stabiliti pretul cursei inainte de a porni la drum. Transportul public poate fi utilizat de turistii conditionati de un buget de vacanta limitat, mai ales in insula Guadalcanal.

Infrastructura rutiera nu este una foarte moderna, astfel ca multe dintre drumuri sunt inca nepavate, dar in capitala si in imprejurimi puteti circula in conditii de siguranta. Oricum, pentru a putea conduce autoturismul aveti nevoie de un permis de conducere local, care se elibereaza pe o durata de 3 luni, in baza celui eliberat in tara. Autoturismul se conduce pe partea stanga a sensului de deplasare, iar semnalizarea rutiera este redusa. Incercati sa nu va deplasati pe timpul noptii si nu plecati in excursii in zonele izolate ale insulelor.

Viza turistica in Insulele Solomon

Multe dintre Insulele Solomon sunt proprietati private, asa ca este necesar sa va informati in prealabil si sa obtineti permisiunea proprietarilor daca vreti sa vizitati anumite locuri. Chiar si pentru a vizita insulele nelocuite aveti nevoie de un permis de intrare eliberat de autoritatile locale. Insulele Solomon impun imunizarea impotriva malariei. Inainte sa plecati in vacanta, faceti o vizita doctorului pentru a efectua toate vaccinurile necesare. Un permis de calatorie va este eliberat la sosirea pe aeroport, in baza biletulul de intoarcere si a rezervarii de la hotel.