Ghid turistic Iordania

Recomandat pentru: arhitectura, cladiri istorice, arta, istorie, puncte de interes, situri religioase, centre culturale

Despre Iordania

Iordania este o tara aflata in Orientul Mijlociu. Aceasta se invecineaza cu Israel si Teritoriile Palestiniene la vest, cu Siria la nord, cu Irak la est si cu Arabia Saudita la sud.

De la iesirea de sub ocupatie Britanica, in 1946, Iordania a fost condusa de catre Regele Hussein, pana in anul 1999, un conducator pragmatic care a facut fata cu succes presiunilor Statelor Unite si ale unor state Arabe. Regele Abdullah al II-lea, fiul lui Hussein, a preluat conducerea statului la moartea tatalui sau. Din acel moment, acesta a consolidat Iordania si a stabilit o serie de prioritati, inclusiv un program agresiv de reforma economica. Iordania a aderat la Organizatia Comertului Mondial in ianuarie 2000 si a semnat tratate comerciale cu Statele Unite si cu Europa.

In Iordania nu exista ostilitati intre musulmani si crestini, aceasta fiind una dintre cele mai moderne si liberale natiuni din regiune.

Pentru multa lume calatoria in Iordania incepe cu vizitarea orasului antic Petra. Petra este, fara indoiala, unul dintre cele mai spectaculoase orase din Orientul Mijlociu, concurand cu Machu Picchu pentru titlul de cel mai dramatic oras pierdut din istorie. Cu toate acestea, in Iordania sunt multe alte lucruri impresionante de vazut, precum ruine ale oraselor Romane, castele din perioada cruciadelor, citadele si locuri cu o importanta incarcatura religioasa, cum ar fi locul botezului lui Iisus Hristos, fortareata lui Irod sau varful muntelui de pe care Moise a zarit Pamantul Fagaduintei.

In ciuda acestor lucruri, Iordania nu este numai un loc puternic inradacinat in trecut si istorie. Capitala Iordaniei, Amman, este un oras arab modern, cu o cultura diversa, care se afla la ani lumina distanta de cliseele tipice ale exotismului, prezente in alte orase din Orientul Mijlociu.

Tara ofera si privelisti si experiente de neuitat in natura, cum sunt desertul rosiatic Wadi Rum sau Golful Aqaba acoperit de corali si vaile acoperite de palmieri de-a lungul Marii Moarte.

Iordanienii sunt oameni pasionali si mandri de tara lor, care isi primesc turistii cu bratele deschise. In ciuda faptului ca se afla in mijlocul unor teritorii precum Irak, Arabia Saudita si Israel, Iordania este probabil cea mai sigura si stabila tara din regiune. Indiferent de nationalitate, veti fi intampinati doar cu respect si ospitalitate in aceasta tara.