Ghid turistic Aqaba

Recomandat pentru: istorie, puncte de interes, plimbari in aer liber, arhitectura, arta, cladiri istorice, cultura

Despre Aqaba

Aqaba este unul din cele mai importante orase ele Iordaniei, cu siguranta cel mai mare port comercial. Este locuit inca dinainte de anul 4000 I.C., profitand de pozitia sa strategica, pe marile drumuri comerciale dintre Asia, Africa si Europa. Cea mai veche scriere, in limba araba, a fost descoperita in Jabal Ram, la 50 de kilometri de Aqaba.

In secolul al XII-lea, Regatul Ierusalimului, care controla zona la acea vreme, a construit aici fortarete, ale caror ruine sunt foarte bine pastrate si in zilele noastre.

In 1887, Saladin, a recucerit teritoriul, acesta devenind teritoriu musulman. Dinastia Mamluck, a preluat puterea, in anul 1250 reconstruind cetatea, iar odata cu inceputurile secolului al XVI-lea, puterea dinastiei a avut de suferit, teritoriul fiind preluat sub autoritatea Imperiului Otoman. In aceasta periada, timp de 400 de ani, orasul si-a pierdut din importanta, ramanand doar un mic oras de pescari. Popularitatea lui, a luat din nou amploare, dupa ce Imperiul Otoman a construit linia ferata Hejaz, care face legatura intre Aqaba, Damasc si Medina.

Din punct de vedere turistic, orasul ofera o multitudine de variante de petrecere a timpului liber, vizite in locuri istorice, dar si practicarea sporturilor acvatice. Recunoscuta pentru plajele fine, apa limpede, hotelurile luxoase si activitati recreeative specifice zonelor desertice, Aqaba este un foarte important punct de atractie turistica. De la windsurfing si scubadiving, petreceri pe plaja dar si prin cafenele sale renumite, unde puteti puteti gusta celebrele mansaf, baclavale si knafeh, Aqaba va mai ofera si activitati gen safari sau momente de relaxare in renumitele bai turcesti.

In anul 2006, orasul a fost vizitat de peste 450.000 de turisti, rata crescand cu aproximativ 5%, pe an. In timpul sarbatorilor, Aqaba devine o tinta pentru turistii iordanieni, in special cei din nord (Amman si Irbid), acestia ocupand statiunea in proportie de 100%.

Orasul este atractiv si pentru investitori, dezvoltandu-se uluitor. Datorita investitiilor massive ale guvernului in turismul local, orasul este impanzit de mall-uri, centre comerciale, cladiri moderne de birouri, unele proiecte dintre care mentionam Saraya Aqaba (complex turistic, cu lagune artificiale, hoteluri de lux, vile si case rezidentiale), sunt inca in curs de desfasurare.

Cel mai atractiv punct turistic este considerat Muzeul Arheologic, situat pe vechile ruine ale orasului. Fosta resedinta a Sharrif Husein Bin Ali (Fondatorul dinastiei Hasemite), a fost construita imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial, in anul 1917. Muzeul a fost fondat in 1989, iar deschiderea oficiala a avut loc la data de intai ianuarie 1990. Muzeul ofera vizitatorilor posibilitatea de a vedea vestigii ale caselor recent descoperite, din Epoca de Bronz, in santierul arheologic Tall Hujayrat al Ghuzlan, situat in imediata apropiere a orasului. Dovezile istorice intaresc faptul ca Aqaba este unul din cele mai vechi orase locuite, din regiune. Muzeul mai gazduieste o colectie de artrfacte datand din secolul VII pana la inceputurile secolului XII, D.C., dar si o binecunoscuta piesa arheologica, o piatra cu versete din Coran, care a fost asezata la intratea de est a orasului, in secolul IX. De asemenea, mai puteti vedea o impresionanta colectie de monede din aur si cateva monede apartinand Regatului Marocului.

Mai puteti face excursii in Eliat (Israel), unde aveti o multitudine de oferte turistice, muzee, parcuri, gradini zoologice si botanice, in Eliat putand ajunge si pe mare, cu feribotul.

In Aqaba, aveti acces la 18 piscine in aer liber, 10 facilitati de transport inspre si de la aeroport, 22 de restaurante cu specific divers, 34 de parcari, 8 sali de fitness si cel putin 37 de hoteluri, la acest capitol enumaram doar cateva dintre ele: Al Qidra Hotel Suits Aqaba, Days Inn Hotel, Cedar Hotel, Aqaba Dunes, Red Silver Dives Centre, Darna Village Beach Hotel, Kempinski Hotel Aqaba, Dweik Hotel 1, Intercontinental Aqaba, Southern Star Club, Jardanah Hotel, Radisson Bay Blue Tala Resort, Sama Aqaba Hotels si Golden Rose Hotel. Toate acestea pornesc de la categoria de o stea, ajungand pana la cinci stele si oferind servicii ireprosabile, mare parte dintre cele mentionate mai sus apartinand unor renumite lanturi hoteliere. In marea lor majoritate, ele au si restaurante, baruri si cafenele proprii, oferind toata gama de servicii, de care turistii aflati in oras, se pot bucura in voie.

Restaurantele va ofera meniuri din cele mai diverse, clasice, traditional arabe, asiatice dar si meniuri de provenienta occidentala, toate categoriile de turisti, putandu-se bucura de meniuri si conditii de servire impecabile. In Aqaba, mai gasiti restaurante ca Al Tazaj Reastaurant, Soly I Mar Sea Star Taba, Hilton Taba Resorts&Nelson Village, Hyatt Regency Taba, majoritatea lor aflandu-se in zona costiera.

Clima este desertica, foarte propice turismului de agrement, temperaturile situandu-se intre 25 si 39 de grade, cu veri insorite si ierni foarte blande.

Orasul este conectat la restul tarii prin Autostrada Desertului si Autostrada Regelui. Veti intalni o multime de autobuze, care opereaza curse intre Aqaba si restul marilor orase ale tarii, cu precadere Amman. Cel mai cunoscut operator este JETT, care ofera conditii ideale pentru a calatori, pe intreg teritoriul Iordaniei. Pe langa autobuze, veti putea beneficia de serviciile diverselor companii de taxi, care au preturi rezonabile.

In Aqaba, mai puteti ajunge si pe mare, compania Arab Bridges Maritime, facand legatura intre porturile egiptene Taba si Nuweiba. Milioane de turisti folosesc annual feriboturile companiei, pentru a ajunge in Aqaba dar si in Sharm el-Sheikh.

Cu avionul, puteti ajunge foarte usor in Aqaba, Aeroportul International King Hussein, facand legatura foarte facila, intre Aqaba, Amman, Sharm el-Sheikh, Dubai, Alexandria, dar si cu alte cateva destinatii europene.

Top obiective turistice Aqaba

Centrul Istoric Ayla din Aqaba
Centrul Istoric Ayla din Aqaba

Ayla este un vechi oras islamic, stabilit candva pe locul actualului oras Aqaba din Iordania. Acesta a fost primul oras islamic fondat in afara Peninsulei...

Castelul Aqaba
Castelul Aqaba

Castelul Aqaba este situat in orasul cu acelasi nume din Iordania. Castelul a fost construit initial de sultanul Mamluk Qansweh Al Ghuri in secolul al...

Aqaba