Ghid turistic Irbid

Recomandat pentru: istorie, cultura, muzee

Despre Irbid

Cunoscut in antichitate ca Arabella sau Arbella, Irbid este al doilea mare oras din Iordania (ca suprafata si ca populatie), situat la 70 de kilometri de Amman. Regiunea Irbid, gazduieste si sediile unor mari centre universitare.

Marturiile arheologice, ne dezvaluie faptul ca Irbid a fost locuita inca din Epoca Bronzului, cunoscut in antichitate, drept orasul in care se producea cel mai bun vin din intregul Orient Mijlociu. Zona beneficiaza de pamant si climat propice anumitor soiuri de struguri de inalta calitate, renumiti in Iordania.

Dupa cucerirea sa de catre musulmani, el a fost redenumit drept Irbid, iar conducatorii musulmani au schimbat productia de vin, in productie exclusiv de ulei de masline,redefinind agricultura, punand bazele culturilor de cereale.

Astazi orasul combina obiceiurile provincialilor din Orientul Mijlociu, cu stilul de viata mai libertine characteristic studentilor. Irbid are doua dintre cele mai proeminente universitati din tara, Universitatea de Stiinta si Tehnologie si Universitatea Yarmouk. In 2007, numarul studentilor se ridica la 70.000, dintre care 8.000 erau straini veniti din circa 47 de tari. Universitatea, ce reprezinta granita de vest al campusului universitar Yarmouk, este populat de localnici dar si de turisti, care pot lua loc la mesele asezate pe triotuar si a se relaxa intr-una din nenumaratele cafenele. De mentionat este faptul, ca dupa ora 17:30, rareori mai puteti intalni o femeie, pe strazile Irbidului.

Clima este caracteristica Regiunii Levantului, cu zile toride dar si cu nopti in care temperature scade chiar sub zero grade.

Economia orasului se bazeaza indeosebi pe prestarea de servicii care sunt direct sau indirect legate de centrele de invatamant. Ca un amanunt, in Ibrid se afla sediul a 26 de edituri.
Un alt amanunt picant, il constituie faptul ca orasul figureaza in Cartea Recordurilor la capitolul Internet café, numarul acestor locuri fiind cel mai mare din intreaga lume, dar si faptul ca Irbid este infratit cu Iasi (Romania).

Desi nu reprezinta un principal loc turistic in sine, Irbid este considerat punctual de plecare in excursiile pe Valea Iordanului sau locatiile invecinate precum Umm Qais, Beit Ras, Pella, Ajloun, Umm el-Jimmal si alte locuri arheologice sau pentru a calatori in Siria.

Oferta de cazare este foarte generoasa si se adreseaza tuturor categoriilor de turisti. Aphamia Hotel, Irbid Plaza, Al Jod Hotel, Hijazi Hotel, Al Amin Hotel, Abu Baker hotel, Al Wedah Al Arabeyah Hotel sau Murshed Hotel, reprezinta numai cateva din optiunile pe care orasul vi le pune la dispozitie.

Daca nu doriti sa luati masa la hotelurile din oras, care au si restaurante proprii, alte locuri deosebit de atractive putand fi Utopia, un binecunoscut brand local. Nici consumatorii de produse gen fast-food nu sunt uitati, aici functionand unul din cele mai profitabile restaurante, apartinand lantului Mc Donald’s.

Ca sa ajungeti in oras, cea mai usoara varianta este sa luati traseele 25 sau 35, din Amman, drumul de 90 de kilometri fiind parcurs in 90 de minute.

Cele mai apropiate aeroporturi de oras sunt Marka International Airport si Rosh Pina (Israel).

Irbid