Ghid turistic Madaba

Recomandat pentru: arhitectura, cladiri istorice, lacasuri de cult, situri religioase, cladiri istorice

Despre Madaba

Situat in centrul Iordaniei, la 30 de kilometri sud de Amman, Madaba (Meydba), este capitala Guvernoratului Madaba, fiind binecunoscut datorita descoperirilor arheologice, care au dovedit existenta unor mozaicuri extrem de vechi, unele datand din perioada bizantina. Istoria acestui oras incepe inca din Neolitic, cand Madaba era o granita a teritoriilor Moabitilor. Primele marturii despre intemeierea acestui oras si popularea lui, vin din Epoca Bronzului. In timpul ocupatie romane, dar si a Imperiului Bizantin, orasul a facut parte din Provincia Arabia, dupa Traian, care impartise teritoriile sub o noua structura.

Prima comunitate crestina din zona este atestata de inscrisuri in jurul anului 451, an in care a fost constituit Consiliul Chaledon (Consilul Bisericesc crestin), semnatura infiintarii acestui Consiliu apartinand insusi lui Constantin, Arhiepiscop de Bostra, in numele lui Gaiano, Episcop de Madebaieni. Repopularea orasului a fost realizata in anul 1880, de catre 90 de familii de arabi crestini, veniti din Kerak (oras in care se afla un important castel al cruciatilor), sub conducerea a doi preoti Italieni, supusi ai Ierusalimului.

Primul mozaic descoperit aici, a fost din pura intamplare, localnicii constientizand valoarea lor arheologica si istorica au solicitat preotilor sa conserve si sa pastreze in cat mai buna stare, vestigiile stravechi. In Bisersica Sf. Gheorghe de aici a mai fost descoperit un alt mozaic, reprezentamd harta orasului Madaba, in anul 1896, orasul devenind cunoscut din aceasta cauza si ca: Orasul Mozaicurilor din Iordania. Partea de nord a orasului este plina de astfel de mozaicuri, ea fiind strabatuta in perioada ocupatiei romane de renumitul Drum al Romanilor. O alta piesa importanta a fost descoperita in Biserica Sfintei Marii si a Apostolilor, sute de astfel de mozaicuri apartinand secolelor V-VII fiind descoperite in zonele din imediata vecinatate a orasului.

In anul 2010, a fost scos la lumina un templu vechi de aproape 3000 de ani, datand din Epoca Fierului.

Inca din vremea romanilor, orasul beneficia de un empiric centru de sanatate, dezvoltat in zona apelor termale aflate in nordul orasului, si dupa o zi de incursiune in istorie, credem ca un mod placut de a o incheia este sa va relaxati in apa bailor termale.

In zona sunt cinci hoteluri de lux, cel mai cunoscut fiind The Six Senses Hotel (Cele Sase Simturi), care ofera bazine termale in aer liber sau acoperite, precum si bazine pentru inot si spa. O alta locatie plina de incarcatura istorica si religioasa este Bethany Beyond Jordan, pe raul Iordan, locul unde IIsus a fost botezat de Sfantul Ioan Botezatorul, apoi la sud-est de Madaba, puteti vizita Um er-Rasa, un incantator site arheologic, nominalizat pentru titlul de cel mai important site arheologic din lume - Fortareata Mukawir; la 10 kilometri de Madaba puteti vizita The Dolmens un complex istoric intemeiat pe vechea locatie a unui cimitir antic, datand din Epoca Bronzului, puteti face si o mica incursiune la Marea Moarta, sau puteti vizita Biserica Sfintilor Apostoli, situata pe Drumul Regelui, locasul fiind ridicat in anul 578, Era Bizantina.

Oferta de cazare este uluitoare, aici enumeram doar cateva dintre hotelurile din zona: Best Western Grand Hotel Madaba, Mariam Hotel, Mosaic City Hotel, Salome Hotel, Black Iris Hotel si Madaba Hotel. Conditiile sunt dintre cele mai bune, iar preturile sunt destul de prietenoase.

Va puteti bucura de produsele bucatariei traditionala sau moderne la unul din restaurantele din oras, Haret Jouduna Restauran, Adonis Restaurant, Bawabit Madaba, Dana, Jnaien Madaba, Queen Ayola, Darna, Al Raha Beach fiind doar cateva din unitatile ce va stau la dispozitie.

O mentiune speciala o vom face in dreptul cafenelei Jasmine, unde ospitalitatea va va face sa va simtiti aproape ca acasa si unde veti putea gusta o diverstitate de bauturi racoritoare si coktailuri, gustari sau inghetata.

Din Amman, puteti ajunge cu autobuzul in maximum o ora, distanta de parcurs fiind de aproximativ 60 de kilometri.

Top obiective turistice Madaba

Biserica Sfantul Gheorghe din Madaba
Biserica Sfantul Gheorghe din Madaba

Madaba un oras mai bine cunoscut pentru superbele mozaicuri din epoca bizantina. In ceea ce priveste mozaicurile cel mai faimos loc din Madaba este Biserica...

Biserica Apostolilor din Madaba
Biserica Apostolilor din Madaba

La intrarea de sud in orasul Madaba, aproape de Autostrada Regelui, se afla Biserica Apostolilor. Ruinele bisericii bizantine datata in anul 578 sunt in...

Palatul Burnt din Madaba
Palatul Burnt din Madaba

Madaba are o istorie foarte lunga care se intinde incepand cu perioada neolitica. Orasul se afla la o excursie scurta de capitala Amman, si nu va va lua...

Madaba