Ghid turistic Marea Moarta

Recomandat pentru: plaja, lac, rezervatie naturala, situri arheologice

Despre Marea Moarta

Yam HaMelach in ebraica, Marea Moarta este granita naturala dintre Israel si Iordania, in zona de vest a ambelor tari. Denumita din limba araba “ Marea Moarta”, datorita salinitatii excesive, viata marina este imposibila. Mare continentala, fara iesire sau drenaj natural, Marea Moarta este cel mai jos punct de pe glob, oglinda apei sale fiind situata la 396 de metri sub nivelul marii, singura apa curgatoare care o alimenteaza fiind raul Iordan si apa venita de pe muntii din imediata vecinatate, adunata in urma ploilor. Primul cercetator care s-a ocupat de studierea ei si care i-a si dat numele, este biologul grec Pausanias. Cunoscuta si ca locul unde au fost gasite cele 900 de manuscrise( in apropierea asezarii Qumran) in limba ebraica, greaca si aramaica, Marea Moarta, este un loc care atrage milioane de turisti, in fiecare an, singurul loc situat mai jos decat Marea Moarta, fiind Lacul Baikal. Salinitatea excesiva a apei, provine din fenomenul de evaporare foarte rapida a apei, cercetatorii sustinand ca marea este permanent in pericolul de a seca.

In afara de Marea Moarta, in locurile imediat invecinate, puteti vizita Cetatea Masada, Rezervatia naturala Ein Gedi, situate in inima oazei cu acelasi nume, unde puteti admira o diversitate impresionanta a florei si faunei desertice, izvoare naturala, cascade, grote, dar si un templu datand din anii de inceput ai Epocii Bronzului. Parcul National Qumran, este de asemenea o locatie preferata de turistii din zona, situate la numai 90 de kilometri distanta spre nord, aici fiind locul unde au fost gasite renumitele Manuscrise de la Marea Moarta. Aflat la numai 40 de minute de mers cu masina, Qumran va ofera ocazia de a lua contact cu civilizatiile antice, in special cu cea greaca si ebraica, dar si cu civilizatia eseniana. De asemenea, iubitorii de cumparaturi, au la dispozitie diverse magazine, de unde pot achizitiona textile, carti si suveniruri.

Parcul se deschide zilnic la ora 8, din octombrie pana in martie inchizandu-se la ora 4, iar in perioada aprilie septembrie, la ora 5 dupa amiaza.

Revenind la zona strict a Marii Moarte, puteti urmari spectacolul de lumini din interiorul fortaretei Masada, din aprilie pana in octombrie, in fiecare marti si joi seara, excluzand sarbatorile legale. Timp de patruzeci de minute, puteti fi martorii unui adevarat specatacol de lumina si culoare, prin care turistii pot vedea reconstituita, prin intermediul efectelor pirotehnice, capitole din istoria asezarii.

Traditionalul comert oriental, va ofera posibilitatea de a alege intre magazine apartinanad brandurilor internationale pana la comertul de bazar binecunoscut zonei. Puteti achizitiona carti, textile, suveniruri, materiale de inspiratie religioasa (cd-uri, carti si diverse obiecte de cult), dar si bijuterii, imbracaminte si electrocasnice.

Marea Moarta