Despre Petra

In araba, Petra inseamna piatra. Petra este recunoscut ca cel mai important site arheologic din lume, datorita templelor sapate direct in stanca, orasul avandu-si radacinile inca din antichitate (fiind numit si Rekem), fiind inscris in Patrimoniul Unesco. Orasul se intinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu, apoi, pe laterala vestica a vaii Arabah (Wadi Araba), vale ce se intinde de la Golful Aqaba si pana la Marea Moarta. Sapat in piatra muntelui, orasul este de-a dreptul impresionant, oferind imagini incredibil de pitoresti.

Atacata de israelieni, cucerita de asirieni, fiind o vreme sub tutela Imperiului Roman, asediata de persi, istoria acestui oras este cunoscut drept una dintre cele mai zbuciumate, cunoscute de-a lungul vremurilor. Intre anii 30-9 I.C., viata asezarii cunoaste o dezvoltare impetuoasa, mormintele si templele fiind taiate direct in stanca de culoare rosiatica. Din pure ratiuni economice, in jurul anului 9 I.C., capitala este tranferata la Bosra.

Nabateenii, se inchinau zeitatilor, cele mai importante fiind Zeita Uzza, Allat si Manah, precum si Zeul Dushara. Cei doi precum si alti zei si zeitati sunt regasiti reprezentati fiind in sculpturile in stanca. Cel mai mare monument din oras il reprezinta un monument inchinat lui Obodas I (Obodas Dumnezeu), o dovada a acestui fapt fiind un inscris taiat in piatra monumentului, datand din secolul I, denumit in araba Ad Deir.

Parte a Imperiului Bizantin (secolul IV), rapandirea pe intreg teritoriul a crestinismului si intemeierea de biserici fiind sprijinita de Imparatul Dioclitian. Petra, mai este si cunoscut drept locul unde Moise, lovind o stanca cu ciomagul, a facut sa iasa apa.Conform surselor istorico-religioase arabe, stanca se afla in imediata apropiere a mormantului surorii sale, Myriam, loc de pelernaj pentru crestinii din secolul IV, a carui locatie nu a mai putut fi precizata, in vremurile ce au urmat.

“Mormantul Urnei” este un alt loc de vizitat, daca va aflati in Petra, un foarte important loc incarcat de istorie. Acesta va deveni o catedrala in anul 446, construit fiind pentru Malichos al II-lea (60-30 I.C.).

In partea nordica a orasului se mai afla un important loc turistic, compus dintr-un cimitir a carui morminte au crucile inscriptionate si taiate in piatra. Cercetatorii spun ca aici obisnuiau sa fie inmormantati localnicii crestini si familiile lor.

Teatrul, cu cele 33 de gradene ale sale, si el sapat direct in stanca, reprezinta un al loc demn de luat in seama. Gradenele sunt asezate pe trei nivele suprapuse, in forma de semiluna. Teatrul putea gazdui aproximativ 3000 de persoane, si conform istoricilor, a fost construit in secolul I, I.C. Din surse anonime, se pare ca edificiul putea permite accesul a 8500 de persoane. Obeliscul, reperezinta un alt loc incarcat de istorie, avand inaltimea de 7 metri si fiind format din coloane sub forma de piramida. In anul 363, un puternic cutremur de pamant, a avariat grav structura asezaii, distrugand mai multe case, urmanad ca mai apoi, jefuitorii de morminte sa distruga valoroasele marturii istorice, multe din mormintele si locurile pline de marturii istorice fiind astazi necunoscute, din aceasta cauza.

Faptul ca orasul Petra este mentionat in Vechiul Testament, nu poate fi verificat. In unele cazuri, el este asociat cu orasul Sela (care inseamna tot piatra).

Cazarea in oras se poate face la unul din numeroasele hoteluri: Edom Hotel, Candles Hotel, Crown Plaza Resort, Beit Zaman Hotel, Petra Panorama Hotel, Petra inn Hotel, Petra Moon, Sunset Hotel si Petra Gate Hotel, fiind doar cateva din oferta larga de locuri unde va puteti odihni.

Daca nu doriti sa luati masa la restaurantele hotelurilor unde v-ati cazat, va propunem sa testate locuri ca Petra Kitchen, Royal Yacht Club, Ali Baba Restaurant si J Captain’s Restaurant.
Vizitarea acestui oras se face pe baza de billet, pretul fiind undeva intre 70 si 127$, aici trebuie sa specificam faptul ca studentii nu beneficiaza de reducere.

In oras puteti ajunge cu autobuzele puse la dispozitie de JETT, compania nationala de transport, din Amman sau Aqaba, pe Autostrada Regelui, foarte rapida, dar se spune ca este si plictisitoare. Programul acestor autobuze incepe la 6:60 a.m., plecare din Amman, ultimul autobus ce pleaca din Petra fiind in jurul orei 4p.m. Din Eliat(Israel), puteti ajunge foarte usor cu feribotul, apoi cu autobuzul sau microbuzul.

In oferta de transport sunt incluse si microbuzele particulare, care opereaza curse din Amman, Aqaba, Wadi Rum, Ma’an. Preturile sunt foarte atragatoare, iar calatoria nu dureaza mai mult de o ora si cinci spre zece minute.

O alta modalitate este taxiul, dar aici va trebui sa va atragem atentia ca, la orele de varf, puteti astepta sa fiti imbarcati, chiar si 6 ore, aglomeratia fiind incredibila. Partea avantajoasa a acestei forme de deplasare este ca puteti negocia pretul cursei cu soferul.

Mai exista varianta de a inchiria microbuze de la hotel, oferta incluzand si soferul, pretul fiind putin mai ridicata fata de celelalte optiuni.

Petra