Ghid turistic Bagdad

Recomandat pentru: monumente, muzee, palat, parc de distractie

Despre Bagdad

Considerat al doilea mare oras al lumii arabe dupa Cairo, Bagdad este un important centru de studiere a religiei si conceptelor islamice. Separat in doua de raul Tigris, orasul are un amestec de orient vechi si miterios, cu noul adus de civilizatia occidentala, odata cu razboiul din Golf.

Dupa caderea imperiului Sassanid, Bagdad a fost revendicat de musulmani, incepand din acest moment inflorirea si dezvoltarea sa ca oras, fiind de-a dreptul uluitoare. Gratie locatiei geo-strategice, si a posibilitatilor de a stoca apa in ambele parti ale orasului, dar si pozitionarea sa pe drumul comercial de-a lungul raului, orasul a devenit un centru islamic foarte important, multe dintre centrele de studiu biblic infiintandu-se aici.

Farmecul orasului intampina turistii inca de la intratea sa, cele patru ziduri, purtand numele oraselor principale din cele patru directii (Kufa, Basra, Kurashan si Damasc), aflandu-se fiecare la 2,4 kilometri distanta, unul de celalalt. Ramas sub dominatie otomana pana in 1917, orasul si-a intarit autonomia fata de imperiu, culminand cu anul 1942 cand a fost declarat capitala tarii, si castigandu-si intreaga autonomie.

In anii `70 Bagdadul a cunoscut o perioada de inflorire si mai puternica, pretul petrolului fiind cel care a influentat capital inflorirea si dezvoltarea economica. In aceasta perioada infrastructura s-a dezvoltat, constructiile au cunoscut o perioada de varf, singurul impediment pentru aceasta citadela de a deveni una dintre cele mai stralucitoare orase a Arabiei, fiind in anii 80, in timpul razboiului iraniano-irakian, cand fostul presedinte in functie, Saddam Hussein, a dirijat banii, exclusiv catre inzestrarea armatei, multe din proiectele aflate in curs, la acea ora fiind abandonate.

Al doilea moment dificil pentru Bagdad a fost Razboiul din Golf, cand infrastuctura, retelele electrice si unitatile medicale, au suferit din plin consecintele bombardamentelor sustinute ale coalitiei.

Pentru turisti, Bagdadul ofera nenumarate locuri interesante, Muzeul national, Libraria Nationala, Turnul din Bagdad, Scoala Mustansiyria, Monumentul Al Shaheed, fiind doar cateva din importantele locuri ce atrag turistii. Palate, cladiri vechi, moschei, artefacte, morminte ale valolorilor ganditori islamici, toate acestea fiind un imbold puternic pentru turisti in a vizita orasul.

Bagdad