Informatii utile Irak

Date generale


Capitala: Bagdad
Moneda: Dinar irakian (IQD)
Limba oficiala: Araba, Kurda
Fus orar: GMT 03:00
Religie: Musulmani (99%), Alte religii (1%)

Irak este recunoscuta pentru


muzee
biserici
cultura
gastronomie
natura
arhitectura
arta

Cand este indicat sa vizitati Irak

Din punct de vedere al climei, probabil nu veti gasi niciun moment destul de potrivit pentru a face o vizita in Irak, in special in timpul verii. Temperaturile medii din timpul verii sunt cele de 40 de grade Celsius, dar ajung frecvent la 48. In timpul iernii vremea este ceva mai blanda, cu temperaturi de 16-21 de grade Celsius. Precipitatiile sunt aproape inexistente, 250 de mm anual. Lunile in care ploua cel mai mult sunt aprilie si noiembrie.

Temperaturi medii lunare in Irak

Pentru siguranta dumneavoastra, va recomandam sa cereti informatii de la Ministerul Afacerilor Externe inainte de a vizita Irak. In ciuda faptului ca trupele straine s-au retras in 2012, in tara predomina inca o stare de conflict, accentuata de atacuri teroriste.

Ce sa luati in bagaj

Trebuie sa acordati mare atentie tuturor lucrurilor pe care le puneti in bagaj atunci cand planificati o calatorie in Irak. In cazul in care calatoriti cu masina, veti fi strict verificati la vama si puteti avea probleme chiar si din cauza unui banal recipient cu pastile. In rest, in orice perioada ati vizita Irak, amintiti-va ca este extrem de cald, asa ca veniti pregatiti cu palarii, crema de protectie solara si haine deschise la culoare si lejere, care sa va protejeze cat mai mult posibil de caldura. De asemenea, nu uitati sa lasati acasa hainele provocatoare, care pot ofensa localnicii.

Puteti avea in bagaj 10 pachete standard de tigarate, 2 litri de vin si 1 litru de bautura spirtoasa.

Shopping in Irak

Pentru shopping va recomandam Majidi Mall, din Erbil. Aici puteti gasi atat magazine locale, cat si branduri cunoscute, precum Nike, Puma, Adidas, Triumph sau Levi’s. Pe langa magazinele cu imbracaminte, va recomandam si magazinele de unde puteti cumpara cafea sau ceai, avand la dispozitie numeroase sortimente din care sa alegeti.

Viza turistica in Irak

Toti cetatenii care vor sa intre in Irak au nevoie de viza. Daca efectuati o calatorie cu avionul in Irak, riscati sa fiti deportat. Atunci cand depuneti cererea pentru obtinerea unei vize pentru Irak, pregatiti-va pentru o asteptare foarte lunga. Obtinerea unei vize turistice dureaza extrem de mult si presupune un proces complicat. Aveti in vedere faptul ca se poate intampla sa nu fiti lasat sa intrati in Irak, chiar daca aveti o viza valabila.

Vizele se pot obtine de la Ambsada Republicii Irak la Bucuresti, care are sediul in Str. Venezuela, nr. 6-8. Timpul de asteptare pentru o astfel de viza este de minim 30 de zile.

Va recomandam ca inaintea calatoriei in Irak sa va incheiati asigurare de calatorie, medicala si de viata, din cauza conditiilor de igiena si sanitare precare, dar si a starii de conflict din Irak.

Luati in calcul faptul ca Regiunea Kurdistan (Dohuk, Erbil si Sulaiamaniyah), desi face parte din Irak, acorda vize individual, care au o valabilitate de 10 zile. Acest lucru contravine Guvernului de la Baghdad, astfel incat daca doriti sa vizitati alte zone in afara Kurdistanului, veti fi acuzati de trecere frauduloasa a frontierei. Aceste vize se pot obtine de la una din frontierele din Regiunea Kurdistan.

Daca veti calatori in Irak, va recomandam, pentru siguranta dumneavoastra, sa va anuntati prezenta si coordonatele la Ambasada Romaniei la Baghdad.